A szüleitektől vagy nagyszüleitektől biztosan hallottátok, hogy egyetek sok répát mert jobb lesz tőle a látásotok. Milyen érdekes, hogy ezt már a nagyszüleink is tudták, pedig akkor még nem is voltak ennyire elterjedve a népegészségügyi kutatások, mint manapság.
A jó hír az, hogy nem kell állandóan répát enned, rengeteg más tápanyag is hozzájárul a látás egészségének megőrzéséhez. Ezért alkottuk meg nektek a több összetevőt tartalmazó Eye Health tablettákat!
Most megnézzük az egyes hatóanyagokat, miért is lehetnek előnyösek a látás megőrzésében?
Hogyan is működik a látás?
A látás egy nagyon bonyolult, összetett, de egyben lenyűgöző természeti jelenség.
A szemünkbe kerülő fényt a retinán található fényérzékeny receptorok (fotoreceptorok) érzékelik. Ezek a receptorok az idegsejtek végein találhatóak.
Tehát ha a receptorok fényt érzekelnek elektromos impulzus (akciós potenciál) továbbítódik az idegsejten keresztül az agyba.
Utolsó állomás a látásért felelős agykéreg, itt realizálódik a kép (a sok receptorból párhuzamosan befutott információk (impulzusok) alapján). Tehát az agykéregben alakul ki a kép, amit látunk.
Béta karotin és A-vitamin:
A szemben lévő receptorsejtekben található egy fehérje, amely a fény elnyeléséért felelős. Ennek a neve retinál. Ez az A-vitamin egyik formája, más néven A-vitamin-aldehidnek hívják (az A1-vitamint pedig retinolnak hívják más néven).1,2
A retinál/retinol molekula pedig béta karotinból állítódik elő. Ezért nagyon fontos a répában található béta karotin! A béta karotin a karotinoidok osztályába tartozik, amelyek egy-egy adott hullámhosszúságú fényt nyelnek el a legerősebben.
Az A1-vitamin hiány pedig a szem sejtjeinek halálát idézheti elő (apoptózis), ezt főként fejlődő szervezeteknél figyelték meg (gyerekek).3,4
Lutein
A látás mechanizmusa kapcsán még egy dolgot nem említettem, a sárgafoltot (latinul: macula) amely az éleslátásért felelős. Ez a rész szintén a retinában található.
A retina legnagyobb részén a fénynek át kell haladnia az idegsejtek rétegein és nyúlványaikon mielőtt eléri a fotoreceptorokat. Azonban a sárgafoltnál ezek az idegsejt-nyúlványok kitérnek a fény útjából így a fény közvetlenül a receptorsejtekhez juthat.
Miért is említettem meg a sárgafoltot? Azért, mert a macula nagy mennyiségben tartalmaz luteint és zeaxantint, ezek a molekulák is a karotinoidok osztályába tartoznak, tehát a fény elnyeléséért felelősek.
A lutein megfelelő helyre szállításához a szervezetben, szükség van HDL („jó”) és LDL („rossz”) koleszterinre, de a kettő közül is legfőképpen HDL-re.6 Tehát nem érdemes a zsírra, mint ellenség tekinteni. Próbáljunk telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket is fogyasztani (pl.: magvak, avokádó, halolajak).
Egy kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogy a lutein képes antioxidáns termelést kiváltani, ami pedig a szem védelmében fog szerepet játszani.15 Ugye az antioxidánsok segítik a reaktív szabadgyökök (instabil molekulák) elleni védelmet. Ezek a molekulák pedig bármilyen szövetre köztük a szemre is károsak.
A lutein és béta-karotin is nagy mennyiségben megtalálható a leveles zöldségekben, illetve a sárga színű gyümölcsök, zöldségekben (narancs, répa). Azonban manapság a boltban megkapható gyümölcsök/zöldségek közel sem annyi mikrotápanyagot tartalmaznak, mint régen, ezért érdemes piacra járni, illetve táplálékkiegészítőből pótolni.
B2-vitamin (riboflavin)
A riboflavin egy vízben oldódó vitamin, a B-komplex vitaminok egyik tagja, név szerint B2-vitaminnak hívjuk. A riboflavin aktív formáit a flavin-adenin-dinukleotid (FAD) és flavin-mononukleotid képzi.7
Mindkettő a sejtek mitokondriumában az energiaelőállításban játszik kulcsfontosságú szerepet. Ezek mellett pedig koenzimként rengeteg anyagcsere folyamatban játszik szerepet.7
Így nem csoda, hogy a riboflavin neuroprotektív (idegrendszer egészségét megőrző) tulajdonságairól is beszámolnak kutatások.7,9
A riboflavin továbbá szükséges számos szövet szerkezetének fenntartásához. Felhasználják szemcseppként a keratoconus (szaruhártya betegség) kezelésénél.10
Ahogy láttuk a B2-vitamin kulcsfontosságú az emberi szervezet számára (legfőképpen azért, mert a sejtek energia előállításában játszik szerepet). Ezért a B2-vitamin hiány számos különféle betegséghez vezethet.
Fekete áfonya kivonat
Egy legenda szerint a második világháború során a Brit Légierő katonái lenyűgöző pontosággal tudták lebombázni a célpontokat miután fekete áfonya teát ittak.13 Persze ez csak legenda, de vajon lehet igazság alapja?
A fekete áfonya rengeteg antioxidánst tartalmaz (nagyjából ötszörösét, mint egy répa). A luteinnél pedig már leírtam miért is nyújtanak védelmet az antioxidánsok.
Tehát nagyon tömören innen eredhet a fekete áfonya látásra gyakorolt pozitív hatása.
Cink
A luteinhez hasonlóan a cink nagy koncentrációban megtalálható a maculában. A cink segít abban, hogy az A-vitaminból melanin legyen (ne keverjük a melatoninnal). A melanin az írisz sötét színéért felelős és számos szemet érintő betegségtől védelmet nyújt (azonban a pontos mechanizmus ez mögött nem ismert).
Kutatások megerősítették, hogy a cink táplálékkiegészítő formájában történő bevitele csökkenti a macula degeneráció (szemet érintő betegség) kialakulásának kockázatát.14
35%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!
Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!
Összefoglalás
Ahogy látható az Eye Health tabletta összetevői egyenként fontos szerepet töltenek be a látás mechanizmusában.
A kutatások pedig akkor voltak a legeredményesebbek amikor együtt használták ezeket.8,16
Ezek mellett azt is láttuk, illetve tudjuk, hogy az egyes összetevők nem csak a szemünk, látásunk védelmében játszanak szerepet. Hanem számos más területen is jótékony hatást gyakorolhatnak az egészségünkre, pl.: neuroprotektívek lehetnek.
Az Eye Health tabletta minden előbb felsorolt összetevőt tartalmazza és a magyar oldalunkon is elérhető. Az ajánlott napi mennyiség pedig egy tabletta, így 2 hónapra elegendő.17
Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.
Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.
1) https://en.wikipedia.org/wiki/Retinol
2) https://en.wikipedia.org/wiki/Retinal
3) Zhou J and Kochhar DM: Regulation of AP-2 and apoptosis in developing eye in a vitamin A-deficiency model. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2003 Jan;67(1):41-53.
4) Rahi JS et al.: Childhood blindness due to vitamin A deficiency in India: regional variations. Arch Dis Child. 1995 Apr; 72(4): 330–333.
5) Ngoc NB et al.: Suppressive effects of lycopene and β-carotene on the viability of the human esophageal squamous carcinoma cell line EC109. Oncol Lett. 2018 May;15(5):6727-6732.
6) Age-Related Eye Disease Study Research Groupe: A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Archives of ophthalmology. 2001;119:1417–1436.
7) Eyad TM and Saeed AB: Riboflavin Has Neuroprotective Potential: Focus on Parkinson’s Disease and Migraine. Front Neurol. 2017; 8: 333.
8) Gorusupudi A and Nelson K: The Age-Related Eye Disease 2 Study: Micronutrients in the Treatment of Macular Degeneration. Adv Nutr. 2017 Jan 17;8(1):40-53.
9) Stacey ES and Judith AP: The Promise of Neuroprotective Agents in Parkinson’s Disease. Front Neurol. 2011; 2: 68.
10) https://www.drugs.com/mtm/riboflavin-ophthalmic.html
11) Thakur K., Tomar S. K., Singh A. K., Mandal S. & Arora S. Riboflavin and health: A review of recent human research. Crit Rev Food Sci Nutr 30.
12) Powers H. J. Riboflavin (vitamin B-2) and health. Am J Clin Nutr 77, 1352–1360 (2003).
13) https://www.webmd.com/eye-health/features/bilberry-extract-and-vision#1
14) Waseem MA and Sanaa AY: Recent developments in age-related macular degeneration: a review. Clin Interv Aging. 2017; 12: 1313–1330.
15) Madhavan J et al.: Modulatory Effect of Carotenoid Supplement Constituting Lutein and Zeaxanthin (10:1) on Anti-oxidant Enzymes and Macular Pigments Level in Rats. Pharmacogn Mag. 2018 Apr-Jun;14(54):268-274.
16) Evans JR and Lawrenson JG: Antioxidant vitamin and mineral supplements for preventing age-related macular degeneration.Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jul 30;7:CD000253.
17) https://www.myprotein.hu/sports-nutrition/eye-health-szem-egeszseg-tabletta/11447788.html