Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Páldi Gábor testépítővel: “fontolgatom, hogy újra színpadra álljak”

Interjú Páldi Gábor testépítővel: “fontolgatom, hogy újra színpadra álljak”
MyproteinHU
Író és szakértő4 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Páldi Gábor nem szorul bemutatásra a testépítés iránt érdeklődőknek. Közösségi média felületein gyakran oszt meg tartalmat az edzéstechnikáról, periodizálásról és a gyakorlat szelekcióról. A hasznos oktatóanyagok mellett, saját edzéseit is gyakran dokumentálja, amelyeken sok száz kilót mozgat meg nehézsúlyos alapgyakorlatokkal. Myprotein nagykövetekkel készült interjúsorozatunk legújabb részében megismerheted Páldi Gábor edzésfilozófiáját, étrendjét, sportkarrierjét és jövőbeli terveit!

Interjú Páldi Gábor testépítővel

YouTube csatornádon megosztottál egy videót a fizikumod átalakulásáról. 16 éves korodra sikerült egy impresszív atletikus testalkatot elérni, majd 17 évesen részt vettél életed első versenyén. Hogy alakult ki benned a testépítés iránti szenvedély? Milyen volt a kezdeti időszak? Hogyan tudtál a középiskolai tanulmányok mellett felkészülni a versenyre?

Páldi Gábor: Kiskoromban a kedvenc mesém a Dragon Ball volt, már ott megtetszett a fizikai megpróbáltatások által szerzett fejlődés lehetősége. Szóval nem csak a kinézet, és a fizikális erő, hanem az önmagunk felülmúlásának képessége is. Így amikor a testvérem elkezdett edzőterembe járni, én is kaptam a lehetőségen, és az első edzésem óta él bennem a szenvedély a súlyzós edzés iránt. Elkezdtem érdeklődni a testépítés iránt is, és elkezdtem felnézni a nagy versenyzőkre, viszont sosem volt bennem versenyzési szándék egészen addig, amíg az edzőterem tulaja, Gulyás Norbert fel nem hozta az ötletet, hogy érdemes lenne kipróbálnom magam a színpadon. Így hát az ő támogatásával nekivágtam ennek az egésznek, és itt is az első tapasztalás után, úgy éreztem, hogy ez az én utam. Mindig hálás leszek neki, a támogatásáért. Igazából semmiféle hátránya nem volt a versenyzésnek a középiskolai tanulmányaimra, és fordítva sem, úgy hogy erről nem tudok sokat nyilatkozni.

Páldi Gábor

A fiatalkori eredményeid magukért beszélnek. Milyen tanácsokkal szolgálnál azoknak, akik most csöppentek a sportba? Melyek a leggyakoribb kezdő hibák és hogyan lehet őket elkerülni? A mostani ismereteid birtokában, ismét belevágnál egy testépítő versenykarrierbe?

Páldi Gábor: A legfontosabb tanácsom az lenne, hogy keressenek fel egy hozzáértő, szenvedélyes edzőt. A hibalehetőségek számát jelentős mértékben redukálja egy megfelelő edző, ahhoz képest, ha csak magunktól próbálgatnánk rájönni a dolgokra. A világ nagyon sokat változott, mióta én elkezdtem edzeni. Az elérhető információ exponenciálisan növekszik azóta, és most már nem az a legnagyobb kihívás, hogy információhoz jussunk, hanem, hogy jól szűrjük az információt. Ehhez pedig szükséges a kritikus gondolkodásmód kialakítása. Erre szintén szükségünk lesz a megfelelő edző kiválasztásához. Én azt tanácsolnám a kezdőknek, hogy nézzék át az edzők által feltett tartalmakat, és válasszanak egy olyan embert, akinek tudnak azonosulni a gondolataival, illetve szimpatikusak nekik, mint személy. A jelenlegi ismereteim birtokában mindenképpen újra belevágnék a versenyzésbe, főleg, hogy sokkal jobb eredményeket tudnék elérni. Amikor én elkezdtem a versenyzést, még nagyon sok tévhit volt, ami megnehezítette az egész folyamatot.

A 2014-es Bodysport Cup versenyen, amely az első megpróbáltatás volt számodra, sikerült aranyérmes helyezést elérni Junior kategóriában. Ezt követően számos további kimagasló helyezést szereztél, azonban 2018 óta nem álltál színpadon. 2022-ben egy vlogodban az nyilatkoztad, hogy a "versenyzés egyébként nagyon motivál, de nincs akkor önbizalmam és szerintem nem is lenne esélyem egy jó helyezésre". Mi változott a 2018-as időszakhoz képest? Fontolgatod, hogy a jövőben visszatérj a versenysporthoz?

Páldi Gábor: Igazából, ha jól emlékszem 2009-ben volt az első versenyem Dorogon, talán a Duna kupa. A 2014-es Bodysport kupáig is sok versenyen indultam, viszont a 2014-es versenyszezonom abban különbözött, hogy Lantos Johnny szakmai irányítása alatt készültem, így tudtam vinni egy olyan formát a színpadra, amilyet előtte még soha, amikor nem rendelkeztem szakmai irányítással. Ami változott 2018 óta, hogy nincsen testépítő edzőm/mentorom. Nálam pedig ez egy nagyon fontos dolog. Hiába gondolom úgy, hogy rendelkezem a megfelelői szakmai tudással a versenyfelkészüléshez, egy edző nagyon sokat hozzá tud adni az egészhez. Ez egy individuális sport, de szerintem itt is csak csapatban tudja az ember kihozni magából a legtöbbet. És igen, ennek a nagy része lehet szimplán csak érzelmi támogatás, vagy a cél közössé tétele. 2020-ban, és 2022-ben felkészültem egy-egy versenyre egyedül, viszont így nem volt ugyanaz az élmény.Nekem a versenyzésben a fejlődés lehetősége az egyik legfontosabb dolog, és ha nincs, akitől szakmai visszajelzést kapnék, akkor nem tudom, hogy merre haladok, ha haladok egyáltalán. Fontolgatom, hogy újra színpadra álljak, de ehhez az kell, hogy találjak valakit, akivel együtt tudom csinálni ezt az egészet, vagy képessé váljak arra, hogy saját magam elég legyek hozzá.

Páldi Gábor

Azok, akik régebb óta követnek, emlékezhetnek rá, hogy 2019 áprilisáig Hasan "Szuli" Suleiman volt az edződ és ekkor a TSM módszert követted. Miért szakadt meg az együttműködés köztetek? Hogyan befolyásolta későbbi edzésfilozófiád a TSM módszer?

Páldi Gábor: Röviden fogalmazva azért, mert elég más irányt vettünk, mind szakmailag, mind értékrendileg. Amit nekem sokat adott ez az egész, hogy visszatérített arra az irányra, hogy a testépítésben is az erősödés a lényeg. Amikor elkezdtem edzeni, akkor is addig fejlődtem, míg erősödtem. Egy idő után viszont a sok információnak köszönhetően nem volt tiszta számomra, hogyan kell edzeni ahhoz, hogy gyarapodjon az izomtömegem. Ez a módszer viszont egy idő után nem segített abban, hogy erősebb legyek, ezért más irányba indultam el az erőnövelés terén.

Ezt követően Susa Dávid erőemelő edzővel és versenyzővel kezdtél együtt dolgozni. Milyen fontosabb változásokkal járt az edzőváltás? Hogyan épülnek fel edzéseid? Melyek azok az alapelvek, amelyek gyakran hiányoznak a testépítő edzésekből?

Páldi Gábor: Először megemlíteném, hogy Dáviddal az edzőteremben volt szerencsém megismerkedni, amikor életemben először láttam valakit, térdgumiban 260 kilót megguggolni, ez ő volt ráadásul naturálként, és vegánként. Ezért elkezdtem zaklatni, mivel gondoltam, hogy ő akkor biztos nagyon érti hogyan kell erősödni. Igazam volt, és nagyon sokat tanultam tőle, és tanulok a mai napig. A jelentősebb változtatás annyi volt az addigi edzésemhez képest, hogy alacsonyabb intenzitással, magasabb volumennel és gyakorisággal kezdtünk edzeni. Tehát például a fekvenyomásom volumene heti körülbelül 15 ismétlésről nőtt heti hozzávetőleg 50 ismétlésre. Én mindig a szabadsúlyos gyakorlatokat preferáltam, és Dávid erőemelő edző szóval a 3 nagy gyakorlat edzésprogramozásában segített, amit később a többi gyakorlatnál is alkalmaztunk. Nekem elég minimalista megközelítésem van az edzést illetőleg, így viszonylag kevés gyakorlattal edzem meg az izmaimat. Időnként, bekerül, vagy kikerül egy-egy gyakorlat a tervemből, de az amik a bázisát képezik a tervemnek, azok a következők:

  • Nyomó izmok: fekvenyomás, fekvenyomás egykezes súllyal
  • Húzó izmok: melltámaszos evezés, szűk lehúzás
  • Alsótest nyomó izmok (guggoló): high bar guggolás, low bar guggolás
  • Alsótest húzó izmok (csípőhinta): konvencionális felhúzás, román felhúzás
  • Kiegészítő gyakorlatok szoktak lenni (ez az, ami változó): vállvonogatás, oldalemelés, tricepsz letolás, sarokemelés (vádli), nyak feszítés/hajlítás

Mivel nagyobb gyakorisággal edzek, ezért felső-, alsó-, és egész testedzéseim vannak. Edzésenként 2-6 munkasorozatot csinálok egy izomcsoportra. Azt nem tudom, mik azok az alapelvek, amik gyakran hiányoznak a testépítő edzésekből, mert nem igazán vagyok tisztában azzal, hogy a legtöbb ember mit csinál az edzőteremben. De ha mondanom kell valamit, akkor talán a konzisztencia és a kitűzött célok amik hiányozhatnak többeknél. Én úgy gondolom, hogy a testépítő edzésnek is teljesítmény-centrikusnak kell lennie.

Páldi Gábor

Nagy hangsúlyt fektetsz a periodizációra, vagyis az edzés változók (például intenzitás és volumen) tervezett manipulálására. Milyen periodizációs sémát követsz? Szoktál tervezett terhelés elvételt (deload) használni? Miért lehet az, hogy a periodizáció az erősportokban markánsabban van jelen, mint a testépítésben?

Páldi Gábor: Én nem tartom célszerűnek kategorizálni a periodizációs sémákat, mert végső soron hasonló elemek vannak mindegyikben. Például egy hullámoztatott periodizáció is lehet lineáris. Egy személynek nagyon sok fajta megközelítés is működhet. Szerintem a lényeg az, hogy kitapasztaljuk az egyén bizonyos edzés változókra egy időperióduson belül hogyan reagál. Hogy egy gyakorlati példát mondjak, és belevegyem a terhelés elvétel kérdését is: nálam például két edzéshét után a harmadiknál célszerű terheléselvételt tartanom, mert az edzőhetek alatt felhalmozódott fáradtság, már nem tenne lehetővé egy produktív 3. edzőhetet is. Szóval jelenleg 5 hetes periódusban edzem:

  • 1-2. edzéshét,
  • 3. hét: terhelés elvétel,
  • 4. hét nehezebb edzéshét és végül
  • 5. nagyobb terheléselvétel.

Testépítésben jelenleg szerintem azért nincsen jelen a periodizáció, mert a hipertrófia (keresztmetszet növekedés) edzést elkülönítik az erőnövelő edzéstől. Ugye a blokkperiodizációban van hipertrófia blokk például, tehát ha valakinek ez a célja, akkor elméletileg nem kellene periodizálnia az edzését. Én ezzel nem értek egyet, bár nem tudom, hogy mi a tudomány álláspontja. Az én tapasztalatom az, hogy azaz edzés, ami akármiféle adaptációt elő tud idézni a testben, az valamennyi fáradtságot is fog generálni. A periodizáció pedig tulajdonképpen a teljesítmény és a fáradtság menedzselése, mert egyik nincs a másik nélkül. Ha nem is tudatosan, de a legtöbb testépítő "periodizál" valamilyen szinten, mert senki nincs aki minden héten ugyanazt az edzést csinálná.

Előszeretettel választasz nagysúlyos alapgyakorlatokat: guggolást, fekvenyomást és felhúzást. Felmerült benned az ötlet, hogy a testépítés mellett erőemelésben is kipróbáld magad? Miben tér el a versenyfelkészülés a két sportág esetén?

Páldi Gábor: Igen, már indultam is erőemelő versenyen, illetve készítek is versenyzőket erőemelésben. Testépítésben a versenyfelkészülés főleg a diétáról, és a pózok gyakorlásáról szól. Míg erőemelésben nem a fizikumot kell prezentálni, hanem egy fizikai teljesítményt nyújtani, ezért ott nem hangsúlyosak ezek a dolgok, kivéve, ha valaki olyan súlykategóriában versenyzik, ahova fogyasztania kell.

Páldi Gábor

Egy korábbi vlog videódban említést teszel arról, hogy megterhelő volt számodra a tömegnövelő étrend követése. Hogyan lehetséges a tömegeléshez szükséges kalóriabevitelt biztosítani jelentős diszkomfort érzet nélkül? Milyen jelenlegi étrended?

Páldi Gábor: Erre azóta is próbálok rájönni, mivel én nem nagyon szeretek enni, és az emésztésemnek is megterhelő a sok evés. Így nem igazán tudok kalóriatöbbletbe kerülni. Tömegnövelő shakekkel, folyékony kalóriákkal próbálom megdobni a szilárd táplálékbevitelemet, ami a klasszikus testépítő étrend: rizs, csirke, tojás, zöldség, ilyesmik.

Myprotein nagykövetként számos étrend-kiegészítőnket kipróbáltad már. Milyen termékeket szoktál használni rendszeresen? Miket ajánlanál hobbi sportolók számára?

Páldi Gábor: Itt is a minimalizmusra törekszem, tehát főleg alap dolgokat használok. Ezek pedig: tejsavó fehérje izolátum, tömegnövelő/maltodextrin, kreatin monohidrát, halolaj, multivitamin, D-vitamin. Ugyanezeket a táplálékkiegészítőket ajánlanám a hobbi sportolók számára is.

Követőid gyakran láthatnak Myprotein sportruhában. Melyek a kedvenc darabjaid?

Páldi Gábor: A stringer trikókat, oversized és a musclefit pólókat is nagyon szeretem, meg persze a kapucnis pulóvereket.

Egy korábbi interjúban említetted, hogy nehezen találtál olyan edzőtermet, amely megfelelt az igényeidnek. Ezért Susa Dáviddal közös, erőemelés centrikus edzőterem indításába vágtatok. Végül sajnálatos módon 2022-ben bezárt a terem. Milyen tanulságokkal szolgált számodra a vállalkozás? Mi volt a bezárás oka?

Páldi Gábor: Nem sikerült összehoznunk elegendő bevételt ahhoz, hogy fent maradjon az edzőterem. Olyan igazi tanulságot nem tudnék megfogalmazni, mert utólag mindig okos az ember, és akármennyire próbál az ember jól tervezni, mindig lesznek dolgok, amik csak a folyamat közben merülnek fel. Úgy gondolom, hogy egy ilyen típusú vállalkozáshoz jóval nagyobb tőke kell, mint amivel mi rendelkeztünk, és sajnos egyikünk sem üzletember. Én csak szeretek edzeni, és akartam, hogy legyen egy hely azok számára, akik hasonlóképpen szeretnek edzeni, mint mi. Ha egyszer megnyerem a lottót, megpróbálkozom vele újra.

Többször tettél említést arról, hogy introvertált személy vagy és megterhelő számodra a nyilvános szereplés. Azonban 2014-ben indítottál Facebook oldalt, majd később Instagram-on, YouTube-on és TikTok-on is megjelentél. Miért döntöttél mégis amellett, hogy közösségi média tartalmakat alkoss? Idővel csökkent a publikus szerepléssel járó stressz?

Páldi Gábor: Igazából nincs különösebb bajom a szerepléssel, csak nem a szereplés maga a célom. Mikor elkezdtem versenyezni testépítésben elég sokan kezdtek bejelölni a privát Facebook profilomon, több embert kezdtem el érdekelni. Ezért amikor már több ezer ember követett, és abból ismertem pár százat, úgy döntöttem, hogy csinálok egy sportolói oldalt, és ott megosztom a testépítéssel kapcsolatos dolgaimat. Két dolog a fő motivációm a szerepléssel: a sport és az emberek. Sportolóként elég sok zsákutcába futottam már, így próbálom átadni azt a tapasztalatot, amit megszereztem az évek során, így másoknak könnyebb dolguk lehet, ha ki akarják gyúrni magukat. Szóval, ha megosztom, hogy én mit, hogyan, miért csinálok, azzal talán segíthetek másoknak.

Szemben számos sportolóval és fitnesz tartalomalkotóval, rendszeresen szoktál megosztó, társadalomkritikus és közéleti kérdésekben megnyilvánulni. Miért fontos számodra, hogy a követőiddel megoszd ezeket a gondolatokat? Miért olyan ritka a megosztó kérdések tárgyalása a magyar fitnesz szcénában?

Páldi Gábor: Legfőképpen azért, mert az élet sokkal többről szól, mint az edzés. Nem tartom jó dolognak, ha valakinek nagyon beszűkül az érdeklődési köre. A sport sokkal jobbá teheti az életünket, de az életünk is sokkal jobbá teheti a sportot. Ha a személyiségünk nagy részét csak az edzés teszik ki, akkor sokkal jobban megvisel majd, ha az edzés nem megy jól, márpedig mindig lesznek ilyen időszakok. A közélet egy olyan téma, amihez mindenkinek van köze, és mivel egy közösség része vagyunk, fontos dolognak tartom a kommunikációt, a gondolataink megosztását, mert szerintem csak így tudunk jól együtt élni egymással. Ha más nem tudja nekem mi a jó, és ha én nem tudom mi jó másnak, akkor valószínűleg egyikünknek sem lesz jó. Szerintem sokan azért nem osztják meg a gondolataikat több témában is, mert attól félnek, hogy az esetleg másokból negatív megítélést fog kiváltani, tehát ők csak veszíthetnének ezzel.

Jelenleg online edzőként is dolgozol. Mire számíthatnak az edzettjeid? Hogyan tartjátok a kapcsolatot? Hogyan tudod a megfelelő edzéstechnikát megtanítani személyes kapcsolat hiányában?

Páldi Gábor: Amire számíthatnak, hogy a megfogalmazott céljuk elérésében próbálok maximális segítséget nyújtani. Az edzettjeimmel heti szintű kapcsolattartásban vagyok, ez Facebook Messengeren zajlik. Videókat szoktam kérni az edzésekről, így tudom ellenőrizni, illetve instruálni az edzéstechnikát. Igazából már mindennapi életünk része az okostelefon, amin van kamera is, így semmiféle nehézséget nem okoz videókat készíteni az edzésről. Persze közvetlen technikai segítséget nem tud adni, mint egy személyi edzés, de én ezt nem is tartom fontosnak, mert a technika elsajátítása is egy folyamat, nem egy alkalomszerű dolog.

Milyen közép- és hosszú távú terveid vannak a sportkarriereddel?

Páldi Gábor: Középtávú célom 10 ismétlés guggolás 200 kilóval. Hosszútávú céljaim pedig: egy 300 kilós guggolás, az IFBB profi ligában való szereplés, valamint edzőként fejlődni, és minél hatékonyabban segíteni a klienseimet a céljaik elérésében. Remélem az életem során ezeket sikerül még megvalósítanom.

Örülünk, hogy Páldi Gábor a Myprotein nagykövetek csapatát erősíti

Páldi Gábor meghatározó alakjai a magyar testépítő közösségnek, online tartalmaiban érthetően és szórakoztatóan beszél olyan fogalmakról, mint a RPE, periodizáció, edzéstervezés és gyakorlat választás. Örülünk, hogy a termékeinkkel támogathatjuk sportcéljai elérésében!

Tetszett az interjú és szívesen olvasnál hasonló tartalmat? Akkor csekkold interjúnkatDubi Anna edzővelvagyKis Marcell testépítővel!

Nagykövetek

Interjú Dr. Borszéki Péter (Három Harmad) tartalomalkotóval

Dr. Borszéki Pétert, a Három Harmad YouTube csatorna alkotóját kérdezzük edzésről, étkezésről, jövőbeli tervekről és sok minden másról.

4 hónap AgoAl MyproteinHU
Nagykövetek

Interjú Borics Ádám MMA bajnokkal - “Nagyon bízom benne, hogy 2022-ben haza fogom vinni a világbajnoki övet”

Borics Ádám 2022. március 13-án ismét győzelmet aratott. Így ismét egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy magyar MMA harcosként a Bellator világbajnoka legyen.

Nagykövetek

Interjú Dubi Anna edzővel és fitnesz influencerrel: “Legyen teljesítmény fókuszú célod is!”

Dubi Anna Magyarország egyik legnépszerűbb fitnesz influencere, aki szenvedélyét sikeres vállalkozássá alakította. Ismerd meg történetét!

6 hónap AgoAl MyproteinHU
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein