Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A B-vitamin mire jó pontosan? | Szerepe, hatásai, források

A B-vitamin mire jó pontosan? | Szerepe, hatásai, források
MyproteinHU
Író és szakértő1 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A vitaminok között található egy csoport, amelynek mindegyik eleme kulcsszerepet játszik egészségünk fenntartásában és többek között abban, hogy megfelelő mentális energiával láthassuk el mindennapi feladatainkat, jól kezeljük a stresszes helyzeteket, rendben legyen az emésztésünk, illetve ragyogó bőrrel és hajjal járjunk-keljünk. Ez a csoport nem más, mint a 8 féle "bél-vitaminból" álló B-komplex. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden információt arról, hogy a B-vitamin mire jó, milyen kedvező hatást fejt ki az emberi szervezetre és hogyan előzhetjük meg a hiányát.

Vitaminok és ásványi anyagok 35% kedvezménnyel!

Gondoskodj róla, hogy szervezeted mindig elegendő vitaminnal és ásványi anyaggal felvértezve nézzen szembe a mindennapi kihívásokkal! A Myprotein 35%-os kedvezménnyel járul hozzá az egészségedhez, amelyhez nem kell mást tenned, mint a VITAMINBLOG kódot használni.

A B-vitamin mire jó?

Sokszor merülhet fel a kérdés, hogy vajon a B-komplex vitamin mire jó, és erre a nagyon rövid válasz az, hogy - szinte - mindenre. A csoportot alkotó mikronutriensek önmagukban is különféle funkciókat látnak el az emberi testben, de általánosságban is elmondható róluk, hogy rendkívül fontos szerepet töltenek be az egészségünket illetően, szó szerint a fejünk búbjától a talpunkig.

A B-komplex tagjainak túlnyomó többsége:

  • részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban,
  • támogatja az idegrendszert, az immunrendszert és a pszichológiai funkciókat, valamint
  • megelőzi a kifáradást.

Nézzük meg, hogy az egyes B-vitaminok mire jók még ezeken kívül.

A tiamin, avagy a B1-vitamin mire jó?

A legelsőként felfedezett B-vitamin nélkülözhetetlen az idegsejtek és az izmok működéséhez, emellett pedig kiemelt szerepet játszik az energiatermelő anyagcsere folyamatokban, főleg abban, hogy a glükóz energiává alakuljon át a szervezetünkben. Agyserkentő vitaminként is szokták emlegetni, hiszen az idegsejtek sejtmembránjaiban jelentősen kiveszi részét az idegek közötti, valamint az idegek és az agy közötti információátadásban. Fontos feladata még a szív egészségének védelme.

B2-vitamin = létfontosságú antioxidáns

A riboflavin, vagyis a B2-vitamin mindamellett, hogy ellátja a B-vitaminokra jellemző funkciókat (energiatermelő folyamatok, idegrendszer támogatása, fáradtság, kifáradás megelőzése), igen erős antioxidánsként is viselkedik, hozzájárul a nyálkahártyák, a vörösvérsejtek, a bőr normál állapotának fenntartásához, gondoskodik a megfelelő látásról, de a vasanyagcsere és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmének biztosításában is rész vesz.

B3, az "energiavitamin"

A niacin vagy nikotinsav egyik alapvető feladata, hogy a szénhidrátokból, zsírokból és alkoholból energiát nyerjen a szervezet számára. Ugyanakkor stimulálja a központi idegrendszert, segít a mentális stabilitás és a bőr egészségének fenntartásában. Megfelelő utánpótlásával megakadályozhatjuk a kimerülést, és energikusabban élhetjük mindennapjainkat.

Hormonegyensúlyozó B5-vitamin

A B5-vitamin másik megnevezése a pantoténsav, amely a görög "panthoten", azaz mindenütt szóból eredeztethető, utalván arra, hogy ezt a mikronutrienst rengeteg élelmiszer tartalmazza (éppen ezért a hiánya nem is igazán jellemző). A hormonegyensúlyozó becenevet pedig azért kapta, mert hozzájárul a szteroidhormonok, a D-vitamin és egyes ingerületátvivő anyagok normál szintéziséhez és metabolizmusához. Emellett persze nem marad ki az energiatermelésből, és a mentális teljesítményt is javíthatja.

A B6-vitamin mire jó?

A piridoxin az egyik olyan B-vitamin, amely gyakorlatilag átfogóan segíti elő az emberi test működését, hiszen több min 100 enzimreakcióhoz van szükség a jelenlétére. Támogatja az immun- és idegrendszert, a vörösvérsejtek előállítását, a pszichológiai funkciók ellátását és az energiatermelést. A hormonális aktivitás szabályozása révén pedig befolyásolhatja a hangulatunkat és koordinálja belső biológiai óránkat.

