Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Szakács Lilla fitnesz tartalomalkotóval – “Hosszú évek küzdelmét tudhatom azért magam mögött”

Interjú Szakács Lilla fitnesz tartalomalkotóval – “Hosszú évek küzdelmét tudhatom azért magam mögött”
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Szakács Lilla mindössze 20 éves, azonban fiatal kora ellenére az élet számos területén kiemelkedően teljesít: személyi edző, egyetemi hallgató és sikeres életmód tartalomalkotó. Myprotein nagykövet interjúsorozatunk legújabb részében megismerheted Lilla történetét, edzéstervét, étrendjét és hasznos produktivitás tippeket kaphatsz!

Interjú Szakács Lilla fitnesz tartalomalkotóval

Első YouTube videód 2016. szeptemberében töltötted fel. Mi motivált arra, hogy a középiskolás éveidben videókészítésbe vágj? Hogyan reagált környezeted az online tevékenységedre?

Szakács Lilla: Őszintén, amikor elkezdtem videókat gyártani 13 évesen, semmi tudatos célkitűzés nem volt mögötte, szimpla unaloműzésből, kedvtelésből vágtam bele. YouTube videósokom nőttem fel és mindig irigykedtem rájuk, tudtam, hogy egy nap én is szeretnék hasonlóval foglalkozni. Meglepően támogató volt mindenki körülöttem. Tulajdonképpen rámhagyták az egészet, nem igazán voltak tisztában azzal, hogy pontosan mit is csinálok, csak évekkel később jöttek rá, hogy mekkora lehetőség van a tartalomgyártásban.

13 évesen kezdtél el aktívan sportolni. A kezdetekben főleg kardióztál, majd idővel az ellenállásos súlyzós edzést is beépítetted programodba. Fiatal gyermekkorod óta körbevesz a sport, hiszen édesapád Szakács Sándor visszavonult testépítő versenyző és személyi edző, édesanyád pedig szintén fitnesz instruktor. Hogyan befolyásolta a sporthoz fűződő viszonyod a családi környezeted?

Szakács Lilla: A fent említettek alapján szerintem nem is volt kérdés, hogy én is a fitness világban fogok elhelyezkedni. Mindig azt mondom, nem tudnám elképzelni, hogy a sport ne legyen az életem része, de ez biztosan a családomnak köszönhető nagyrészt.

Szakács Lilla

Életed első és egyben utolsó versenyszezonját 15 évesen, 2019-ben csináltad végig. Miért döntöttél a versenysport mellett ilyen fiatalon? Összeegyeztethető a versenyfelkészülés az egészséggel tinédzserek számára?

Szakács Lilla: Már kiskoromban is kísértük apukámat versenyekre, szóval korán belecsöppentem ebbe a világba. Kislányként csak a csillogó bikiniket, ragyogást, a csajok sminkjét, haját, pózolását láttam, már akkor azon gondolkoztam, nekem milyen színű lesz majd a bikinim. Szinte nem is volt kérdés, hogy én is fogok majd versenyezni. Amikor pedig elértem az alsó korhatárt, el is kezdtem a versenyfelkészülést. Nekem akkoriban ez tette ki az életem, persze a suli mellett. Annyira a cél lebegett a szemem előtt, hogy senki nem tudott eltéríteni ettől. Ha van egy cél, amit igazán szeretnénk, igen, összeegyeztethető ez az életmód a tinédzser élettel. Hosszútávon viszont úgy gondolom, nem való mindenkinek.

3 versenyen indultál és egy alkalommal, az IFBB magyar bajnokságán sikerült első helyezést elérni a ketegóriádba. Miért döntöttél végül a versenysport elhagyása mellett? Fontolgatod, hogy újra kipróbáld magad a versenyzésben?

Szakács Lilla: Annak ellenére, hogy nem bántam meg, hogy ilyen fiatalon kezdtem bele a versenyzésbe és élveztem minden pillanatát, az életemnek pont abban a fázisában voltam, amikor körülöttem a barátaim elkezdtek bulizni. Természetesen picit úgy éreztem, hogy kimaradok valamiből. A 3. versenyem végére elfáradtam, sőt szerintem ki is égtem valamilyen szinten. Akkor nem hoztam meg a tudatos döntést, hogy abbahagyom, csak hogy egy kis időre szüneteltetem, élem a kis életem, kialakítok egy egyensúlyt az életmódomban és ha úgy érzem, majd visszatérek a színpadra. Soha nem mondom, hogy soha, de jelenleg nem látom magam újból versenyezni, hiszen most végre hosszú évek után tényleg sikerült megtalálnom a számomra tartható egyensúlyt.

Szakács Lilla

A cikk publikálásakor több mint 30 ezer YouTube, 20 ezer Instagram és 27 ezer TikTok rajongó követi Lilla mindennapjait. Milyen előnyökkel és nem várt nehézséggel jár a tartalomalkotás? Milyen további céljaid vannak a videózással?

Szakács Lilla: Ami szerintem egyben előny és nehézség is lehet, az a példamutatás. Hatalmas felelősséggel jár, hiszen emberek ezrei számítanak a tartalmaimra, adnak a véleményemre és esetlegesen követik a példám. Ez egyébként egy leírhatatlanul jó érzés, ugyanakkor nagy nyomást is tesz rám. Jelenleg próbálom ezen a téren is megtalálni az egyensúlyt, megtalálni a "hangom". Mi az, amit meg szeretnék osztani, mi az, amit inkább megtartok magamnak. Továbbra is szeretnék minél több emberhez eljutni és motiválni őket, pozitivitást sugározni amerre csak lehet.

Azok, akik régebb óta követnek, észrevehették, hogy az évek során jelentősen megváltozott a tartalmad. Több figyelmet fordítasz a mentális jóllét, egészségtudatos életmód, produktivitás és önelfogadás témákra. Sőt, egy angol nyelvű csatornát is elindítottál. Hogyan keresel témákat a tartalmaidhoz? Miért döntöttél az idegen nyelvű csatorna indítása mellett?

Szakács Lilla: Jelen pillanatban pont úgy érzem, hogy egy úgynevezett alkotói válságban vagyok. Elkezdtem személyi edzőként is dolgozni és kevesebb időt, energiát fordítottam a tartalomgyártásra az utóbbi időben, amin mindenképpen szeretnék változtatni, mert hiányzik. Általában a témákat a saját életemből merítem, megosztom az aktuális gondolataimat adott élethelyzetekkel kapcsolatban és igyekszek ezzel motiválni másokat. Az angol csatornát is pont ezért indítottam el, mert úgy éreztem, angol nyelven azért több emberhez el tudok jutni.

Egy korábbi interjúdban kifejezted, hogy nem kedveled az "influenszer" megnevezést. Miért látod problémásnak? Miért preferálod a tartalomalkotó megnevezést?

Szakács Lilla: Valóban nem a kedvenc kifejezésem. Azt érzem, hogy az utóbbi időben megváltozott a szó jelentése, sokkal inkább az anyagiakról szól véleményem szerint. Azt vettem észre, hogy sok influenszer elfogad mindenféle együttműködést (nyilván vannak azért bőven kivételek) a pénzért és túlságosan "elreklámosodott" ez a műfaj. Persze tartalomgyártóként is ki lehet használni az együttműködések anyagi előnyeit, de én például nagyon megválogatom, mire mondok igent. Illetve a tartalomgyártás számomra egyáltalán nem erről szól, hanem hogy megosszam az életem, a tapasztalataim, esetleg ötleteim és inspirációt tudjak nyújtani.

Szakács Lilla

A Pécsi Tudományegyetem rekreáció és életmód szakán tanulsz jelenleg. Miért döntöttél a képzés mellett? Hogyan tudod az iskolai feladataidat az egyéb kötelezettségekkel összehangolni? Támogatja a sportcéljaidat az egyetemi képzés?

Szakács Lilla: A képzés nevéből is egyértelmű, hogy nem áll tőlem messze ez a szak. Úgy gondolom teljesen őszintén, hogy nem kell beleszakadnom, mégis tudok újakat tanulni, megtapasztalhatom az egyetemi élményt/életet és nem utolsósorban egy diploma a mai világban nem rossz, ha kéznél van. Mint mondtam, nem a világ legmegterhelőbb képzése, így viszonylag könnyedén össze tudom egyeztetni az edzéseimmel, a munkával, a tartalomgyártással és a magánéletemmel. Összességében igen, támogatja a sportcéljaimat is.

Az egyetemi tanulmányok mellett pár hónapja sikeresen megszereztél egy sportoktatói végzettséget is, mellyel egy régi álmodat sikerült teljesíteni. Most már személyi edzőként is segíthetsz másokat fitnesz céljaik elérésében. Sikerült új dolgokat tanulni a sok éves spotmúlttal is? Milyen fitneszoktatóként dolgozni?

Szakács Lilla: Egy igazi valóra vált álom. Amióta tudatában vagyok annak, hogy ez a szakma létezik és képes vagyok abból megélni, hogy segítsek embereknek abban, amit a világon a legjobban szeretek, nem is volt kérdés, hogy ezt szeretném csinálni. Most már bő fél éve dolgozom a pécsi Cutlerben edzőként és egyszerűen imádom. A képzés alatt is rengeteget tanultam az edzésekről is, hogy építsük fel tudatosan, anatómiai, élettani tudással is gazdagabb lettem, szóval életem egyik legjobb döntése volt ezt elvégezni.

Online felületeiden rendszeresen szoktál megosztani edzős videókat. Hogyan épül fel edzésterved? Milyen edzéselveket alkalmazol? Melyek voltak a legnagyobb hibáid a kezdetekben és milyen tanácsokkal szolgálnál azoknak, akik csak most vágnak bele a súlyzós edzésbe?

Szakács Lilla: Most egy olyan fázisban vagyok edzés szempontból, hogy nem várok olyan drasztikus változást a testemtől. Nem célom sem a fogyás, sem az izmosodás, végre azért edzek, mert élvezem, kikapcsol, feltölt. Vannak időszakok, amikor keményebben végzem az edzéseket és szeretem kihívások elé állítani magam, van, amikor lightosabban csinálom, csak az egészségem miatt. Szerencsésnek mondhatom magam, mert szerintem olyan óriási hibát nem követtem el a kezdetekben sem, a szüleim szakmai tudásának köszönhetően. A legfőbb tanácsom azoknak, akik most kezdik ezt az utat, hogy ne hasonlítsák magukat senki máshoz, csakis önmagukhoz. Ez az a hiba, amibe sokan beleesünk, nem csak az út elején, de sajnos a későbbiekben is. Elsősorban az egészségük miatt csinálják, az esztétikai fejlődés már csak a bónusz (szerintem).

Egy podcast adásban meséltél arról, hogy a fiatal éveidben egészségtelen kapcsolatod volt az étkezéssel. Azonban idővel sikerült leküzdeni az étkezési problémákat. Hogyan fest jelenlegi étrended? Milyen általános étkezési elveket követsz?

Szakács Lilla: Igen, ez is nagyban közrejátszott abban, amiért abbahagytam a versenyzést. Hosszú évek küzdelmét tudhatom azért magam mögött. Megtanultam kialakítani egy kiegyensúlyozottságot. A hétköznapokban rendkívül "tisztán" étkezem, bár ezt a fogalmat sem szeretik sokan, mert valóban nem a legjobb kategorizálni az ételeket úgy, mint jó és rossz. De a lényeg, hogy figyelek arra, hogy minőségi tápanyagokat vigyek be, legyen meg a megfelelő fehérje, szénhidrát, zsír és rostbevitel, mindeközben élvezzem az ízeket és ne bevitt kalóriaként tekintsek az ételekre, hanem mint energiaforrás. Nincsenek tiltólistás élelmiszerek jelenleg az életmódomban, ha valamit nagyon megkívánok, nem vonom meg magamtól. A tejtermékeket az esetek nagyrészében azért kerülöm. A hétvégéken pedig kifejezetten szeretek a hétköznapi megszokott ételektől eltérni, esetleg beülni egy étterembe vagy a családi finomságokat előszeretettel fogyasztani.

Szakács Lilla

Myprotein nagykövetként számos étrend-kiegészítő termékünket kipróbáltad már. Melyek a kedvenceid? Milyen egészséges nasikat szoktál fogyasztani? Milyen Myprotein kiegészítőket javasolsz edzettjeidnek?

Szakács Lilla: A kollagén fehérje az első, ami eszembe jutott, mivel sajnos tejsavót nem fogyaszthatok. Ebből is a csokis a kedvenc, napi szinten eszem a reggeli zabkásámba. A görögdinnyés BCAA a másik örök kedvencem, ami a mindennapjaim része. Ugye mivel a tejes dolgokat kerülöm, egészséges nasikból előszeretettel fogyasztom a vegán finomságokat, pl. a vegán Double Dough Brownie-t, de ha van, hogy a tejesekből is becsúszik az ellenálhatatlan Hazelnut Whip, Layered Bar, Impact Protein Bar vagy Crispy Protein Wafer. Azt hiszem ezek a kedvenceim. Meg persze a mogyivaj szinte minden rendelésem része. Edzettjeimnek is ezeket szoktam elsősorban javasolni, illetve a különböző céloknak megfelelő vitaminokat, collagént.

A videókban és képeken rendszeresen viselsz Myprotein edzőruhát. Melyek a kedvenc kollekcióid? Van olyan Myprotein ruhadarab, amely egy edzésről sem hiányozhat?

Szakács Lilla: Egyértelműen a Shape Seamless a kedvenc kollekcióm. Imádom belőle mind a hosszú, mind a rövidnacikat, a hosszú ujjú felsőket. Egy másik újonnani kedvencem pedig a Tempo Seamless, főleg a Halter Neck melltartó. Ezekben a szettekben élek tulajdonképpen. Igazából nincs olyan edzős vagy munkanap, hogy ne legyen rajtam valamelyik a fentiek közül.

Tinédzserként azt mondtad, hogy távlatos cél számodra a Ms. Olympia színpadán állni egy nap. Azóta többször kifejezted, hogy ez már nem fontos számodra. Milyen jövőbeli céljaid vannak? Hogyan látod magad az elkövetkező 5 évben?

Szakács Lilla: 1 évem van vissza az egyetemből, jelenleg arra koncentrálok. Természetesen folyamatban van a vendégköröm kialakítása és mindezek összehangolása a tartalomgyártással, magánélettel. Szeretnék sokat utazni, világot látni, ez az egyik legnagyobb álmom, ezeket megörökíteni. Úgy érzem jó úton járok önmagam megtalálásában, de rengeteget kell még fejlődnöm és tanulnom magamról, az életről, az emberekről. Az elkövetkező 5 évet pontosan erre szeretném fordítani, hogy fejlődjek spirituálisan, mentálisan, megtaláljam az igazi mély célom, eközben pedig élvezzem az életet, vegyem körbe magam szeretettel és pozitivitással.

Tetszett az interjú? Olvass további hasonló tartalmakat!
Nagykövetek

Interjú Borics „The Kid” Ádám világklasszis MMA bajnokkal – „Harcba indulok a hazámért”

Ezen interjú alkalmával legutóbbi meccséről, a címmérkőzés lehetőségéről és az új edzés technikákról kérdezzük Borics Ádám MMA sportolót.

Nagykövetek

Interjú Dr. Borszéki Péter (Három Harmad) tartalomalkotóval

Dr. Borszéki Pétert, a Három Harmad YouTube csatorna alkotóját kérdezzük edzésről, étkezésről, jövőbeli tervekről és sok minden másról.

4 hónap AgoAl MyproteinHU
Nagykövetek

Interjú Dubi Anna edzővel és fitnesz influencerrel: “Legyen teljesítmény fókuszú célod is!”

Dubi Anna Magyarország egyik legnépszerűbb fitnesz influencere, aki szenvedélyét sikeres vállalkozássá alakította. Ismerd meg történetét!

6 hónap AgoAl MyproteinHU
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein