Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A lenmag hatása, előnyei és adagolása

A lenmag hatása, előnyei és adagolása
MyproteinHU
Író és szakértő1 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Biztosan te is hallottál arról, mennyire kedvező a szervezetünkre nézve a lenmag hatása, sőt, talán már a lenmagolaj is felkerült a bevásárlólistádra - de tudod, miért is annyira hasznos ez a szuperélelmiszer? Cikkünkből megismerheted!

Termékeink között is megtalálod a 100% lenmag port, de ha nem csak a rostok érdekelnek, érdemes lehet végigböngészned a teljes szénhidrát kínálatunkat, hiszen számtalan egészséges finomságot szerezhetsz be, hogy édesebbé és könnyebbé tegyék a hétköznapokat! Sőt, a CHBLOG kód használatával minden terméket 30% kedvezménnyel vásárolhatsz meg szénhidrát listaoldalunkról - blogunk olvasójaként jár neked az exkluzív kedvezmény!

Mi az a lenmag?

A lenmag a len növény magja, amelyből olajat is préselnek, de önmagában is érdemes fogyasztani, hiszen remek rostforrás, ráadásul omega-3 zsírsavakban is gazdag, illetve vitamin- és ásványi anyag-tartalma is jelentős.

Mi a lenmag hatása?

Segíthet a székrekedés leküzdésében1

Egy kutatás megállapítása szerint a lenmag magas rosttartalmának köszönhetően képes lehet arra, hogy a székrekedés okozta kellemetlen tüneteket enyhítse.

Javíthat a bőr állapotán1

Egy tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása képes lehet arra, hogy fokozza a bőr hidratáltságát, miközben segíthet csökkenteni az érzékenységet, a transzepidermális vízveszteséget az érdes tapintást, valamint a sebgyógyulási folyamatok felgyorsításában is szerepet játszhat.

Segíthet az egészséges koleszterinszint beállításában1

Egy tanulmány szerint a lenmag hatása rendszeres fogyasztás esetén rendkívül pozitív lehet a lipidprofilra, hiszen segíthet a teljes koleszterinszint, az LDL koleszterin és a triglicerid szintjének a csökkentésében, miközben a HDL koleszterin szintjének a növelését támogathatja azoknál az egészséges embereknél, akik túlsúllyal rendelkeznek, illetve a diszlipidémiával (a vér kóros zsírszintje) küzdők esetében.

Segítség lehet a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megelőzésében1

Egy kísérlet eredményei arra jutottak, hogy a lenmag fogyasztása képes lehet hatni a szénhidrátanyagcsere szabályozására, ezáltal hozzájárulhat az éhgyomri vércukorszint és a HOMA index csökkentéséhez, amelyek segíthetnek, hogy megelőzzük a 2-es típusú diabétesz, illetve az inzulinrezisztencia megjelenését.

Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik1

A lenmag növeli a teljes antioxidáns kapacitást és az MDA-szintet, ami az oxidatív stressz fontos biomarkere.

Ha komolyan elgondolkodtál, hogy a lenmag fogyasztása hasznos lehet a számodra, mindenképp vedd figyelembe, hogy a kutatások eredményei csupán korlátozottan általánosíthatóak mindenkire nézve és semmiképp nem minősülnek egészségügyi tanácsnak - azt javasoljuk, hogy bármilyen, az étrendedet illető változtatás kapcsán először konzultálj egy szakorvossal, aki nem csak tanácsot tud adni, de minden felmerülő kérdésedre pontos választ ad majd!

Lenmag hatása

Hogyan javasolt a lenmag fogyasztása?

A lenmag fogyasztása esetén rendkívül fontos a rendszeresség, hogy az egészségügyi előnyei megfelelően érvényesülhessenek: minden nap érdemes beiktatnod az étrendedbe ezt az élelmiszert!

Az őrölt lenmag hatása a legpozitívabb a szervezetünkre, így a legjobb megoldás, ha ezt a formáját választod. Vízbe is keverheted, vagy egy energiabomba smoothie-ba, de akár muffinba, vagy ha kenyeret sütsz, a kenyér tésztájába is belecsempészheted! Sőt, gondoltál már rá, mennyire finom vegán fasírtot készíthetsz, ha tojás helyett lenmagot használsz, hús helyett pedig például gombát és lencsét?

Kifejezett ajánlás nem létezik a lenmag mennyisége kapcsán, azonban 1 evőkanálnyi mennyiség naponta már bőven elegendő lehet.

Gyakori kérdések a lenmag kapcsán

Mi a különbség a lenmagolaj és az őrölt lenmag hatása között?

A lenmagolaj rendelkezik a lenmag számos egészségügyi előnyével, azonban nem tartalmazza azokat a rostokat, amelyeket a lenmag igen, miközben a zsír-, ezáltal a kalóriatartalma is jóval magasabb. Azonban a lenmagolaj előnye lehet, hogy rendkívül sokrétűen használható: akár a salátádra is teheted, de a bőrápolásban is alkalmazhatod, egyedül a főzéshez érdemes más zsiradékot választanod, mert a hevítése során az egészségre káros anyagok szabadulhatnak fel.

A lenmagliszt miben különbözik az őrölt lenmagtól?

Ne tévesszen meg a név: a lenmagliszt őrölt lenmag, semmi különbség nincs aközött, amit a két elnevezés takar.

A lenmagpehely vagy az őrölt lenmag fogyasztása javasolt inkább?

A lenmagpehely lényegében ugyanazokkal az előnyökkel rendelkezik, mint az őrölt lenmag, csak annak egy durvább verziója: a szervezetünk számára mindkettő pontosan ugyanolyan hasznos az egész lenmaggal szemben, amelynek az emésztése sokkal nehézkesebb.

Milyenek a lenmag kalória és makrotápanyag értékei, hogyan illeszthető be egy diétába napi szinten?

100 gramm lenmag tápértéke:

  • Kalória: 534 kcal
  • Fehérje: 18,3 gramm
  • Zsír: 42,2 gramm
  • Szénhidrát: 28,9 gramm

Ezekből a számokból is kitűnik, hogy ha napi 10-20 gramm lenmagot fogyasztasz, akkor könnyedén beillesztheted az étrendedbe!

Ha a lenmagolajra esik a választásod, akkor kicsit magasabb értékekről van szó, mint a lenmag kalória és zsírtalma esetén, hiszen 100 gramm lenmagolaj tápértéke a következők szerint alakul:

  • Kalória: 884 kcal
  • Fehérje: 0,11 gramm
  • Zsír: 100 gramm
  • Szénhidrát: 0 gramm

Üzenet

A lenmag nem véletlenül érdemelte ki a szuperélelmiszer jelzőt: a fogyasztása igazán hasznos lehet a szervezetünk számára, így érdemes lehet beiktatnod az étrendedbe! Ne felejtsd el, hogy az egészséges étrendnek a rostok mellett az egyéb szénhidrátok is fontos részét képezik: böngészd át listaoldalunkat és válaszd ki a kedvenc termékeidet, hiszen most mindegyiket 30% kedvezménnyel szerezheted be a CHBLOG kód használatával!

Írta: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9914786/

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein