Ez a wrap recept megérdemli a helyet a meal prep rutinunkban. Ha ugyanazt az 5 ételt fogyasztjuk vacsorára újra és újra, könnyen belefásulhatunk a rutinba. Sokszor már nem is vagyunk annyira mentálisan toppon estére, hogy valami újdonsággal álljunk elő. Nos, elhoztuk ezt a receptet némi kreatív inspiráció reményében! Ez a fűszeres koreai marha wrap recept minden feltételnek megfelel. Adagonként 70 gramm fehérjével büszkélkedhet, amely valami fantasztikus módon szakítja át a makrócéljaid győzelmi szalagját. Ráadásul a gyömbéres-fokhagymás pác és az egyedülállóan fűszeres gochujang majonéz ínycsiklandó ízei igazán páratlanná teszik. Ideje magunkat valami egészen új étellel kényeztetni!
A wrap jelentése
A wrap a tortillához hasonló, lágyabb kenyérnek mondható tészta, amelybe különféle szószokat, húsokat, zöldségeket és egyéb feltéteket csomagolhatunk. Akár édesen is elkészíthető (banán, mogyoróvaj vagy akár szirup). Maga az elnevezés is innen ered - az angol wrap jelentése magyarul csomagolást vagy burkolatot jelent, tehát tulajdonképpen a tetszés szerint belepakolt étel csomagolása. A wrap elnevezés egyébként az Egyesült Államokból ered, eredeti formájának a mexikói burritót tekintik, de más kultúrákban is találkozhatunk hasonló “csomagolásokkal”, mint például a görögöknél a pita, vagy a perzsa, grúz és török népeknél a lavash.
Wrap hajtogatás
A wrap hajtogatásának többféle módja is létezik, leginkább az egyéni preferencia és a kézügyesség határozza meg, hogy végül ki melyiket választja.Tekerésnél érdemes picit megmelegíteni a wrapot, hogy könnyebben kezelhető legyen, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor megkeményedik és törni fog. A tölteléket helyezzük középre, majd hajtsuk be a wrap két szélső oldalát majdnem a középpontig. Ezután hajtsuk fel az alját egészen a tetejéig, majd tűrjük be a töltelék alá, és addig tekerjük, amíg egy szoros, zárt wrapot kapunk.Ha szó szerint hajtogatni szeretnénk, akkor első lépésként vágjuk be a wrapot a feléig. Töltsünk meg minden oldalt más-más töltelékkel, majd a negyed oldalakat hajtogassuk egymásra. Ebben a formában ízlés szerint akár meg is grillezhetjük a wrapunkat, ha még különlegesebb vagy roppanósabb ételre vágyunk.A marha wrap recept hozzávalói
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál szezámolaj
- ½ teáskanál gyömbér (aprított)
- ½ teáskanál fokhagyma (aprított)
- 200 gramm sovány marha
- 1 teáskanál gochujang
- 8 evőkanál alacsony zsírtartalmú majonéz
- ½ fehér hagyma
- 2 újhagyma
- 1 sárgarépa
- ¼ jégsaláta
- 100 gramm búzaliszt
- 100 gramm alacsony zsírtartalmú joghurt
A marha wrap recept elkészítése
- Készítsük el a pácot: keverjük össze a szójaszószt, a szezámolajat, a gyömbért és a fokhagymát egy tálban. Tegyük félre.
- Vágjuk fel a marhahúst vékony csíkokra, majd tegyük bele a páclébe. Fedjük le és hagyjuk pácolódni legalább 2 órán át.
- Közben keverjük össze a gochujangot és a majonézt, amíg egy egyenletes, fűszeres keveréket nem kapunk. Tegyük félre.
- Készítsük elő a zöldségeket: vágjuk finomra a fehér hagymát, az újhagymát és a sárgarépát. A jégsalátát szeleteljük fel vékonyra.
- Keverjük össze a joghurtot és a lisztet, és dagasszuk pár percig, amíg sima tésztát nem kapunk. Pihentessük 30 percig.
- Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, és süssük meg forró, száraz serpenyőben, amíg az egyik oldala meg nem barnul, majd fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is aranybarnára.
- Süssük meg a pácolt marhacsíkokat egy forró serpenyőben vagy wokban, amíg színt nem kapnak, majd adjuk hozzá a zöldségeket is. Folytassuk a sütést pár percig, amíg a marhahús és a zöldség is át nem sülnek (a sárgarépának valamennyire roppanósnak kell maradnia).
- Tálaljuk a wrapeket, és bőségesen locsoljuk meg gochujang majonézzel. Most pedig készüljünk fel valami igazán különlegesre!
A marha wrap tápanyagértékei
- Kalória: 750
- Zsírok: 30 gramm
- Szénhidrátok: 105 gramm
- Fehérje: 70 gramm
Lauren Angol irodalom szakon végzett. Mindig is szerette az úszást, az elmúlt években fedezte fel a súlyzós edzésben rejlő lehetőségeket és sokat szeretne fejlődni még a heti hot jóga óriáin is.
Hétvégén szeret főzni és szívesen kipróbál új recepteket lakótársaival - különösen azért, hogy le tudja magáról rázni a berögzött egyetemista szokásokat, hogy gyorsan elkészíthető, túlélő tésztákon él. Ezen felül határozottan hiszi, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt az edzőterem és a szórakozás között.
Tapasztalatáról megtudhatsz többet itt.