- Akesson A, Andersen LF, Kristjánsdóttir AG, Roos E, Trolle E, Voutilainen E, et al. Health effects associated with foods characteristic of the Nordic diet: a systematic literature review. Food Nutr Res. (2013) 57:22790. doi: 10.3402/fnr.v57i0.22790
- Olsen A, Egeberg R, Halkjær J, Christensen J, Overvad K, Tjønneland A. Healthy aspects of the Nordic diet are related to lower total mortality. J Nutr. (2011) 141:639–44. doi: 10.3945/jn.110.131375
- Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Tetens I, Biltoft-Jensen A, Astrup A. Dietary composition and nutrient content of the New Nordic Diet. Public Health Nutr. (2012) 16:777–85. doi: 10.1017/S1368980012004521
- Bere E, Brug J. Towards health-promoting and environmentally friendly regional diets – a Nordic example. Public Health Nutr. (2008) 12:91–6. doi: 10.1017/S1368980008001985
- Krznarić, Ž., Karas, I., Ljubas Kelečić, D., & Vranešić Bender, D. (2021). The Mediterranean and Nordic Diet: A Review of Differences and Similarities of Two Sustainable, Health-Promoting Dietary Patterns. Frontiers in nutrition, 8, 683678. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.683678
- Tuso, P. J., Ismail, M. H., Ha, B. P., & Bartolotto, C. (2013). Nutritional update for physicians: plant-based diets. The Permanente journal, 17(2), 61–66. https://doi.org/10.7812/TPP/12-085
- Theodoratou, E., Timofeeva, M., Li, X., Meng, X., & Ioannidis, J. (2017). Nature, Nurture, and Cancer Risks: Genetic and Nutritional Contributions to Cancer. Annual review of nutrition, 37, 293–320. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071715-051004
- Jiménez-Cortegana, C., Iglesias, P., Ribalta, J., Vilariño-García, T., Montañez, L., Arrieta, F., Aguilar, M., Durán, S., Obaya, J. C., Becerra, A., Pedro-Botet, J., Sánchez-Margalet, V., & On Behalf Of The Cardiovascular Disease Working Group Of The Spanish Society Of Diabetes Sed (2021). Nutrients and Dietary Approaches in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus and Cardiovascular Disease: A Narrative Review. Nutrients, 13(11), 4150. https://doi.org/10.3390/nu13114150
- Cuesta-Triana, F., Verdejo-Bravo, C., Fernández-Pérez, C., & Martín-Sánchez, F. J. (2019). Effect of Milk and Other Dairy Products on the Risk of Frailty, Sarcopenia, and Cognitive Performance Decline in the Elderly: A Systematic Review. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 10(suppl_2), S105–S119. https://doi.org/10.1093/advances/nmy105
- Martí Del Moral, A., & Fortique, F. (2019). Omega-3 fatty acids and cognitive decline: a systematic review. Omega-3 y deterioro cognitivo: una revisión sistemática. Nutricion hospitalaria, 36(4), 939–949. https://doi.org/10.20960/nh.02496
- Bauer, J., Biolo, G., Cederholm, T., Cesari, M., Cruz-Jentoft, A. J., Morley, J. E., Phillips, S., Sieber, C., Stehle, P., Teta, D., Visvanathan, R., Volpi, E., & Boirie, Y. (2013). Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. Journal of the American Medical Directors Association, 14(8), 542–559. https://doi.org/10.1016/j.jamda.2013.05.021
- Mi az a skandináv étrend?
- Milyen élelmiszereket fogyaszthatsz a skandináv étrendben?
- Melyek az étrend előnyei?
- Melyek a hátrányok?
- Segíthet a skandináv diéta a fogyásban?
Mi az a skandináv étrend?
