Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A carnivore diéta és ami mögötte van

A carnivore diéta és ami mögötte van
Jenaed Gonçalves Brodell
Író és szakértő30 nap Ago
Jenaed Gonçalves Brodell profiljának megtekintése

Nemrégiben felkapott lett egy olyan táplálkozási trend, amely fenekestől forgatja fel a diéták világát, szembemegy a legtöbb szabállyal, és leginkább a húsrajongók számára kedvez. Ez pedig nem más mint a carnivore diéta. Megítélése azonban meglehetősen ambivalens, míg egyesek ódákat zengenek pozitív hatásairól, mások a potenciális tápanyaghiányra hivatkozva kifejezetten károsnak tartják. Lássuk mit mond a tudomány!

Mi az a carnivore diéta (carnivore diet)?

A carnivore diéta (vagy carnivore diet) mondhatni az egyik legősibb étrendek egyike. Shawn Baker bestseller író, világbajnok sportoló és egykori ortopéd sebész 2018-ban tulajdonképpen annak fényében állította össze ezt az étrendet, hogy a mezőgazdaság kialakulása előtt az emberek - az ehető növények mellett - főleg állati eredetű ételeket fogyasztottak.

A carnivore jelentése a két részből álló latin "carnivorus" szóból eredeztethető - a "caro" vagy "carnis" a húst, a "vorare" pedig az enni vagy falni igét takarja. A carnivore diéta tehát pontosan az, amink hangzik: húsevő étrend.

A carnivore diet egy meglehetősen korlátozó étrend, ugyanis kizárólag állati eredetű élelmiszerek, főképpen húsok és kisebb mértékben zsírok fogyasztását engedi, és teljes mértékben kizárja a növényi alapú ételeket. Habár kutatások nem erősítették meg, az étrend megalkotója és követői szerint áldásos hatásai közé tartozik a fogyás, a betegségek elleni fokozott védelem, a gyulladáscsökkentés, a tesztoszteron szint emelkedése, a magasabb izomtömeg, a depresszió és szorongás csökkentése, valamint az ízületi fájdalmak mérséklése.

Érdekes tény, hogy a húsevő diéta a kalóriamennyiséget és az étkezések számát egyáltalán nem korlátozza, így a húsok szerelmesei teljes mértékben átadhatják magukat az - étrendnek megfelelő - ételek élvezetének. Kevésbé vonzó jellemzője, hogy abszolút kizárja a szénhidrátforrásokat, és folyadék tekintetében is csupán a víz és az alaplé fér bele a keretbe, a tea, a kávé és egyéb italok viszont tiltólistásak.

Mit fogyasztanak a carnivore étrend követői?

A carnivore étrend követői az alábbi élelmiszereket fogyaszthatják:

  • Vörös húsok
  • Fehér húsok
  • Belsőségek (organikus húsok)
  • Állati zsiradékok
  • Szárnyasok
  • Halak
  • Tenger gyümölcsei
  • Tojás
  • Tejtermékek (tejszín, kemény sajtok)
Carnivore diet

Melyek a carnivore diéta hátrányai?

Habár a carnivore diet követőtábora szilárd meggyőződéssel áll ki ezen táplálkozási trend kedvező élettani hatásai mellett, muszáj beszélnünk annak negatív jellemzőiről is, ugyanis akár komolyabb egészségügyi problémák kialakulását is előidézheti.

Minimalizálja a rostbevitelt

A szinte száz százalékban húsból álló étrend a rostbevitel drasztikus csökkenését eredményezi, amely egyébként a szervezet számos funkciójának ellátáshoz szükséges, többek között csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vér glükóz- és -zsír szintjét, támogatja az immunrendszert és a mikrobiomban található kulcsfontosságú baktériumok jelenlétét.

Teljesen kizárja a szénhidrátokat

A szénhidrátok teljes mértékű kizárása a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, élesztők, diófélék és hüvelyesek abszolút mellőzését foglalja magában, amely a rostok és egyes tápanyagok hiányát, ezáltal pedig - az említett előnyökkel éppen ellenkezőleg - az immunrendszer nem megfelelő működését indukálhatja.

Növeli a telített zsírsavak mennyiségét

A telített zsírsavak túlzott fogyasztása bizonyítottan összefügg az LDL, azaz a rossz koleszterin szintjével, ezáltal pedig növeli az érelmeszesedés kockázatát. Emellett, ha túl sok feldolgozott hús kerül a tányérunkra, a benne található nátrium a magas vérnyomás, vesebetegségek és egyéb negatív következmények kockázatát hordozza magában. Ezt azért érdemes szem előtt tartani, mert a carnivore diétában megengedett ételek rendkívül gazdagok telített zsírsavakban, koleszterinben és nátriumban.

Nem fenntartható

A viszonylag egyoldalú étrend a tápanyagszegény ételek révén hosszú távon kedvezőtlen hatással lehet szervezetünkre, annak ellenére is, hogy minőségi, szabadtartású állatok húsának fogyasztására ösztönöz. Ez utóbbi ráadásul a pénztárcánkat sem kíméli.

Hogyan néz ki egy egyhetes carnivore étrend minta?

Nap/Étkezés Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
Reggeli 3 tojás vajban sütve, 3 szelet bacon 4 szelet sonka, 2 tükörtojás 3 szelet bacon, 2 tükörtojás 2 grillkolbász, 2 tükörtojás 3 szelet sonka, 2 tükörtojás 3 tojás vajban sütve, 3 szelet bacon 4 szelet sonka, 2 tükörtojás
Ebéd Kb. 230 gramm grillezett steak Kb. 230 gramm csirkemell Kb. 230 gramm grillezett sertésszelet Kb. 230 gramm grillezett lazac Kb. 230 gramm csirkecomb Kb. 230 gramm sertés hasaalja Kb. 230 gramm grillezett garnéla
Vacsora Kb. 285 gramm marhahús pogácsa sajttal, 1 bögre csontleves Kb. 285 gramm bárányszelet, 1 bögre csontleves Kb. 285 gramm marhamáj, 1 bögre csontleves Kb. 285 gramm ribeye steak, 1 bögre csontleves Kb. 285 gramm marhahús pogácsa sajttal, 1 bögre csontleves Kb. 285 gramm bárányszelet, 1 bögre csontleves Kb. 285 gramm marhaszelet, 1 bögre csontleves

Mielőtt bármilyen változtatást eszközölnél az étrendedben, mindeképpen konzultálni orvosoddal vagy egy szakképzett egészségügyi szakemberrel. Az étrendi változtatások befolyásolhatják egészségi állapotodat.

Milyen a tökéletes carnivore fehérje?

A carnivore étrendet követő testépítők és sportolók természetesen a fehérjeporok választásakor is ugyanazt az alapelvet igyekeznek szem előtt tartani, vagyis számukra a minél magasabb állati eredetű, és minél kevesebb növényi alapú összetevőt tartalmazó protein lesz a befutó. A tökéletes carnivore fehérje általában marhafehérje izolátumból készül, ám a húsevő diétát folytatók a Myprotein kínálatában egyéb állati eredetű fehérjék közül is válogathatnak.

Összefoglalás

Annak ellenére, hogy a carnivore diéta népszerűsége az elmúlt évek során egyre inkább felfelé ível, mielőtt bárki belevág, érdemes megfontolni a vele járó hátrányokat, és figyelembe venni, hogy jelenleg nem találhatunk olyan tanulmányokat, amelyek alátámasztanák pozitív élettani hatásait. A régmúlt korokat idéző, szinte kizárólag húsok fogyasztását lehetővé tévő étrend csábító lehet azok számára, akik ezt a fehérjedús ételcsoportot részesítik előnyben, a potenciális tápanyaghiány elkerülése érdekében elengedhetetlen a szükséges mikrotápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása.

A carnivore diet mellett tetted le a voksodat és szeretnéd megtámogatni a vitaminbeviteledet? Vagy általánosságban szeretnél gondoskodik immunrendszered egészséges működéséről? Bármi is a célod, a Myprotein mindenben a segítségedre lesz! Használd a VITAMINBLOG kódot kedvenc vitaminjaid és ásványi anyagaid vásárlásakor, és szerezd be őket 35%-kal kedvezőbb áron!

Fordította: Barabás Gabriella

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Jenaed Gonçalves Brodell
Író és szakértő
Jenaed Gonçalves Brodell profiljának megtekintése
Jenaed Gonçalves Brodell ismert dietetikus (HCPC) és sporttudományi szakember. A fitnesz szerelmese, és félprofi gyelplabda játékos háttérrel rendelkezik. A sporttáplálkozás iránti szenvedélye és a sportpályán szerzett tapasztalata miatt számos amatőr és élsportoló személyiség számára válik rokonszenvessé. Az NHS-nél (Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál) és Dél-Afrikában dietetikus tanácsadóként szerzett tapasztalatot. Bizonyítékokon alapuló, könnyen követhető, gyakorlatias tanácsokat és útmutatást nyújt. Gyermekgyógyászati tapasztalattal rendelkezik, junior és felnőtt sportolók sportteljesítményére specializálódott. Szerzői tapasztalatait az egész pályafutása során végzett kiterjedt kutatómunkának köszönheti, amelynek során a naprakész információkat kereste, és azokat a nyilvánosság számára könnyen érthetővé tette. A @nutritionandco_ nyilvános Instagram-oldalán osztja meg az aktuális információkat a bizonyítékokon alapuló táplálkozással kapcsolatban.
myprotein