Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

D-vitamin napi adag kisokos: mennyi az annyi?

D-vitamin napi adag kisokos: mennyi az annyi?
MyproteinHU
Író és szakértő1 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A mikrotápanyagok, azaz a vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez, ezért fontos odafigyelnünk rá, hogy az év minden szakában biztosítsuk magunk számára a megfelelő mennyiséget. Ez kiemelten fontos a hidegebb és borús időszak beköszöntével, és különösen érvényes a D-vitaminra. A kevesebb napfény miatt potenciálisan kialakuló D-vitamin, másnéven kalciferol hiányának megelőzése érdekében érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen mértékben kell fedeznünk a D-vitamin napi adag szükségletünket.

35%-os kedvezmény a D-vitamin napi adag fedezésére!

Akár a D-vitamin-, akár bármely más vitamin vagy ásványi anyag beviteled támogatása a cél, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá kedvenc termékeidhez!

A D-vitamin szerepe

A D-vitamin számos kulcsfontosságú folyamatokat támogat az emberi szervezetben. Többek között a vér normál kalciumszintjének fenntartásával hozzájárul a kalcium és a foszfor felszívódásához és hasznosulásához, ezáltal pedig az egészséges csontozathoz és fogazathoz; segíti az izomfunkciók munkáját, részt vesz az immunrendszer optimális működésének biztosításában, valamit szerepet játszik a sejtaktivitásban.

A zsírban oldódó D-vitamin pótlása többféleképpen lehetséges, ugyanis megtalálható számos élelmiszerben, például a tejben, müzliben vagy olajos halakban (lazac, makréla, szardínia, hering). Amennyiben nem fogyasztjuk rendszeresen ezeket az ételeket, úgy érdemes étrend-kiegészítők után nyúlnunk, amelyek segítségével kényelmesen gondoskodhatunk a D-vitamin adagjának beviteléről.

Ezt a napvitaminként is emlegetett mikrotápanyagot azonban szervezetünk is képes előállítani, amennyiben közvetlen napfény éri bőrünket. Nyilvánvalóan leginkább a napos nyári hónapok fokozhatják a szervezetünkben található D-vitamin mennyiségét, az őszi és téli, szürke napokon viszont tudatosan kell odafigyelnünk rá, hogy megelőzzük a vitaminhiány kialakulását.

A D-vitamin hiánya különféle csontrendszeri elváltozásokat idézhet elő, így ezek megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a szükséges mennyiségű pótlásra! Na de vajon mennyi a megfelelő D-vitamin napi adag?

 

Mennyi az annyi?

A D-vitamin megfelelő bevitele egyénenként eltérő lehet. Mielőtt bármilyen kiegészítőt szednél, mindig konzultáljon orvosával vagy egészségügyi szakemberrel!

D-vitamin napi adag gyerekeknek

Gyermekek esetében a nem megfelelő D-vitaminszint a dongalábbal vagy gerinc és mellkas eltorzulással járó angolkórhoz vezethet. Az amerikai National Institutes of Health ügynökség szerint a D-vitamin napi adag gyerekeknek az alábbiak szerint alakul:

Életkor D-vitamin napi adag (NE=Nemzetközi Egység)
0-12 hónap 10 mkg (400 NE)
1-13 év 15 mkg (600 NE)
14-18 év 15 mkg (600 NE)

D-vitamin napi adag felnőtteknek

A D-vitaminhiány felnőtteknél szintén a csontozatban okoz problémákat: oszteomaláciát, azaz csontlágyulást válthat ki, amelyet kínzó csontfájdalom jellemez. Idősebbeknél pedig jellemzően csontritkulás formájában jelentkezik. A világ legnagyobb non-profit orvosi csoportja, a Mayo Clinic forrásai alapján a D-vitamin napi adag felnőtteknek a gyerekekéhez hasonlóan alakul (várandósok és szoptató kismamák esetében is), és csupán 70 év felett szükséges emelni az adagoláson:

Életkor D-vitamin napi bevitel (NE=Nemzetközi Egység)
19-50 év 15 mkg (600 NE)
51-70 év 15 mkg (600 NE)
70+ év 20 mkg (800 NE)
D-vitamin napi adagja

Összefoglalás

A megfelelő D-vitaminbevitel biztosítása elengedhetetlen mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek számára, különösen azokban az időszakokban, amikor kevesebb a napsütéses órák száma vagy keveset tartózkodunk kültéren, és emiatt szervezetünk nem képes a szükséges mennyiségben előállítani ezt a kulcsszerepet játszó mikronutrienst.

Ne feledd, hogy a Myprotein támogatásának köszönhetően 35% kedvezményben részesülsz, ha a vitamin és ásványi anyag lista oldalról választott termékek vásárlásakor a VITAMINBLOG kódot használod!

Írta: Barabás Gabriella
Táplálkozás

A D-vitamin hatása, forrása és hiánytünetei | Útmutató a D-vitamin fogyasztáshoz

A D-vitamin egy olyan esszenciális tápanyag, amely mindenki számára segíthet az immunrendszer, a csontok és a létfontosságú szervek egészségének megőrzésében. Tudj meg többet hatásáról és adagolásáról a cikkünkben!

Táplálkozás

D-vitamin tartalmú ételek táblázat: miben van sok D-vitamin?

Magas D-vitamin tartalmú ételek táblázat formájában - vitamin-kisokos sorozatunk 3. része ezzel segít neked vitamindús étrended megtervezésében!

9 hónap AgoAl MyproteinHU

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein