Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Dr. Borszéki Péter (Három Harmad) tartalomalkotóval

Interjú Dr. Borszéki Péter (Három Harmad) tartalomalkotóval
MyproteinHU
Író és szakértő5 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Myprotein nagykövetekkel készült interjúsorozatunk legújabb részében Dr. Borszéki Péter, a Három Harmad YouTube csatorna alkotója szerepel.  Pétert kérdezzük tanulásról, munkáról, edzésről, étkezésről, jövőbeli tervekről és sok minden másról. Ha szeretnéd jobban megismerni az egyik legnépszerűbb magyar bizonyítékokon alapuló fitnesz tartalomalkotó gondolatait, akkor ez az interjú neked szól!

Interjú Dr. Borszéki Péter (Három Harmad) tartalomalkotóval

2012-ben a Penge című akciófilm egyik jelentében pillantottál meg egy sportos fizikumú színészt, aki arra inspirált, hogy sportolni kezdj. Hogyan vágtál neki a fitnesz utadnak? Melyek voltak a legjelentősebb kezdeti nehézségek és hogyan sikerült ezeket leküzdeni? Mit csinálnál másképpen a mostani tapasztalatod birtokában?

Dr. Borszéki Péter: Nos igen, legyünk őszinték, a legtöbben azért vágnak neki ennek az egésznek, mert szeretnének jobban kinézni, ez nálam se volt másképp, aztán persze ez mára már jóval többről szól, rengeteget adott nekem a fitnesz, de ne szaladjunk annyira előre, sőt kezdjük inkább a legelején. A legnehezebb talán rögtön elkezdeni volt, sose voltam egy testépítő alkat, 17-18 évesen, amikor elkezdtem edzeni 58 kiló voltam, nagyon vézna gyerek, de nagyon érdekelt a sport és ami engem nagyon érdekel, arra rendesen rá tudok kattanni, szétcincálom a témát, elemzem, tanulok orrvérzésig és beépítem a tudást a fejemben összeállított rendszerbe. Azon kaptam azonban magam, hogy azok az információk, amiket megszereztem és amelyeket hitelesnek ítéltem sokszor köszönő viszonyban sem voltak azokkal az elméletekkel, amiket itthon akkoriban neves és tekintélyes személyek vallottak. Úgy éreztem, tudnék valamit adni a hazai fitnesz közösségnek a meglévő tudásommal ellene menve az akkori hiedelmeknek, az idő pedig engem igazolt, nagyon sok témában először fogalmaztam meg idehaza olyan téziseket, amiket azóta mindenki tényként tart számon, számomra pedig világossá vált, hogy egészen egyszerűen le voltunk maradva mind táplálkozás, mind sporttudományban. A nehézséget pedig leginkább ez a kettősség adta, sok kritikát kaptam a korai években, hogy miért beszél valaki 70 kilósan testépítésről, aztán ahogy teltek az évek és meglévő tudásommal fejlesztettem saját fizikumomat is és az újabb kutatások és felismerések sorra engem igazoltak, ezek a hangok alább hagytak. Tehát a legnehezebb eleinte számomra volt elhinni, aztán másoknak bebizonyítani, hogy van létjogosultságom egy olyan világban, melyet korábban 110 kilós izomkolosszusok uraltak, mert a tudás az tudás és azé, aki megszerzi, ha pedig az ember edzőt vagy szakembert választ, nem a bicepszéhez hanem az agyához kap hozzáférést. Mit csinálnék másképp? Nagyjából semmit, na nem azért, mert mindent tökéletesen csináltam, épp ellenkezőleg, rengeteget hibáztam, de kellenek a hibák, ezekből sokkal többet tudunk tanulni mint a sikereinkből, inkább úgy fogalmaznék, hogy bárcsak korábban és többet hibáztam volna, merjünk hibázni és tegyük félre az egónk, akkor tudunk igazán tanulni is belőlük!

Dr. Borszéki Péter (Három Harmad)

2017 áprilisában töltötted fel az első YouTube videót csatornádra, amelyben a fogyásról beszélsz. Mi motivált arra, hogy fitnesz influenszer karrierbe kezdj? Tapasztaltál lámpalázat a kezdeti időszakban? Hogyan reagáltak családtagjaid és barátaid?

Dr. Borszéki Péter: Talán, amit korábban említettem is, hogy úgy éreztem valamit jobban tudok, vagy jobban el tudok magyarázni vagy legalábbis máshogy és ezzel tudok értéket teremteni sokak számára, a magánéletemben ez nem mindig van így, de ami a munkát illeti, elképesztő bizalmam van abban, hogy amibe belekezdek, azt sikerre tudom vinni, nincs b opció! Óh, igen, ha megnézed az első videóm (a mai napig fenn van Youtube-on) kb 3 mp-enként meg kellett vágnom annyit hibáztam és kb 5 oktávval magasabb hangon beszéltem, mint alapból szoktam, mert izgultam, ez egyébként még évekig így volt minden videóban, így túl az 500 videón ez azért sokat javult, jóval komfortosabban érzem magam a kamerák előtt szerencsére. A családom jól reagált rá, gondolták egy újabb hobbi, amit majd megunok és a barátaim is így voltak vele, az egyik legjobb barátom mesélte évekkel később, hogy senki nem gondolta volna, hogy ezt eddig csinálom, korábban mindenbe belekezdtem aztán hamar abbahagytam, ezt viszont már 7 éve csinálom és nem is tervezem abbahagyni, talán csak addig kellett kísérleteznem, míg meg nem találtam azt, amit igazán szeretek és ezt kívánom és javaslom is mindenkinek!

A csatornád neve Három Harmad, amely az étkezés, edzés és regeneráció hármasára utal. Míg az első kettőről sok szó esik fitnesz körökben, a regeneráció ritkán kap kellő figyelmet. Hogy született a kreatív név? Miért érezted fontosnak pont ezeket a sporthoz köthető fogalmakat kiemelni?

Dr. Borszéki Péter: Volt korábban egy ilyen nézet, hogy 70% étkezés 30% edzés vagy 80%-20%. Ez viszont szerintem több sebből is vérzik. Egyrészt mindenki, aki legalább nagyjából képben van a test formázásának alapvetéseivel tudja, hogy az izom regenerálódás nem edzés közben nől, a több alvás rendszerint több fogyáshoz vezet megannyi tanulmány elvégzése után, egy szóval az egész képlethez szükségünk van erre a vonalra is. Az meg, hogy melyik a nagyobb %, azt a gondolatot veti el sok ember fejében, hogy mi az, amit ki lehet spórolni, aha aha az a kevesebb % akkor az lesz az, amivel kevesebbet foglalkozom, ez szerintem nem jó megközelítés. Mind a három dolog, tehát az edzés, a táplálkozás és a regenerálódás vagy pihenés, feltöltődés ha úgy tetszik egyformán fontos és így alkot kerek egészet a helyes és egészségtudatos életmód égisze alatt.

Dr. Borszéki Péter (Három Harmad)

Az edukatív tartalmak mellett gyakran fogalmazol meg tudományos érvekkel alátámasztott kritikát népszerű fitnesz gurukkal szemben. Ezeknél a tartalmaknál szempont, hogy nagyobb elérést tudsz generálni az esetleges vitával? Vagy inkább fogyaszthatóvá akarod tenni a kritika kapcsán felmerülő tudományos témákat, mint például az glükóz metabolizmus vagy a koleszterin szerepe?

Dr. Borszéki Péter: Nézd, mindenki, aki bárhova tartalmat gyárt, szeretné, ha a tartalmai több emberhez jutnának el, nekem viszont vannak elveim, nem fogok bármiről videót csinálni csak azért hogy megnézzék, ezzel nem tudok azonosulni, viszont ha van egy téma ami értéket tud adni sokak számára és ezt egy olyan köntösbe tudom bújtatni, ami többek számára vonzó, akkor miért ne tenném? Lehet, hogy úgy ül le valaki egy ilyen jellegű videóm elé, hogy haha xy már megint mekkora butaságot mondott vagy csinált, de úgy áll fel, hogy tisztában van azzal, miért nem a szénhidrát hizlal önmagában és miért totálisan tudománytalan a vércsoport szerinti diéta, akkor mindenki nyert és még egy jót tudtak derülni miközben okosodnak! Sok ember kapható sajnos a drámára, ha viszont én ezt a drámát felhasználom és trójai faló módjára tele teszem hasznos információkkal a videót, minek okán egészségorientáltabbá, tudatosabbá, tanultabbá tudom tenni a hétköznapi embereket, szerintem ez egy nagyon jó irány, ráadásul kiélhetem jogászi vénámat is az által, hogy mintha tárgyaláson lennék ízekre szedem a másik fél mondatait és tudományt és logikát használva feltárom miért téves vagy miért nem a valóságon alapul az, amit az adott személy állít. Ezzel mindenki nyer és talán a jövőben az ilyen beállítottságú emberek jobban átgondolják milyen kijelentéseket tesznek és elvesztik hitelességüket, hiszen ezek nem vélemény hanem ténykérdések, aki pedig a táplálkozás tudományt a hit kérdésévé teszi, az tévúton van.

Egy pár napja feltöltött videódban megemlíted, hogy tervezed a csatorna fókuszát bővíteni. Szeretnél az egészség test aspektusai mellett, a mentális jóllétről és egyéb kapcsolódó témákról beszélni. Miért döntöttél így? Nem tartasz attól, hogy jelenlegi közönséged elsősorban a fitnesz téma iránt érdeklődik, így idegen lehet számukra az új irány?

Dr. Borszéki Péter: Nagyon jó kérdés! Egyrészt úgy vagyok vele, hogy a tartalomgyártás alkotói tevékenység és mint minden alkotónak, nekem is szükségem van a megújulásra. A megújulás mindig lehet kockázatos, a nem megújulás viszont törvényszerűen kiégéshez, stagnáláshoz vagy belefásuláshoz vezet, én egyiket se kívánom magamnak. Arról nem is beszélve, hogy nem akarok gyökeresen eltérni az eddigi tartalmaktól, csak ki akarom bővíteni azokat. Én egy olyan ember vagyok, hogy szeretek tanulni, folyamatosan tanulok és amit megtanulok igyekszek közzé tenni, hogy értéket adjak, az elmúlt 3 évben pedig rengeteget foglalkoztam pszichológiával, top magyar szakemberekkel dolgozva együtt. Emellett hiába igaz az, hogy a fogyás / hízás biokémiai folyamatok, melyek a fizika törvényein alapulnak, döntéseink kiindulópontjai mégis mi vagyunk, tehát az emberi psziché. Sokan vannak, akik tudják, hogy a fogyáshoz kalória deficit kell mégis rengeteg a túlsúlyos ember, ez pedig azért van, mert sokszor önmagunk útjába állunk a megvalósítás folyamán és ennek okai a pszichológiában keresendők, de ez csak egy példa, minden amit csinálok összefügg és minden videót okkal csinálok, nagyon jó lesz az új vonal, meglátjátok!

Dr. Borszéki Péter (Három Harmad)

Jogi diplomát szereztél a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Édesapád sikeres ügyvédi irodával rendelkezik, így nyitott lett volna számodra a jogi karrier lehetősége, azonban úgy döntöttél, hogy más utat választasz, mivel közelebb áll érdeklődésedhez a fitnesz. Nehéz döntés volt a hosszú és nehéz képzés sikeres teljesítése ellenére karriert váltani?

Dr. Borszéki Péter: Nehezebb lett volna benne maradni. Azért választottam a jogi egyetemet, mert logikusnak tűnt. Ahogy mondtad. édesapám sikeres ügyvéd több mint 30 éve, érdekelt a történelem is, így ezt választottam. Presszió szerencsére sose volt rajtam, ennek pedig őszintén örülök, nagypapám építészmérnök volt, de ő se várta el soha apumtól, hogy az legyen, szerencsére ilyenről nálunk se volt szó, szerintem a szülő feladata, hogy lehetőséget biztosítson arra, hogy a gyerekei kibontakozhassanak, ennek pedig akár a gátja is lehet, ha előre szeretnénk hivatást választani gyerekeink számára. Tehát ilyenről nem volt szó, saját ötlet volt az akkori tudásom alapján, viszont az egyetemen hamar rájöttem, hogy ez nem az én világom, pláne, hogy rengeteg dolgot megtanultunk az egyetemen hogy hogyan kellene működnie jól a jogrendszernek vagy bármilyen rendszernek úgy hogy az a benne élők érdekeit szolgálja, én pedig úgy ítéltem többet tudok segíteni az embereknek és én is jobban érzem magam, ha nem jogi hanem táplálkozás és fitnesz ügyi kérdésekben segítem őket és nem a bíróságon, hanem a Youtube-on vívom meg a harcaim az objektív igazság feltárása érdekében.

Egyetemista korodban személyi edző végzettségre is szert tettél. Több alkalommal fogalmaztál meg kritikát a hazai személyi edző oktatással kapcsolatban. Miben látod idejét múltnak vagy elmaradottnak a képzéseket? Hogyan modernizálnád őket?

Dr. Borszéki Péter: Gyakorlatilag mindenben. A legnagyobb probléma a hazai képzésekkel, legyen az kurzus vagy akár egyetemi képzés (néhány kivételtől eltekintve), hogy nem halad a korral. Vegyük csak a fitnesz ipart, dinamikusan fejlődik, napi szinten jönnek ki új kutatások a képzések pedig nem követik ezeket le, a legtöbb oktató 20-30 évvel ezelőtt megszerzett valami tudást és azóta nem fejlesztette magát. Óriási hiba! Lehet azt mondani, hogy ami 30 éve működött az most is működik, rendben van, akkor miért nem floppy-val meg cd-kkel dolgozunk? Azért, mert van hatékonyabb. A technológia, az emberi tudás fejlődik, aki pedig nem hajlandó lépést tartani lemarad, minden téren. Épp ezért hoztam létre a Három harmad Mentor Programot, ahol feltett szándékom kinevelni a jövő sikeres személyi edzőit és fitnesz személyiségeit naprakész információkkal táplálkozástudomány, edzés elmélet és vállalkozás építés terén! Minden teljesen online történik, mindenki a saját tempójában haladhat, a 12 blokk mindegyike után pedig tesztekkel teheti próbára tudását. Mindez kiegészül egy oktatási rendszerrel, ahol a program elvégzése után is tudják egymással és velünk a mentorokkal tartani a kapcsolatot, ez az oktatás jövője!

Dr. Borszéki Péter (Három Harmad)

Az év egészében sikerül megőrizni atletikus testalkatod. Egy videóban azt említetted, hogy a tömegelés során sem szeretsz 15%-os testzsírszázalék felé menni. Hogyan tudod megőrizni a fittséged a tömegelés időszakában? Hogyan épül fel étrended?

Dr. Borszéki Péter: Prioritások! 10 évig atletizáltam és nekem mindig is szimpatikusabb volt az atletikusabb, szálkásabb alkat, mint a tömegesebb, nekem ez tetszik, ezt tartom egészségesebbnek. A túl nagy testtömeg testzsírszázaléktól függetlenül egészségügyi kockázatokat hordoz magában és terheli szervrendszerünk, vagy vezethet alvási nehézségekhez és még sorolhatnám. Tömegelés alatt se szaladok el a kalóriákkal, ez ennyire egyszerű, számos tanulmány látott napvilágot a közelmúltban is, mely azt támasztja alá, amit évek óta mondok, hogy nem kell nagy többletben lenni ahhoz, hogy izmot tudjunk építeni, a sok plusz kalóriával csak az elhízást segítjük elő. Az étrendem pofon egyszerű, a napi kalóriát (vagy heti átlagot) és fehérjét tartom szem előtt és olyan forrásokkal töltöm fel ezt a keretet, amiket szeretek priorizálva az egészségesebb forrásokat, mint a soványabb húsok, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, de semmit nem vonok meg magamtól, flexibilisen étkezem szem előtt tartva a 80%-20%-as szabályt, tehát hogy 80%-ban igyekszek "teljes értékű", vagyis természetben előforduló, nem feldolgozott ételeket fogyasztani, amelyeket szeretek is és jól is emésztek. A maradék 20-ban meg amit akarok, de azt is változatosan, kerülve, hogy halmozzam az ugyanolyan egészségtelenebb forrásokat, számomra ez a reális és fenntartható, nem kell hogy minden étkezésünk úgy legyen, ahogy "az a nagy könyvben meg van írva" ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet tudjunk élni, a lényeg a tendenciákon van és a mértékletességen.

12 éve végzel ellenállásos súlyzós edzést. Melyek voltak a legfontosabb leckék? Hogyan épül fel edzésterved most?

Dr. Borszéki Péter: Sok lecke volt, nehéz lenne mindet felsorolni, de a teljesség igénye nélkül: mindig vezesd az edzéseid, figyeld mennyit fejlődtél és ha már egy ideje nem mutatsz progressziót, változtass, ez szerintem mindenre igaz, sokan nem mernek egészen egyszerűen kísérletezgetni. Figyelj a helyes kivitelezésre, ne rángasd a súlyokat. Olvass, informálódj sokat, de figyelj a tested jelzéseire is, ezeket pedig gyúrt eggyé és alakítsd ki magad számára működő rendszereket. Jelenleg 4 edzésem van egy héten, hétfőn kedden, csütörtökön és pénteken, az első két nap megdolgozom a testem összes izmát valamilyen bontásban, ezt szoktam variálni, aztán tartok egy nap szünetet, azt vettem észre, hogy egyben 4-5 nap kemény edzés nagyon taxáló már, pláne ha keményen edz az ember, pláne, ha mellette ezer más dolga van, így szerda pihenős és tartalomgyártós nap, aztán csütörtökön és pénteken végig megyek ismét minden izmon priorizálva az aktuálisan lemaradottabb izmokat. Minden a jó rendszerek kialakításáról és tesztelésről szól kellő információ birtokában!

Myprotein nagykövetként számos termékünket kipróbáltad. Milyen termékeket használsz rendszeresen és mit javasolnál hobbi sportolók számára?

Dr. Borszéki Péter: Húha, van egy pár, de kezdjük az alapoktól. C-, D-vitamin, omega 3, cink és magnézium, ezek olyan alapvető mikrotápanyagok, amikből eleget legpraktikusabb módon kiegészítőkből tudsz bevinni. Emellett ott a fehérje és a kreatin, ha fontos a sportteljesítmény is, erre az alapcsomagra pedig egyéni célok és igények függvényében kerülnek rá egyebek, én nagyon szeretem pl. az ashwagandát és a glicint, mindkettőtől jobban alszom az ashwaganda pedig segít a stressz menedzselésében is, nagy kedvencem még a NAC az immunrendszer megfelelő működése érdekében, számos betegség kialakulásától véd, védi a szerveinket szívet vesét májat, nagyon alulértékelt tápkiegnek tartom.

Instagram követőid gyakran láthatnak téged Myprotein sportruházatban. Melyik a kedvenc termékvonalad? Van olyan Myprotein edzőruha, amely nem hiányozhat egy utazásról sem?

Dr. Borszéki Péter: Szinte kivétel nélkül Myproteines ruhákat hordok, szeretem őket, mert kényelmesek, különösen az oversized vonalat és imádom a nagyobb kivágású ujjatlanokat is, edzéshez azok a kedvenceim, de egyébként még a zoknijaim is Myproteinesek.

Megosztottad követőiddel, hogy szeretnél külföldre költözni, azonban nem döntöttél a pontos úti célról. Miért döntöttél a költözés mellett? Milyen érvek és ellenérvek szólnak mellette?

Dr. Borszéki Péter: A pontos célt még nem ismert, de 90%-ban biztos, hogy valahol Spanyolországban. A teljes gondolatmenetemet megtekinthetitek a Három Harmad Youtube csatornán, "Külföldre költözöm" a videó címe, most itt csak annyit mondanék, hogy nem vagyok elégedett azzal az iránnyal amerre az ország tart, gyakorlatilag semmilyen szinten. Szeretnék segíteni a magyar embereknek, ezért is gyártok ilyen jellegű tartalmakat, de azt érzem, a jelen helyzet megmérgezi az embereket, frusztrálttá, ellenségessé teszi őket, ez pedig nem egy olyan állapot, amiben tartósan benne kellene ragadnia bárkinek. Itt lakik a családom, a barátaim, mindenki. Sose szerettem volna külföldre költözni, tartósan legalábbis, egy ponton azonban muszáj az embernek a saját mentális egészségét priorizálni, ha pedig arra a megállapításra jutok, hogy egészen egyszerűen itthon jelenleg nem tudok a fennálló körülmények miatt olyan életet élni, amilyet szeretnék, akkor egészen egyszerűen elköltözöm. Egyszer élünk, én pedig nem szeretnék úgy meghalni, hogy mi lett volna, ha…

Idővel a YouTube csatornád kinőtte magát és egy online vállalkozássá alakult, amelynek része az online edzés, étrendtervezés. Sőt, a Három Harmad challenge! Több mint 3000 embernek segítettél a fogyásban, izmosodásban és sportcélok elérésben. Melyek az online fitnesz vállalkozás legnagyobb kihívásai? Hogy tudod megkülönböztetni magad másoktól a telített piacon?

Dr. Borszéki Péter: Igen, erre nagyon büszke vagyok, 2016 óta írom és dokumentálom az eredményeket, sok száz átalakulásom van, az egyik legtöbb az iparban. A legnagyobb kihívás mindig az új találmányok, módszerek és rendszerek beépítésében rejlik, mesterséges intelligencia és hasonlók. Ez egy folyamatos tanulás, de aki nem tudja ezeket alkalmazni az egyszerűen le fog maradni. Jelenleg még nagy kihívás számomra, hogy rengeteg dolog érdekel, rengeteg dolgot csinálok és nehéz balanszírozni a különböző projektek között is, pláne, ha ehhez hozzávesszük a magánéletet, társas kapcsolatokat és egy kis énidőt, tehát vannak még rendszerek, amik finomításra szorulnak. Szerintem erre az utolsó kérdésre könnyű a válasz, az, hogy én én vagyok, más pedig más. Bármit csinálsz, ha benne vagy te, a személyiséged az mindig egyedi lesz, csak merd beletenni magad.

Egy videódban említést teszel arról, hogy 30 éves lettél és úgy érzed, hogy útkeresés előtt állsz. Milyen terveid vannak a Három Harmad vállalkozással, sporttal és a karrieredben a következő években?

Dr. Borszéki Péter: Ez az, amiről nem fogok tudni sokat elárulni, mindig nagy titokként kezelem a soron következő projektjeim tekintve, hogy sok projektem már lemásolta a konkurencia, de ez nem gond, aki másol, mindig egy lépéssel le lesz maradva nekem pedig szerencsére sok ötletem van, de annyit elárulhatok, hogy mindegyik szegről végről kapcsolódik a fitneszhez és testi / mentális egészséghez, hiszen ez az, amit én szenvedéllyel csinálok!

Örülünk, hogy Dr. Borszéki Péter a Myprotein nagykövet csapat tagja

Dr. Borszéki Péter tartalmaiban hatalmas hangsúlyt fektet arra, hogy étkezési és edzés tanácsait tudományosan álltámassza. Így rengeteg embernek segít az egészséges és biztonságos fogyásban, izmosodásban és a sportcélok elérésében. Örülünk, hogy termékeinkkel támogathatjuk a Három Harmad csatorna alapítóját.

Tetszett a cikk és szívesen olvasnál hasonló tartalmat? Akkor csekkoldDubi Anna edzővelvagyDézsi Dominik Hyrox versenyzővelkészült interjúnkat!

Nagykövetek

Interjú Dubi Anna edzővel és fitnesz influencerrel: “Legyen teljesítmény fókuszú célod is!”

Dubi Anna Magyarország egyik legnépszerűbb fitnesz influencere, aki szenvedélyét sikeres vállalkozássá alakította. Ismerd meg történetét!

7 hónap AgoAl MyproteinHU
Nagykövetek

Interjú Dézsi Dominik Hyrox versenyzővel: “szerintem a sport az egy velem született dolog”

Vajon, hogy lesz egy közgazdászból személyi edző, majd Magyarországot képviselő Hyrox versenyző? Ismerd meg Dézsi Dominik történetét!

6 hónap AgoAl MyproteinHU
Nagykövetek

Interjú Borics Ádám MMA bajnokkal - “Nagyon bízom benne, hogy 2022-ben haza fogom vinni a világbajnoki övet”

Borics Ádám 2022. március 13-án ismét győzelmet aratott. Így ismét egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy magyar MMA harcosként a Bellator világbajnoka legyen.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein