Mindannyian szeretnénk tökéletesen képben lenni, mik is azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segíthetnek a jó közérzetünk biztosításában, na és persze a teljesítményünk maximalizálásában. Talán benned is felmerült már a kérdés, a K2 vitamin mire jó és miért lehet érdemes szedni: kisokosunk segít tisztázni ezeket a kétségeket, sőt, ennél jóval teljesebb képet ad a K2 vitaminról!
De nem csak az információszerzésben szeretnénk a segítségedre lenni, hanem abban is, hogy kialakíthasd a saját, személyre szabott vitaminkészleted a hétköznapokra! Tudtad, hogy a VITAMINBLOG kód segítségével minden vitamin és ásványi anyag termékünk árából 35% kedvezményt kaphatsz?
A K2 vitamin mire jó?
A K2 vitamin, más néven a menakinon egy zsírban oldódó vitamin, a K-vitamin család tagja. Ez a megnevezés több rokon vegyület összefoglaló neve, amelyeket hagyományosan rövid láncú és hosszú láncú menakinonokra osztanak. A K-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik a véralvadási folyamatokban és a csontozatunk egészségének a fenntartásában, így érdemes különös figyelmet fordítanunk arra, hogy a szervezetünk ne szenvedjen hiányt belőle!
Ha szeretnéd bővíteni a készleted egy K2 vitamint is tartalmazó kiegészítővel, mindenképp érdemes beszerezned D3+K2 vitamin kapszulánkat, amely ezzel az erőteljes duóval támogatja a szervezeted működését nap mint nap.
K2 vitamin adagolása
A K-vitamin napi ajánlott mennyisége erőteljesen egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy a 14 és 18 év közöttiek esetében mind a férfiak, mind a nők esetében napi 75 mikrogramm bevitele javasolt, míg a felnőttekre vonatkozóan a nőknek napi 90 mikrogramm, a férfiaknak pedig napi 120 mikrogramm K-vitamin fogyasztása az irányadó.
Mi lehet a K2 vitamin mellékhatása?
A K2 vitamin zsírban oldódó vitaminként akár túl is adagolható: ebben az esetben a K2 vitamin mellékhatása különböző formákban léphet fel. Az allergiás reakciók jelentkezhetnek csalánkiütés, viszketés, esetleg légzési nehézségek és szabálytalan szívverés formájában, de különböző gyomor- és bélrendszeri tünetek is felléphetnek túlzott mennyiség bevitele esetén.
K2 vitamin vélemények - valóban fontos lehet a K-vitamin pótlása?
A K2 vitamin sok különböző élelmiszerben megtalálható, a szervezetünk pedig képes a májban és a zsírszövetekben történő tárolására, így ritkán fordul elő a hiányállapot. Ennek ellenére fontos odafigyelnünk rá, hogy a különböző antibiotikumok szedése, illetve egyes betegségek fokozhatják ennek az állapot előfordulásának a valószínűségét!
A legjobb K2 vitamin-források
Ételek | K2 vitamin-tartalom (mikrogramm/100 gramm) |
---|---|
Natto (fermentált szójabab) | 999,5 |
Grillezett csirkemell | 15,2 |
Darált marhahús (pirítva) | 7,1 |
Csirkemáj (dinsztelve) | 7,1 |
Sonka (serpenyőben elkészítve vagy sütve) | 4,7 |
Cheddar sajt | 9,4 |
Kemény tojás | 8 |
Mozzarella sajt | 4,7 |
Tej 2% | 0,4 |
Forrás: National Institute of Health - Office of Dietary Supplements
Üzenet
Ha szeretnél egy jól átgondolt és mindenre kiterjedő vitaminkészletet felépíteni, amely segíthet a jó közérzeted fenntartásában, akkor hagyd, hogy a pozitív K2 vitamin vélemények meggyőzzenek és ügyelj arra, hogy az étrendedben gyakran előforduljanak ennek a vitaminnak a legjobb forrásai! Ha pedig egy táplálékkiegészítőt is beszereznél a K2 vitamin pótlása kapcsán, ne feledd: a VITAMINBLOG kódunk állandó, exkluzív 35%-os kedvezményt biztosít számodra blogunk olvasójaként!
Írta: Réva ZsófiaTovábbi cikkek vitamin témában
A-vitamin tartalmú ételek táblázat: miben van sok A-vitamin?
Szeretnél egészségesen, vitamindúsan táplálkozni? A cikkünkben található magas A-vitamin tartalmú ételek táblázat segít az étrended megtervezésében!
Az A-vitamin 3 bizonyított hatása | Így segíthet egészséged megőrzésében
Cikkünkben megismerheted, hogyan segítheti egészséged megőrzését az A-vitamin, és választ kaphatsz arra, milyen előnyökkel jár fogyasztása.
Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.