A skandináv étrend nagyon sokban hasonlít a mediterrán diétához - mindkettő egy bizonyos terület lakosságának a táplálkozási szokásaira épül. A skandináv diéta receptjei olyan teljes értékű élelmiszerekből állnak, amelyek helyi termesztésűek, illetve hagyományosan népszerűek a dán, norvég, finn, izlandi és svéd lakosság körében, emellett pedig a skandináv étrend nagyon fontos eleme a szezonális ételek fogyasztása.Egy kutatás szerint a mediterrán diéta segítheti teljesítményed növelését az edzőteremben
Egy kutatás szerint a mediterrán diéta segítheti teljesítményed növelését az edzőteremben. Tudj meg többet róla cikkünkben!
Milyen ételekre épül a skandináv diéta?
A skandináv étrend az északi államok számára alapélelmiszernek számító ételek fogyasztására épül. Egy mintaétrend túlnyomórészt azokat az élelmiszereket tartalmazza, melyek a leggyakrabban előfordulnak a skandináv nemzetek tradicionális fogásaiban: krumpli és más gyökérzöldségek, bogyós gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, káposzta, alma, körte, zab, rozs, tej és fermentált tejtermékek. Ezek a skandináv országokban gyakran fogyasztott élelmiszerek pedig köztudottan nagyon jó hatással vannak az egészségünkre!1,2A skandináv étrend háttérbe szorítja a húst, helyette a hüvelyesek fogyasztására helyezi a hangsúlyt - ezek sokkal inkább környezetbarát fehérjeforrást jelentenek a szervezetünk számára.3Az északi államok földrajzi adottságai tökéletes lehetőséget biztosítanak a halászatra, így a skandináv diéta receptjeiben gyakran előfordulnak a halak és más tenger gyümölcsei.3,4Míg a mediterrán étrend receptjeiben nagyon gyakran találkozhatunk az olívaolajjal, mint fontos összetevő, a skandináv diéta inkább a repceolajat, más néven canola olajat részesíti előnyben. A repceolaj nagyon gazdag egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavakban, illetve alfa-linolénsavat is tartalmaz, amely egy növényi eredetű omega-3 zsírsav.3A skandináv étrend fogásai “lágyabb” zsírokat tartalmaznak, amelyek például a különböző növényi krémekben és a margarinban találhatóak meg. Emellett a skandináv diéta limitálja a sófogyasztást (napi maximum 6 g) és naponta minimum 1,5 liter víz, vagy más édesítetlen folyadék bevitelét javasolja.5Melyek a skandináv étrend előnyei?
A skandináv diéta több előnyét dokumentálták már - ezek közül nagyon sok megegyezik a mediterrán étrend kapcsán is kiemelt pozitív hatásokkal. A skandináv étrend legfontosabb egészségügyi előnyei közé tartozik a krónikus betegségek alacsonyabb kockázata, illetve a halálozási kockázatot is csökkenti.5Ezeknek az előnyöknek fontos eleme lehet, hogy mind a skandináv étrend, mind a mediterrán diéta receptjeiben sok növényi eredetű élelmiszer szerepel, illetve mindkét étrend nagy hangsúlyt fektet a gyümölcsök, zöldségek, gabonák (főképpen teljes kiőrlésű gabonák), hüvelyesek, magvak és diófélék fogyasztására. Ezzel szemben azonban mindkét diéta meglehetősen kevés vörös húst és egyéb feldolgozott húsfélét tartalmaz.A növényi élelmiszerekre épülő étrendek többsége a fenti előnyös hatásokat gyakorolja a szervezetünkre, így nagyon hatékony stratégiának bizonyulnak, ha a megelőzésre építve szeretnénk megőrizni az egészségünket!6Mindemellett a skandináv étrendből szinte teljesen hiányoznak az ultra-feldolgozott élelmiszerek és korlátozza a vörös húsok, illetve a só fogyasztását is: ez szintén magyarázat arra, hogy a diétát követők körében, miért sokkal alacsonyabb a betegségek kialakulásának a kockázata.7,8Megvizsgálva a skandináv diéta egy mintaétrendjét, észrevehetjük, hogy magas kalcium-, omega-3- és fehérjebevitelre épül, amelyek mind hozzájárulhatnak az általános egészségi állapot és a kognitív funkciók javításához, főleg az idősebbek körében.9,10,11Melyek a skandináv étrend hátrányai?
Ha a hátrányokat szeretnénk megvizsgálni, szintén érdemes összehasonlítani a skandináv és a mediterrán diétát. Az étrendi javaslatokat és az elérhető információkat tanulmányozva nincs sok különbség - azonban a skandináv diétával kapcsolatosan egyelőre sokkal kevesebb tanulmány készült.Egy érv lehet, hogy a skandináv étrend receptjei nagyon sok halat és tenger gyümölcseit tartalmaznak - ez könnyen túlhalászathoz vezethet, ahogy ez a mediterrán diétára ugyanúgy igaz. Felmerülhet még kritikaként az is, hogy a skandináv étrendben előfordulnak olyan gyümölcsök, zöldségek és gabonák is, amelyek nem ebben a régióban teremnek (főleg, ha a szezonális termékekre gondolunk). Ez azonban kicsit erőltetett érvnek tűnik napjainkban, amikor hozzászokhattunk ahhoz, hogy az élelmiszerek többsége bármikor és bárhol elérhető.Sokan hozhatják fel a skandináv diéta gyenge pontjaként, hogy nagyon drága. Az ellenérvünk: mivel a friss élelmiszerek többsége egyre drágább, így nem valószínű, hogy a skandináv étrend követése többe kerülne, mint bármely más olyan diétát folytatni, amely az egészséges táplálkozás alapjaira épül.A fenti kérdéses pontokon kívül nem igazán tudunk olyasmit említeni, ami ennek a diétának a valós hátránya lenne. Azonban, ahogy az már szóba került, egyelőre meglehetősen kevés tanulmány foglalkozik a skandináv étrenddel - ez pedig azt jelenti, hogy a skandináv diéta számos olyan nagyszerű előnnyel rendelkezhet, amiről még nincs is tudomásunk!Segíthet a skandináv diéta a fogyásban?
Ahhoz, hogy ezt magabiztosan kijelenthessük, mindenképp több, a skandináv étrend és a fogyás kapcsolatát vizsgáló kutatás eredményeire van szükségünk - azonban abból a tényből kiindulva, hogy a skandináv diéta mennyire hasonló a mediterrán étrendhez, több, mint valószínű, hogy a fogyásban is ugyanúgy segíthet. A sikeres, tartós súlycsökkentés legfontosabb titka a hosszú távon is fenntartható kalóriadeficit, a skandináv étrend receptjei pedig olyan élelmiszereket tartalmaznak, amelyek segítenek a telítettségérzés elérésében, de emellett kalóriaszegények is!
Összegzés
A skandináv étrend szinte hajszálpontosan ugyanolyan alapokra épül, mint a mediterrán diéta; a legnagyobb különbség abban rejlik, hogy az olívaolaj helyett a skandináv diéta fő zsírforrása a repceolaj, illetve kicsit más gyümölcsök, zöldségek és gabonák fordulnak elő leggyakrabban a skandináv diéta receptjeiben. Számos táplálkozási tanácsadó szerint a skandináv étrend követése jó döntés lehet. Több növényi eredetű élelmiszer és olajos hal, kevesebb ultra-feldolgozott termék - biztos, hogy ezek mindig jó választásnak bizonyulnak a testünk számára. Az egyetlen valós probléma az, hogy eddig meglehetősen kevés kutatást végeztek ebben a témában. Ez azonban idővel biztosan változni fog, a jövőbeli tanulmányok eredményei pedig sokkal tisztább képet mutatnak majd arról, mik is egészen pontosan a skandináv diéta legfontosabb előnyei és esetleges hátulütői!Ha a mediterrán étrend már a rabjává tett, mindenképp érdemes megfontolnod, hogy kipróbáld a skandináv diétát! Ne aggódj, nem fogsz vikinggé válni egyik pillanatról a másikra - de ami ennél sokkal vonzóbb, hogy annak érezheted majd magadCikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.
Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.
Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.
Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.
Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.