A DigeZyme®, egy emésztőenzim komplex, amely speciális enzimjeinek köszönhetően bont le makronutrienseket még kisebb építőelemekre, mint például aminosavakra. Azáltal, hogy ezeket a molekulákat –ilyenek a fehérjék, zsírok és a szénhidrátok- egyszerű aminosavakká, zsírsavakká és glükózzá bomlasztják szét, a test számára a tápanyagok sokkal egyszerűbb és hatékonyabb felhasználását teszi lehetővé.
A DigeZyme összetevői
A DigeZyme® az amiláz, proteáz, lipáz, celluláz és laktáz enzimek törtfehér por keveréke, amelyek a zökkenőmentesemésztést, majd a tápanyagok felszívódását hivatottak elősegíteni. Ezek a test különböző pontjaiban végzik el feladatukat, így már a szájüregben emésztésnek indul az elfogyasztott táplálék, mely a gyomorban, illetve a hasnyálmirigyben folytatódik és végül a belekben megy végbe. De nézzük mi az az 5 féle „-áz”, amit az imént olvashattál:
Az amiláz, -a nyál legfontosabb enzime- a szénhidrátokat –ilyenek pl. a keményítők vagy a jól ismert glükóz– bontja kisebb, könnyebben feldolgozható egységekre. Ezt a hasnyálmirigy és a nyálmirigyek termelik.
A proteáz aminosavakká bontja az elfogyasztott fehérjéket, mely így egy sokkal kedvezőbb formában állhat rendelkezésre a szervezetünknek. Hiányuk a felbontatlan fehérjék vastagbélbe kerülését okozza, ahol rothadási folyamaton mennek keresztül és emésztési zavarokat idéznek elő (pl. felfúvódás, gázképződés, hasmenés).
A lipáz egy lipolitikus enzim, amely a zsírokat glicerinre és szabad zsírsavakká bontja, így azok a bélfalakon keresztül a vérbe és a májba jutnak, ahol végül lebomlanak. A lipáz, amelyet a hasnyálmirigy termel, az emberi szervezet legfontosabb lipolitikus enzime, melynek hiánya köthető a magas koleszterin- és vércukorszinthez.
A celluláz egy olyan enzim, mely a növényi rostokat egyszerű cukorrá, glükózzá bontjale. Segíti a rendellenes emésztés kiküszöbölését, azonban a testben önmagában nem képződik, ezért nagyon fontos, hogy azétrendünkkel jussunk hozzá.
A laktáz egy enzim, mely a laktózt bontja glükózzá és galaktózzá. Akik laktózintoleranciával küzdenek, nekik nem képes a szervezetük megemészteni a laktózt, ami felfúvódáshoz, hasfájáshoz és hasmenéshez vezet, így nekik különösen ajánlott a fogyasztása.
Emésztőenzimek jelentősége
Köztudott, hogy az enzimek jelen vannak a szervezetben, azonban csak limitált mennyiségben, mivel többször felhasználódnak. Gyakran halljuk azt is, hogy az élelmiszerek többsége elegendő mennyiségben tartalmaz az emésztésükhöz szükséges enzimeket. Viszont mi az igazság? Kutatásokkal bizonyították, hogy amikor egy élelmiszert hőkezelés éri, már 50°C is elegendő ahhoz, hogy megsemmisüljenek a bennük lévő enzimek. Ennek következtében a teljes emésztés a szervezetre hárul, emésztési problémák alakulhatnak ki, amelyek felszívódási zavarhoz vezethetnek.
Miért a DigeZyme®?
Itt jön képbe a DigeZyme®, mely a lehető legstabilabb formában tartalmazza ezeket az emésztőenzimeket. Nem csak az étkezések után fellépő kellemetlenségek kerülhetők el, de könnyebb emésztést, ezáltal sokkal hatékonyabban táplálékbevitelt érhetünk el vele. Nem mehetünk el szó nélkül az ez okozta megemelkedett fehérjefelhasználás mellett, amely végső soron a fehérjeszintézisre van igencsak pozitív hatással, amelyről már tudjuk, hogy nem csak az izomépítést segíti elő, de egy-egy erőteljesebb edzés utáni regenerációt is megkönnyíti.
DigeZyme® előnyei
Az enzimek a szervezetben lezajló emésztési folyamatokért felelősek, ezzel párhuzamban a sejtek megfelelő mértékű energia és tápanyagellátásáért. Segítséget nyújtanak az új sejtek felépítésében, emellett az elhasználódott sejtek lebontásáért felelnek, illetve a bomlástermékek eltávolításáért. Használatával olyan tünetek javulása várható, mint teltségérzet, gyomorszáji diszkomfort érzés, mely fájdalommal járhat és igen súlyossá válhat. A vitaminok és ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását idézi elő. Végül, de nem utolsó sorban számos bőr problémák kezelésében is hatékony segítséget nyújthat.
Konklúzió
Az enzimeknélkülözhetetlen szerepet játszanak minden egyes biokémiai reakcióban. Limitált mennyiségben vannak jelen a szervezetben, mivel többször felhasználódnak. Nyers zöldség- és gyümölcsfogyasztással, valamint táplálék-kiegészítők formájában történő utánpótlásuk nagyon is fontos az egészségünk helyreállításához. Enzimek fogyasztásával elősegíthetjük a tökéletes emésztést, ezáltal a bélrendszerben kevesebb toxikus anyag képződik, csökkennek azemésztési panaszok.
Forrás:
- http://digezyme.com
- https://www.egeszsegtippek.eu/emesztoenzimek
- http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/enzimek
- http://nepgyogyaszat.com/cikkek/enzimtaplalkozas.html
Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.