25.000Ft felett ingyen házhoz szállítás Páratlan minőség iOS és Android app Akár 5000Ft kredit ajánlásonként
NEM VICC! INGYEN KISZÁLLÍTÁS AZ APP-BAN 5.000FT FELETT | LETÖLTÖM
:
Nap
:
Óra
:
Perc
:
Mp
TAPLALKOZAS

Napraforgómag | Tápanyagtartalma és az egészségünkre gyakorolt hatása

Fordította: Fazekas Dániel

A napraforgómagot gyakran fogyasztjuk nasiként. A napraforgó virágzatából nyerik ki, ideális utazótárs, és hosszú évek óta hagyományos csemege a baseball játékosok számára. Fogyaszthatjuk nyersen, pörkölve, „vajként” pürésítve is. Más ételek részeként sokoldalúvá válik, hiszen a különleges diós ízük miatt széles körben alkalmazzák. Vajon ismered a napraforgómag egészségügyi és tápanyagtartalmával kapcsolatos előnyeit? Olvasd tovább a cikket, ha szeretnél többet megtudni, hogyan építhetők be legjobban az étrendbe!

napraforgómag

Napraforgómag tápanyagtartalma

A napraforgómag tápanyagban gazdag, hiszen sok energiát (kalóriát) és tápanyagot tartalmaz kis térfogata ellenére. Íme néhány fontos makro- és mikrotápanyag 100g napraforgómagban (szárítva, nem pedig pörkölve mérve):

Tápanyag 100 grammban
Kalória 269
Szénhidrát 9 g
Rost 4 g
Összes zsír 24 g
Telített zsírok 2,0 g
Egyszeresen telítetlen zsírok 8,5 g
Többszörösen telítetlen zsírok 10,6 g
Fehérje 6,9 g
Tiamin 0,7 mg
Folsav 104 mcg
E-vitamin 15,3 mg
Kolin 25,3 mg
Vas 2,4 mg
Magnézium 150 mg
Foszfor 304 mg
Kálium 297 mg
Szelén 24,4 mg
Cink 5 mg

 

A napraforgómag kiváló forrása a vegetáriánus fehérjének és a szív egészségéhez oly fontos többszörösen telítetlen zsíroknak. Tartalmaz továbbá B-vitaminokat és ásványi anyagokat is -például vasat és magnéziumot-, amelyek támogatják az általános egészséget.

A napraforgómag egészségügyi előnyei

A napraforgómagot könnyedén be tudjuk illeszteni az étrendünkbe, hogy hozzájáruljon az általános egészségünkhöz, illetve a fitnesz céljaink eléréséhez.

A következő előnyökkel rendelkezik:

Gyulladások csökkentése

Az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező fitonutriensekben (növényi vegyületek, mint a fitoszterolok) gazdag napraforgómag segíthet a gyulladások mérséklésében.

A szív egészségének támogatása

A napraforgómagban található többszörösen telítetlen zsírok (olaj- és linolsavban gazdag), rost és fitoszterolok növelhetik a vérünkben lévő jó koleszterinszintet (HDL), és javíthatják a szívünk egészségi állapotát.

Az immunrendszer támogatása

100 gramm napraforgómag több mint egyharmadát tartalmazza a cink és a szelén napi szükségletünkből, amelyek elengedhetetlenek az immunrendszer erősítéséhez.1 Az egészséges immunrendszer hatékonyabb a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben.

Az egészséges növekedés és anyagcsere támogatása

A folát a fejlődés kulcsfontosságú tápanyaga, és fontos a fogamzóképes korú nők számára. A napraforgómagban található B-vitaminok elengedhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok egészséges anyagcseréjéhez, hogy optimalizálhassuk teljesítményünket, tápanyagfelvételünket, valamint az energiánkat.2,3

napraforgómag

Napraforgómaggal kapcsolatos veszélyek

Bár a napraforgómag fogyasztásakor nincsenek komoly kockázatok, azonban fontos figyelembe venni a feldolgozás és az elkészítés típusát. Mivel magas a rosttartalma, más magvakhoz hasonlóan sok folyadékkal együtt kell fogyasztani. Próbáljuk meg nem rövid idő alatt, illetve nem drámaian növelni a rostbevitelt, inkább fokozatosan, néhány hét alatt!

Ha lehetséges, válasszuk a száraz pörkölt vagy teljesen nyers magvakat! Kerüljük az olajokat vagy nátriumot (sót) tartalmazó készítményeket! Míg a csokoládéval borított napraforgómag ugyan finom élvezet, viszont a hozzáadott cukrok egyáltalán nem hasznosak. Sőt…

Mivel tápanyagban különösen gazdag ételek, sok kalóriát tartalmaznak már kis adagban is. Ezért ügyeljünk arra, hogy mennyit fogyasztunk belőlük a kalória- vagy makrócélhoz képest! Míg a napraforgómag-allergia ritka (a napraforgómagból készült vaj népszerű alternatíva azoknak, akik mogyoróallergiában szenvednek, és nem tudnak mogyoróvajat enni), azért el kell kerülni, ha ismert allergiánk van.3

Tanulság

Egy kényelmesen elfogyasztható, tápanyagokban gazdag étel, mint például a napraforgómag, sokféleképpen beépíthető az étrendünkbe. Egészségünkhöz hozzájáruló tápanyagokat tartalmaz, meghatározó makroprofillal rendelkezik, így a száraz pörkölt vagy nyers napraforgómag az egyik legegészségesebb megoldás az étrendünkkel kapcsolatos céljaink támogatásához.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.
Claire Muszalski
Claire Muszalski Regisztrált dietetikus

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

Kapcsolódó bejegyzések