B7-vitamin, a nők kedvence

A biotin valószínűleg sokak számára ismerős lehet, mivelhogy rengeteg szépségápolást támogató étrend-kiegészítőt gazdagítanak vele. A szépségvitamin segítséget nyújthat a hajhullás vagy problémás bőr kezelésében, ugyanis kiemelt szerepet játszik a haj és a bőr normál állapotának fenntartásában. A B7-vitamin természetesen nemcsak egészségesebb külső megjelenéshez vezethet, de belsőleg is számos funkciót lát el - elengedhetetlen az energiatermelő folyamatok során, támogatja az idegrendszert és a makrotápanyagok felszívódását és hasznosulását, és a mentális stabilitás megtartásában is közrejátszik.

B9-vitamin, avagy a folsav

A folsav leginkább a babát tervezők vagy már várók körében "népszerű", hiszen biológiailag aktív formája, a folát jelentős mértékben vesz részt a sejtosztódásban és az anyai szövetek növekedésében. Ezek mellett nem szabad megfeledkeznünk a B9 egyéb hasznos funkcióiról sem: támogatja a vérképződést, az immun- és az idegrendszer normál működését, megfelelő szintje kedvezően befolyásolhatja hangulatunkat, és mérsékelheti a kifáradást.

Végezetül pedig: vajon a B12-vitamin mire jó?

A B12-vitamin, vagy másnéven kobalamin hiánya például zavartságról, fáradékonyságról, memória- és gondolkodászavarokról, depresszív hangulatról, gyakori szédülésről vagy sápadt arcszínről ismerhető fel. Amennyiben megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, kiveszi részét az energia-előállításból, az immunrendszer támogatásából, a sejtosztódásból, az oxigént szállító vörösvérsejt-termelődés fokozásából, és a normál mentális állapot fenntartásából.

 

A B-vitamin mire jó?

A B-vitamin miben van jelen nagy mértékben?

A B-vitaminok vízben oldódnak, tehát szervezetünk nem képes hosszú távon tárolni azokat, a felesleget, amelyet nem tud azonnal hasznosítani, a vizelettel üríti, ezért fontos, hogy tudatosan kezeljük a pótlásukat. Hiányuk esetén jellemzően olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a rendkívüli fáradtság, kimerültség, ingerültség, bőr- és szájszárazság, emésztési zavarok. De vajon milyen ételekből vihetünk be B-vitamint? Lássuk a legmagasabb dózissal rendelkezők listáját:

  • Lazac
  • Zöld levelesek (például spenót, káposztafélék, római saláta)
  • Máj és egyéb belsőségek
  • Tojás
  • Tej
  • Marhahús
  • Osztriga, kagyló
  • Hüvelyesek
  • Csirke- és pulykahús
  • Joghurt
  • Étkezési - és sörélesztő
  • Sertéshús
  • Dúsított müzli
  • Pisztráng
  • Napraforgó mag

Habár látható, hogy a B-vitaminok számos élelmiszerben megtalálhatóak, sajnos táplálkozással nem tudjuk fedezni a számunkra szükséges mennyiséget, így az étrend-kiegészítők használata mindenképpen ajánlott.

Válogass a Myprotein kínálatából és fedezd vitamin és ásványi anyag szükségletedet 35%-kal kedvezőbb áron! Ne felejtsd el megadni a VITAMINBLOG kódot a rendelés leadása előtt!

Táplálkozás

A 10 legjobb B12-vitamin tartalmú élelmiszer

A B12-vitamin sokrétű és fontos szerepet tölt be a szervezetben, a DNS-ünk termelésétől az egészségesen működő vörösvértestek képződéséig. Cikkünkben egy lista a 10 kedvenc olyan ételünkről, mely bővelkedik B12-vitaminban.

Összefoglalás

Szervezetünk optimális működése és egészségünk fenntartása érdekében mindenképp érdemes tisztában lennünk azzal, hogy egy-egy mikrotápanyag, például a B-vitamin mire jó, miből tudjuk pótolni és miért elengedhetetlen, hogy biztosítsuk magunkra számára a szükséges mennyiséget. A B-vitamin komplexet alkotó szerves vegyületek együttesen és önmagukban is létfontosságú szerepet töltenek be az emberi testben, viszont az ételekből bevihető mennyiség nem feltétlen elegendő ahhoz, hogy az élettani folyamatok ideális módon menjenek végbe, így fokozott figyelmet kell fordítanunk ezen vitaminok kielégítő pótlására.

Írta: Barabás Gabriella

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein