Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Az arginin hatása, szedése és adagolása

Az arginin hatása, szedése és adagolása
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus2 hónap Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Felmerült már benned, mi is pontosan az az arginin és miért olyan népszerű táplálékkiegészítő? Cikkünk igazi kisokos a témában: nem csak azt tudhatod meg, mi az arginin hatása és hogyan javasolt szedni, de minden más kérdésedre is választ kaphatsz!

Hogy könnyebbé tegyük számodra az arginin beszerzését, egy különleges kedvezménnyel is készültünk a számodra: a BLOGHU kód segítségével minden aminosav termékünket30% kedvezménnyel vásárolhatod meg!

Mi is pontosan az arginin (arginine)?

Az arginin egy húsz aminosav közül, amelyek testünkben a fehérjék építőköveiként működnek. Az arginin, amit akár L-arginin, illetve angolul arginine néven is ismerhetünk, a nem esszenciális aminosavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a testünk képes előállítani, így nem szükséges külső forrásból bevinnünk - azonban ez nem jelenti azt, hogy az arginin szedése ne lenne igazán hasznos a szervezetünk számára! Az L-arginin a nitrogén-oxid prekurzora, amely az erek tágulásának folyamatában rendkívül fontos szerepet játszik, illetve a hormonrendszer szabályozásában, valamint a fehérvérsejtek termelésében is részt vesz.

Mi az arginin hatása?

Gyorsabb sebgyógyulás

Az arginin szedése több kutatás alapján is segíthet abban, hogy a különböző sérülések, például égések gyógyulási folyamata gyorsabban mehessen végbe. Ennek az oka, hogy az L-arginin képes a testünk által termelt limfociták, azaz fehérvérsejtek mennyiségének a növelésére, ezek a limfociták pedig felkészítik a szervezetünket arra, hogy eredményesen harcoljanak a fertőzések és sérülések ellen.3

Értágulás

Az arginin a nitrogén-oxid prekurzora, amely az értágulásért felelős - ennek a folyamatnak a során a vérerek átmérője megnő, így az oxigén sokkal eredményesebben áramlik a testünkön belül.1 Ennek megfelelően az arginin szedése értágító hatással bírhat, amely segíthet a véráramlás növelésében a testünkön belül: ennek eredményeképpen a szerveink és izmaink is jobb oxigénellátásban részesülnek, így a szervezetünk az edzésre is sokkal jobban reagálhat.4 Épp ezért olyan fontos táplálékkiegészítő az L-arginin a sportolók számára, hiszen mind az izomerő növekedésére, mind a kardió edzésben nyújtott teljesítményre pozitív hatást gyakorolhat.

Hatékonyabb zsírégetés

A nitrogén-oxid segíti az izmok glükóz-, azaz energiafelvételét, illetve a zsírégetést is.3 Emellett azoknak a hormonoknak a működését is serkenti, amelyek az energia- és inzulintermelés érdekében történő zsírégetésért felelnek, tehát segítenek meghatározni, a testünk hogyan használja fel az ételekből nyert energiát.3

Több kutatás is készült azzal kapcsolatban, az arginin hatása mennyire lehet jelentős a zsírégetés folyamatában: az eredmények szerint az L-arginin tartalmú táplálékkiegészítők segíthetnek a hasi tájékon felhalmozódott zsír mennyiségének a csökkentésében.5 A hasi, másnéven zsigeri zsír túlsúllyal párosulva nagyon sok egészségügyi problémával összefüggésbe hozható. Egy olyan táplálékkiegészítő, amely segíthet abban, hogy eredményesen vegyük fel a harcot ezzel a makacs zsírréteggel, igazán hasznos lehet bárki számára, aki szeretné csökkenteni a derékkörfogatát! Az L-arginin hormonszabályozó hatásával kiegészülve a nitrogén-oxid képes lehet arra, hogy hosszú távon pozitívan befolyásolja a testösszetételünk alakulását.5

Jobb teljesítmény és eredményesebb regeneráció

A hatékonyabb oxigén- és tápanyagáramlás többféle módon is befolyásolhatja a teljesítményünket: a jobb oxigénellátásnak köszönhetően az izmaink nehezebben és lassabban merülnek ki, az erőszintünk növekedhet, ráadásul gyorsabban is regenerálódhatunk.

Az arginin hatása ráadásul a növekedési hormon termelésére is kiterjed: ez a hormon, amely segíti az izomépítést, általában edzés hatására termelődik, azonban a kutatások megállapították, hogy az arginin képes a szervezetünknek ezt a válaszát felerősíteni.2 A növekedési hormon azonban csak egy azok közül, amelyeknek a termelődésére az arginin hatása kiterjedhet: ez az aminosav az inzulintermelést is pozitívan befolyásoljal, ezáltal pedig az energia (glükóz) könnyebben bejuthat a sejtjeinkbe.3

Segíthet az öregedés folyamatának a lassításában

Az arginin hatása rendkívül sokrétű: gyorsíthatja a sebek gyógyulását, a befolyásolja a hormontermelést és a testkompozíciónk alakulását, ráadásul többen azt állítják, hogy az öregedés folyamatának a lassításában is a segítségünkre lehet.3 Az L-arginint tartalmazó táplálékkiegészítők alkalmazása a különböző öregséggel összefüggésbe hozható betegségek kapcsán mind a megelőzésben, mind a gyógyulás folyamata során hasznos lehet.

Arginin hatása

Arginin AKG, vagy AAKG - mik is az arginin fajtái?

Az L-arginint tartalmazó táplálékkiegészítőknek különböző formáit ismerheted és találhatod meg a mi kínálatunkban is.

Az arginin izolált vagy szabad formája

Ez az argininnek az a fajtája, amelyet a különböző élelmiszerekben is megtalálhatunk, mint például a vörös húsokban, halakban, csirkében, tejtermékekben, magvakban és diófélékben, vagy éppen a teljes kiőrlésű gabonákban.1

Ha az argininnek ezt a fajtáját keresed, próbáld ki THE Pump nevű edzés előtti termékünket, amely hozzáadott koffein nélkül képes a következő szintre emelni az edzéseid!

L-arginin HCL

Ebben a formájában az arginin a hidrogén-kloridhoz kapcsolódik: több gyógyszerben és táplálékkiegészítőben is így találhatod meg, hiszen könnyen ízesíthető és a semleges PH-érték fenntartása is lehetséges.

L-arginine AKG vagy AAKG, azaz L-arginin Alfa-Ketoglutarát

Az L-arginin alfa-ketoglutaráttal kombinált formáját kifejezetten a teljesítmény fokozásának céljából alkalmazzák különböző készítményekben: ilyen például a 100% AAKG aminosav termékünk!

Magas arginin tartalmú ételek táblázat

Ételek Arginintartalom 100 grammban
Csirkemell 1,29 gramm
Pulykacomb 1,24 gramm
Marha hátszín 1,25 gramm
Füstölt lazac 1,09 gramm
Sertéskaraj 1,43 gramm
Cheddar sajt 1,08 gramm
Csicseriborsó 1,94 gramm
Lencse 1,9 gramm
Mandula 2,46 gramm
Pisztácia 2,13 gramm
Tökmag 5,35 gramm
Földimogyoró 3,08 gramm
Forrás: FoodData Central

Melyik a legjobb arginin kiegészítő?

Ebben az esetben is elmondhatjuk, hogy nem létezik olyan arginin termék, amely mindenki számára egyértelműen a "legjobb" lenne - azt érdemes végiggondolnod, mi az, ami számodra a legfontosabb cél az arginin fogyasztása kapcsán!

Ha az elsődleges szempont a kedvező ár, akkor valószínűleg a kevésbé koncentrált termékeket érdemes szemügyre venned első körben.

Kényelemre vágysz? Válaszd a könnyen szállítható kapszula, vagy tabletta formát, ami mindig kéznél van! Ismered már Pump Enhancer termékünket, ami iegy L-argininnel felturbózott, igazi következő generációs edzés előtti formula?

Nem foglalkoztat más, csak az, hogy minél hatékonyabban növeld a teljesítménye? Akkor az AAKG lesz az arginin legjobb formája a számodra! 100% AAKG aminosav termékünkben két argininmolekula kapcsolódik egy alfa-ketoglutaráthoz, ami különlegesen alkalmassá teszi arra, hogy segítségével kihozhasd magadból a legjobbat.

Arginin szedése

Kiknek javasolt az arginin szedése?

Lényegében mindenki profitálhat belőle, természetesen az egészséggel és fitnesszel kapcsolatos céljainak megfelelően!

Bárki, aki sportol, élvezheti az arginin segítségét abban, hogy az izmok több oxigént és tápanyagot kapjanak, de a futók és biciklisták különösen nagy hasznát vehetik ennek a kardió-alapú edzéseik során. Épp ugyanígy a testépítők számára is felbecsülhetetlen előnyt jelenthet az izmaik jobb oxigén- és tápanyagellátottsága.6

Egy tanulmány eredményei szerint a kezdő, illetve haladó sportolók teljesítményében nagyobb változást okozott az L-arginin, mint a profi, kemény edzéseket végző alanyok esetében - ez arra utal, hogy kezdőként is érdemes lehet L-arginint alkalmazni az edzéseink során!7

Ahogy már korábban említettük, a has környékén felhalmozódó zsigeri zsír elleni harcban is segítségünkre lehet az arginin szedése, ha egészséges életmóddal és mozgással egészítjük ki.5 Ha azt is számításba vesszük, hogy az arginin hatása az inzulin és a növekedési hormon termelődésére is kiterjed, még nagyobb a potenciál, hogy az arginin segítségével akár meg is előzhetünk különböző túlsúllyal kapcsolatos betegségeket!

Az arginin adagolása és mellékhatásai

Az a komoly kutatás, amely arginin szedése kapcsán a növekedési hormon termelődésének a növekedéséről számolt be, 5-9 gramm arginint fogyasztó alanyok megfigyelése alapján készült.

Egy másik tanulmány, amely az L-arginin teljesítményt növelő hatását vizsgálta, napi 1-3 gramm arginin fogyasztását vette alapul.2,6

Azok a hölgyek, akiknek a segítségével az L-arginin zsigeri zsírt csökkentő hatásával kapcsolatos lehetőségeket kutatták, napi háromszor 3 gramm arginint fogyasztottak.5 Az ilyen alacsony mennyiségek kapcsán rendkívül ritkán jegyezték fel bármilyen mellékhatás előfordulását, ugyanakkor az L-arginin intravénás, magas dózisban történő alkalmazása néhány esetben emésztőrendszeri problémákat okozott.

Üzenet

Az L-arginin egy nem esszenciális aminosav, amelyet sok élelmiszerben megtalálhatunk és rendkívül sok pozitív hatást gyakorolhat a szervezetünkre, például a testzsír csökkentése és a véráramlás javítása kapcsán.

Ha te is úgy érzed, hogy jót tenne az izmaidnak a megnövelt oxigénellátás, esetleg nehézségekkel nézel szembe a két edzés közötti regeneráció kapcsán, az arginin hatása sokat segíthet a hétköznapjaid során! Számos különböző kiegészítő közül választhatsz, beleértve a kapszulákat és a tablettákat is, de ha a teljesítményed növelése az elsődleges célod, válaszd a 2:1 arányú arginin-alfa-ketoglutarát termékeket, mint például a 100% AAKG aminosav. Bármelyik arginin termék mellett is dönts, ne felejtsd el, hogy aminosav listaoldalunkról mindent 30% kedvezménnyel szerezhetsz be, ha a BLOGHU kódot használod!

Fordította: Révai Zsófia

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. L-arginine. (2017, October 24). Retrieved from https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-l-arginine/art-20364681

2. Kanaley, J. A. (2008). Growth hormone, arginine and exercise. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 11(1), 50-54.

3. Gad, M. Z. (2010). Anti-aging effects of L-arginine. Journal of Advanced Research, 1(3), 169-177.

4. Morris, C. R., Morris Jr, S. M., Hagar, W., van Warmerdam, J., Claster, S., Kepka-Lenhart, D., … & Vichinsky, E. P. (2003). Arginine therapy: a new treatment for pulmonary hypertension in sickle cell disease?. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 168(1), 63-69.

5. Hurt, R. T., Ebbert, J. O., Schroeder, D. R., Croghan, I. T., Bauer, B. A., McClave, S. A., … & McClain, C. J. (2014). L-arginine for the treatment of centrally obese subjects: a pilot study. Journal of dietary supplements, 11(1), 40-52.

6. Camic, CL, Housh, TJ, Zuniga, JM, Hendrix, CR, Mielke, M, Johnson, GO, and Schmidt, RJ. Effects of arginine-based supplements on the physical working capacity at the fatigue threshold. J Strength Cond Res24(5): 1306-1312, 2010

7. Besco, R., Sureda, A., Tur, J. A., & Pons, A. (2012). The effect of nitric-oxide-related supplements on human performance. Sports medicine, 42(2), 99-117.

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein