Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Zöldségek, gyümölcsök: miért fontosak a testünk számára?

Zöldségek, gyümölcsök: miért fontosak a testünk számára?
MyproteinHU
Író és szakértő1 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A zöldségek, gyümölcsök az egészséges táplálkozás alappillérei, ez nem is kérdés. De gondolkodtál már azon, hogy a magas vitamin- és ásványi anyag-tartalom mellett, amelyet mindig kiemelnek a gyümölcsök és zöldségek esetében, vajon miért is annyira hasznosak a szervezetünk számára ezek az ételek? Cikkünkben öszegyűjtöttük a legfontosabb előnyöket!

Még akkor is érdemes átgondolnod, vajon fogyasztasz-e elegendő mennyiséget a különböző ásványi anyagokból és vitaminokból, ha a zöldségek, gyümölcsök minden nap szerepelnek az étrendedben - a Myproteinnél fellelhető termékek széles választékában biztos, hogy megtalálsz mindent, amire szükséged lehet! Ráadásul blogunk olvasójaként egy exkluzív lehetőséget is biztosítunk a számodra: ha a VITAMINBLOG kódot használod, vitamin és ásványi anyag listaoldalunk összes termékét 35% kedvezménnyel vásárolhatod meg!

A zöldségek, gyümölcsök legfontosabb előnyei

Gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban

Ahogy ezt már említettük, a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma egyértelműen az egyik legmeggyőzőbb érv a rendszeres fogyasztásuk mellett! Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a top 10 tápanyagdús élelmiszert, amelyeknek több, mint a fele zöldség és gyümölcs, de vitamin kisokosaink táblázataiban is nagy számban bukkannak fel ezek az élelmiszerek, legyen szó az A-vitaminban gazdag ételekről, vagy éppen a legjobb K-vitamin forrásokról!

Extra tipp: egy szuper multivitamin mindenki számára remek kiegészítő lehet a hétköznapokban a változatos táplálkozás mellett!

Táplálkozás

A-vitamin tartalmú ételek táblázat: miben van sok A-vitamin?

Szeretnél egészségesen, vitamindúsan táplálkozni? A cikkünkben található magas A-vitamin tartalmú ételek táblázat segít az étrended megtervezésében!

9 hónap AgoAl MyproteinHU
Táplálkozás

Magas K-vitamin tartalmú ételek listája

Vitamin-kisokos sorozatunk második részében a magas K-vitamin tartalmú ételek listájával segítünk egy tápanyagdús, egészséges étrend összeállításában!

9 hónap AgoAl MyproteinHU

A zöldségek, gyümölcsök szénhidráttartalma és zsírtartalma csekély, míg proteintartalmuk magasabb is lehet

Természetesen vannak kivételek, de a gyümölcsök és zöldségek esetében általában igaz az állítás, hogy kevés zsírt és szénhidrátot tartalmaznak. Meglepő módon viszont a fehérjetartalmuk sokszor magasabb annál, mint amire elsőre gondolhatnánk, így akár a napi proteinbeviteled elérésében is segíthetnek! Korábbi cikkeinkben összegyűjtöttük a legmagasabb proteintartalmú gyümölcsöket és a fehérjedús zöldségeket is, hogy még könnyebben összeállíthasd a számodra ideális makrókkal rendelkező étrendet.

Táplálkozás

Magas fehérjetartalmú gyümölcsök: 15 darab proteindús gyümölcs

Azt tudjuk, hogy a gyümölcsök rendkívül egészségesek. De arra gondoltál már, hogy magas fehérjetartalmú gyümölcsök is léteznek? Mutatjuk, melyek azok!

7 hónap AgoAl MyproteinHU
Táplálkozás

Fehérjedús zöldségek: 15 proteinben gazdag zöldségféle

Gondoltál már rá, hogy fehérjedús zöldségek segítségével turbózd fel a proteinbeviteled? Cikkünk elárulja, mennyi is a népszerű zöldségek fehérjetartalma!

2 hónap AgoAl MyproteinHU

Cukortartalmuk általában alacsony

A zöldségek és gyümölcsök szénhidráttartalma természetesen a cukortartalom kapcsán is jó indikátor, így megállapíthatjuk, hogy ezeknek az élelmiszereknek általában a cukortartalma is alacsony. Ha igyekszel csökkenteni a cukorfogyasztásod, mindenképpen jó ötlet a hozzáadott cukorban gazdag édességek helyett gyümölcsös nassolnivalókat választani: diétás gyümölcsök listánk sokat segíthet ebben!

Táplálkozás

Diétás gyümölcsök - mítosz, vagy valóság?

Imádod a gyümölcsöket, de azt hallottad, érdemes vigyázni velük a “sok cukor” miatt? Ezzel a kisokossal segítünk neked: íme a legjobb diétás gyümölcsök!

Rosttartalmuk segíthet a megfelelő rostfogyasztás biztosításában

Az élelmi rostoknak számtalan egészségügyi előnyét ismerjük, így rendkívül fontos, hogy a kellő mennyiségben vigyük be ezeket a szénhidrátokat a szervezetünkbe: a gyümölcsök és zöldségek rosttartalma ehhez nagyon nagy mértékben hozzájárulhat!

Extra tipp: 100% Inulin termékünk rendkívül hatékony segítség lehet a változatos étrend kiegészítőjeként, hogy növeld a napi rostbeviteled!

A gyümölcsök, zöldségek kalóriatartalma még egy szigorú diétából sem zárja ki őket

Ismered az érzést, amikor úgy érzed, semmit sem ehetsz, mert a kalóriakeretedbe nem fér bele? Ezek azok a pillanatok, amikor a különböző zöldségek kalóriatartalma, vagy éppen a legfinomabb gyümölcsök cukortartalma hatalmas mosolyt csal majd az arcodra, hiszen ezeknek az alapanyagoknak a felhasználásával nagyon könnyen összeállíthatsz olyan étkezéseket, amelyek a legszigorúbb diétába is beleférnek és nem akadályoznak a fitnesz céljaid elérésében.

Gyümölcsök, zöldségek

Így növelheted könnyedén a zöldségek és gyümölcsök mennyiségét az étrendedben!

  • Fogyassz több smoothie-t!
  • Ha szendvicset eszel, tömd meg friss zöldségekkel!
  • Ha édességre vágysz, csempéssz bele gyümölcsöket!
  • Egy étkezésből se maradjanak ki a zöldségek és gyümölcsök: még a proteinszeleted mellé is ehetsz például egy almát!
  • Próbáltad már a húsokat gyümölcsökkel párosítani? Fantasztikus ízbombára számíthatsz!
  • Brokkoli a paradicsomos tésztába, cukkini és padlizsán a pizzára - próbálj ki olyan kombinációkat, amivel eddig még nem kísérleteztél!
  • Zöldségekből édességet - miért ne? Süss édesburgonyás vagy épp csicseriborsós brownie-t!
  • Próbálj ki zöldségekkel és gyümölcsökkel felturbózott táplálékkiegészítőket egy-egy köztes étkezés során, mint például a Green Superfood Blend, ami igazi tápanyagbomba!

Gyümölcsök cukortartalma táblázat: ha szükséged van egy kis puskára, mit válassz

Ételek Cukortartalom 100 grammban
Málna 4,42 gramm
Áfonya 4,88 gramm
Eper 4,89 gramm
Görögdinnye 6,2 gramm
Cantaloupe sárgadinnye 7,88 gramm
Narancs 8,96 gramm
Kiwi 8,99 gramm
Körte 9,75 gramm
Szilva 9,92 gramm
Gála alma 11,8 gramm
Banán 12,2 gramm
Mangó 13,7 gramm
Magnélküli szőlő 16,1 gramm
Forrás: United States Department of Agriculture (USDA), FoodData Central

 

Zöldségek, gyümölcsök

Gyakori kérdések a zöldségek és gyümölcsök kapcsán

Megtalálható valahol a különböző vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök és zöldségek listája?

Korábbi vitamin kisokos cikkeink segíthetnek ebben a kérdésben, amelyeket blogunkban megtalálsz: összegyűjtöttük például a sok cinket tartalmazó gyümölcsöket, a K2-vitaminban gazdag élelmiszereket, de az A-vitamint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek listája is szerepelt cikkeink témái között.

Mit kell tudni a zöldségek és a gyümölcsök glikémiás indexe kapcsán?

A zöldségek a legtöbb esetben rendkívül alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, míg a gyümölcsök glikémiás indexe kicsit szélesebb skálán mozog: a szőlő és a banán értékei magasabbak, mint a többi gyümölcsé, de például a bogyósokra és a citrusfélékre vonatkozó számok meglehetősen kedvezőek a szervezetünk számára. A gyümölcsök cukortartalma, ezáltal a glikémiás indexe azonban attól is függ, mennyire éretten fogyasztjuk őket: minél érettebbek és édesebbek, ezek az értékek annál magasabbak.

Üzenet

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, de érdemes közelebbről is megismerkedni ezeknek a fantasztikus élelmiszereknek az előnyeivel, hiszen számos módon segíthetik a szervezetünk működését! Ne feledd: a vitamin és ásványi anyag kiegészítők is fontos szerepet játszhatnak abban, hogy biztosítsd a tested számára a szükséges tápanyagokat - VITAMINBLOG kódunk segítségével pedig 35%-os kedvezménnyel szerezheted be őket!

Írta: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein