Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Mire jó a cink?

Mire jó a cink?
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Szeretnél kialakítani egy olyan táplálékkiegészítőkből álló napi rutint, amely hatékonyan segít abban, hogy ne csak a jó közérzeted biztosíthasd a mindennapokban, de a sportteljesítményed is a lehető legjobban alakuljon? Ez mindenképpen jó döntés! Érdemes a céljaidnak és az életmódodnak megfelelően kiválasztani, milyen vitaminokból és ásványi anyagokból lehet szükséged pótlásra, ezek között pedig jó eséllyel szerepelni fog a cink, hiszen a szervezetünk számára rendkívül fontos ásványi anyagról van szó, amelyet a testünk nem tud előállítani, így külső forrásból kell bevinnünk. Tudd meg mire jó a cink!

Blogunk olvasójaként ráadásul különleges kedvezménnyel szerezheted be az összes vitamin és ásványi anyag listaoldalunkon szereplő terméket: a VITAMINBLOG kód 35%-kal alacsonyabb árat garantál a számodra!

Mi is az a cink?

A cink egy olyan ásványi anyag, amely kiemelt fontosságú a szervezetünkben, hiszen számos biológiai folyamat kapcsán nélkülözhetetlen a jelenléte.

Számos ételben megtalálható, így ha a táplálkozásoddal is szeretnéd biztosítani a megfelelő cinkbevitelt, érdemes vörös húsokat és sok tenger gyümölcseit, halakat, valamint tejtermékeket fogyasztanod, de ha vegetáriánus vagy vegán vagy, akkor se aggódj: számos gabona és mag, illetve dióféle is tartalmaz cinket.

Kíváncsi vagy, a gyümölcsök közül melyek a legjobb cinkforrások? Mindenképp olvasd el a legjobb magas cinktartalmú gyümölcsök listáját tartalmazó cikkünket!

Mire jó a cink?

A cink rendkívül sokrétű ásványi anyag: számos napi szinten lezajló biológiai folyamatban vesz részt a szervezetünkben. Hogy mire jó a cink, azt igazán hosszan sorolhatjuk!

Fontos szerepet tölt be a szervezet anyagcsere-folyamataiban

A cink szerepe fontos a normál sav-bázis egyensúly fenntartásában, a szénhidrát-anyagcsere működésében és a DNS-szintézis zavartalanságának, valamint a vér megfelelő tesztoszteronszintjének a biztosításában. A zsírsavak és a makrotápanyagok anyagcsere-folyamataihoz is elengedhetetlen a cink jelenléte, de a fehérjeszintézisben és az A-vitamin anyagcseréjében is részt vesz, illetve a sejtosztódás folyamata sem mehetne végbe cink nélkül.

Nélkülözhetetlen a normál szellemi működéshez

A cink jelenléte feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a szellemi működésünk zavartalan lehessen.

Nagy a szerepe a csontok, a bőr, a köröm és a haj egészségének biztosításában

Cink nélkül nincs szépségvitamin, ami nem véletlen: ez az ásványi anyag rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy a körmünk, a bőrünk és a hajunk ragyogó állapotban maradhasson, de a csontjaink egészségéért is felel.

Az immunrendszerünk számára esszenciális a jelenléte

Az immunrendszerünk csak akkor működhet zavartalanul, ha a cink jelenléte biztosított a szervezetünkben, illetve ez az ásványi anyag a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében is részt vesz.

Szükséges a szaporodáshoz és termékenységhez kapcsolódó folyamatokhoz

Mind a férfiak, mind a nők szervezetében fontos a cink jelenléte a szaporodáshoz köthető folyamatok zökkenőmentességének biztosítása érdekében.

Aggódsz, hogy rád is jellemző lehet a cink hiány? Korábbi cikkünk segít, hogy hamar felismerhesd!

 

Mire jó a cink?

Gyakori kérdések és válaszok

Mire jó a szerves cink?

Szervesnek a biológiai eredetű vegyületeket nevezhetjük. Röviden összefoglalva egyszerű a válasz, hogy valójában mire jó a szerves cink: a cink-glükonátból származó szerves cink jobb hasznosulással rendelkezik, mint a szervetlen cink-vegyületek (cink-oxid), azaz hatékonyabban jut be a sejtekbe és jobban támogathatja a szervezetünket, így érdemes lehet emellett dönteni, amikor táplálékkiegészítőt választunk.

Böngészd végig cink tartalmú termékeink teljes listáját, hogy kiválaszthasd a számodra legmegfelelőbbet!

Mire jó a szerves cink kapszula?

Érdemes kipróbálnod ZMA kapszulánkat, amely nem csak cinket, de magnéziumot és B6-vitamint is tartalmaz: mivel ezek mind olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a szervezetünk működésében, így ezeknek a pótlása létfontosságú lehet a hétköznapokban. Hogy mire jó a szerves kapszula, az nem is kérdés abban az esetben, ha rendszeresen sportolsz, hiszen ekkor mind a cink, mind a magnézium szintje alacsonyabb lehet a szervezetedben!1

Mire jó a szerves cink tabletta?

Cink tablettánk könnyen és egyszerűen adagolható, ráadásul elegendő mindössze napi egy adagot bevenned belőle, hogy biztosítsd a szervezeted számára szükséges cink mennyiséget. Bárhová magaddal viheted és segítségével könnyen felturbózhatod ezzel az ásványi anyaggal a szervezeted - soroljuk még, mire jó a szerves tabletta, vagy már meg is győztünk? Van még egy ütős érvünk: ez a termék C-vitamint is tartalmaz, hogy még erőteljesebb kombinációt alkotva acélozhassa meg az immunrendszered működését!

Üzenet

Érdemes komolyan venned a vitaminok és ásványi anyagok rendszeres utánpótlását, hiszen a szervezeted ezt meghálálja - a cink pedig egy olyan ásványi anyag, amit semmiképp sem érdemes kifelejtened a rendszeresen fogyasztott táplálékkiegészítők listájáról, mivel rengeteg biológiai folyamatban játszik nagyon fontos szerepet! A szerves cink biológiai hasznosulása rendkívül jó, így ha szerves kapszula vagy szerves tabletta mellett döntesz, a szervezeteden könnyen hozzájut majd a számára szükséges cink mennyiséghez. Ne feledd a VITAMINBLOG kódot sem, hogy 35% kedvezménnyel szerezhesd be bármelyik vitamin, vagy ásványi anyag termékünket, amelyik ezen a listán szerepel!

Írta: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. Wilborn, C. D., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Taylor, L. W., Marcello, B. M., Rasmussen, C. J., … & Kreider, R. B. (2004). Effects of zinc magnesium aspartate (ZMA) supplementation on training adaptations and markers of anabolism and catabolism. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 1(2), 12.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein