Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A matcha tea hatása: minden, amit tudnod kell róla

A matcha tea hatása: minden, amit tudnod kell róla
MyproteinHU
Író és szakértő1 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Napjainkban rendkívül népszerű a matcha tea. Számos formában találkozhatsz vele, hiszen a matcha latte virágkorát éli, de különböző sütemények és más finomságok is készülhetnek ennek a különleges alapanyagnak a felhasználásával. De hogy pontosan miért is annyira egészséges és hasznos a szervezetünk számára? Cikkünk elárulja mi a matcha tea hatása!

Pontosan mi is az a matcha?

A matcha a zöld teák között is különlegesnek számító, japán eredetű teafajta: a sötétzöld tealeveleket őrlik finom porrá, így készül az illatos, összetéveszthetetlen, kissé földes aromájú matcha por, amelyet megvásárolhatunk a boltokban.

Tudtad, hogy a Myprotein termékei között is találsz olyanokat, amelyek matcha por hozzáadásával készültek? Ilyen például a THE Diet prémium diétás tejsavófehérje formulánk, ha azonban más superfoodok is az érdeklődésed középpontjában állnak, mindenképp próbáld ki Green Superfood Blend mixünket, ami egy igazán komplex táplálékkiegészítő, telis-teli a szervezeted számára esszenciális vitaminokkal és ásványi anyagokkal!

Mi a matcha hatása?

Nem csak az íze miatt fogyasztanád, hanem arra is kíváncsi vagy, pontosan mi a matcha hatása? Most megmutatjuk, miért is lehet érdemes beiktatnod a mindennapjaiba, a különböző zöld teafélék testünkre gyakorolt pozitív hatásairól pedig korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen! Következzen a matcha tea hatása!

Matcha tea hatása

A zöld teafélék antimikrobiális hatással rendelkeznek

A különböző zöld teafajták, mint amilyen a matcha is, támogathatják a szervezetünket a baktériumok elleni küzdelemben és a különböző fertőzések megelőzésében.1

A matcha tea alacsony kalóriatartalmú, frissítő ital lehet

Ha cukor nélkül iszod, a matcha tea egy olyan csekély kalóriatartalmú tal, ami igazi energiabombaként hat a szervezetedre, így nem gátolja meg a kalóriadeficit elérését egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként.

Elősegítheti a testzsírszázalék csökkentését

Egy tanulmány eredménye szerint a zöld teából származó kivonat a résztvevőket 10%-os testzsírszázalék-csökkentéshez segítette hozzá, ami a túlsúllyal küzdők számára felbecsülhetetlen támogatást jelenthet.2 Természetesen a fogyáshoz tartós kalóriadeficit szükséges, amelyhez elengedhetetlen a hipokalorikus étrend és a rendszeres mozgás, azonban egy kis extra segítség mindig jól jön!

A zöld teafajták közé tartozó matcha por is segíthet a szívproblémák megelőzésében

Egy Japánban készült kutatás a szívbetegségek megjelenésének alacsonyabb kockázatát állapította meg azoknál a résztvevőknél, akik nagyobb mennyiségben fogyasztották a különböző zöld teafélék valamelyikét, mint azoknál, akik nem.2

Gazdag EGCG-ben, ami erős antioxidáns

A matcha tea sok EGCG-t, azaz epigallokatekin-gallátot tartalmaz: ez az anyag képes lehet arra, hogy a káros hatással bíró sejtek növekedését és szervezetünkben végzett rombolását csökkentse, illetve megakadályozza.1 Hogy erről a folyamatról pontosabb információink legyenek, ahhoz további kutatásokra van szükség, azt azonban kijelenthetjük, hogy az antioxidánsok preventív hatása a különböző betegségek és az öregedéssel járó negatív folyamatok kapcsán rendkívül hasznos lehet a szervezetünk számára!

Tudtad, hogy Green Tea Extract Plus tablettánk adagonként 4,5 mg EGCG-t tartalmaz?

Gyulladáscsökkentő hatással bír

A gyulladásos folyamatok számos szempontból rendkívül negatívan hatnak a szervezetünkre: a különböző kardiovaszkuláris megbetegedések mellett az ízületi fájdalmakkal és egyes bőrbetegségekkel is összefüggésbe hozható a hatásuk.1 Mivel a matcha tea sok antioxidánst tartalmaz, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így a fogyasztása mindenki számára hasznos lehet!

Matcha latte

Matcha tea készítés - a legjobb receptek

Az első lépés az autentikus matcha por beszerzése: ez manapság már nem számít nehéz feladatnak, hiszen egyre több helyen vásárolhatsz jó minőségű matcha teát. A matcha tea készítés elsőre kicsit trükkösnek tűnhet, de érdemes betartani a szertartás-szerű procedúra lépéseit, hiszen a végeredmény igazán különleges lesz! Ha inkább matcha latte, esetleg matcha kávé a vágyad, akkor sem hagyunk cserben: receptjeink segítségével bármelyik különleges italt elkészítheted!

Klasszikus matcha tea recept

  1. Elsőként egy tálra lesz szükséged: ebbe jöhet a forró, kb. 80°C hőmérsékletű víz. Egy habosító segítségével melegítsd elő a tálat, majd 8-10 másodperc elteltével öntsd ki belőle a vizet és töröld szárazra. Ha nincs tálad vagy habosítód, csak hagyd ki ezt a lépést!
  2. Egy teáskanál vagy chashaku (kézzel készült bambusz kanálka) segítségével jöhet 1-2 kanálnyi matcha por az immár száraz tálba - a minél csomómentesebb végeredmény érdekében érdemes átszitálni.
  3. Önts 60 ml-nyi forró vizet a porra - a hőmérsékletre itt is figyelj, mert ha túl forró a víz, könnyen keserűvé válhat a matcha tea.
  4. Jöhet a habosítás: gyorsan, határozottan, előre és hátra irányuló mozdulatokkal keverd el a matcha port a vízzel egy bambuszecset, illetve tejhabosító segítségével, hogy egy lágy, krémes-habos réteg képződjön a tetején.

Matcha latte recept

A matcha latte alapvetően a klasszikus matcha tea ital tejjel, illetve növényi tejjel készült változata, amelyet különböző fűszerekkel is felturbózhatsz, illetve opcionálisan édesítheted is méz, esetleg cukor vagy édesítőszer segítségével. Ha inkább egy jeges és esztétikusan réteges finomságra vágysz, organikus matcha latte receptünket keresed!

  1. Első lépésként az alapoktól indulunk: jöhet a klasszikus matcha tea készítése.
  2. Most következik a csavar: gőzöld és habosítsd fel a tejet, illetve növényi italt, majd öntsd rá a simává eldogozott matcha pasztára.
  3. Jöhet az édesítés és az általad választott fűszerek - ha ránk hallgatsz, a fahéj és a kurkuma mindenképpen izgalmas választás!

Matcha kávé recept

A matcha kávé nem csak tejet, de egy adag eszpresszót is tartalmaz, így igazi koffeinbomba lehet a szervezeted számára! Lássuk csak, hogyan készítheted el:

  1. Elsőként jöhet a bögrédbe a matcha por és a választott édesítőszered, majd következhet a forrás után visszahűtött víz.
  2. Most keverd csomómentesre a matcha port a vízzel!
  3. Jöhet a jégkockák fele és a tej, illetve növényi tej, majd a jég másik fele is.
  4. Következzen a legfontosabb lépés: főzz egy adag presszókávét és öntsd az italod tetejére, hogy a rétegek megmaradjanak és igazán esztétikus legyen a végeredmény - kész is a matcha kávé!
Matcha por

Üzenet

A matcha tea nem csak rendkívül egészséges, de igazán különleges ízvilágú italokat készíthetsz belőle - akár matcha latte, akár matcha kávé formájában fogyasztod, mindenképp érdemes a mindennapjaid részévé tenned!

Írta: Révai Zsófia

Hasznos volt a matcha tea hatása cikkünk? Akkor ezeket is imádni fogod!

Kiegészítők

Green Superfood Blend - Egy teljes értékű superfood keverék

27 növényi összetevőből készült Green Superfood Blend kiegészítőnkkel gyorsan, egyszerűen és ízletes módon fokozhatod vitamin és ásványianyag beviteled.

Táplálkozás

A gyömbér hatása: 4 fontos előny

A gyömbér egy nagyon népszerű hozzávaló főzés során és gyógyászati termékek készítésekor egyaránt. De mitől lesz ez a gyökér ennyire szuper?

20 nap AgoAl MyproteinHU
Táplálkozás

A kurkuma hatása és adagolása

A kurkuma hatása nem véletlenül régóta ismert az ázsiai kultúrákban, hiszen számos pozitív tulajdonsággal bír. Tudd meg, miért érdemes fogyasztanod!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1: Reygaert, W. C. (2017). An update on the health benefits of green tea. Beverages, 3(1), 6.

2: Kuriyama, S., Shimazu, T., Ohmori, K., Kikuchi, N., Nakaya, N., Nishino, Y., … & Tsuji, I. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. Jama, 296(10), 1255-1265.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein