Szem vitamin a látás megőrzésért | Lutein, Béta karotin

A szüleitektől vagy nagyszüleitektől biztosan hallottátok, hogy egyetek sok répát mert jobb lesz tőle a látásotok. Milyen érdekes, hogy ezt már a nagyszüleink is tudták, pedig akkor még nem is voltak ennyire elterjedve a népegészségügyi kutatások, mint manapság.
A jó hír az, hogy nem kell állandóan répát enned, rengeteg más tápanyag is hozzájárul a látás egészségének megőrzéséhez. Ezért alkottuk meg nektek a több összetevőt tartalmazó Eye Health tablettákat!
Most megnézzük az egyes hatóanyagokat, miért is lehetnek előnyösek a látás megőrzésében?
Hogyan is működik a látás?
A látás egy nagyon bonyolult, összetett, de egyben lenyűgöző természeti jelenség.
A szemünkbe kerülő fényt a retinán található fényérzékeny receptorok (fotoreceptorok) érzékelik. Ezek a receptorok az idegsejtek végein találhatóak.
Tehát ha a receptorok fényt érzekelnek elektromos impulzus (akciós potenciál) továbbítódik az idegsejten keresztül az agyba.
Utolsó állomás a látásért felelős agykéreg, itt realizálódik a kép (a sok receptorból párhuzamosan befutott információk (impulzusok) alapján). Tehát az agykéregben alakul ki a kép, amit látunk.
Béta karotin és A-vitamin:
A szemben lévő receptorsejtekben található egy fehérje, amely a fény elnyeléséért felelős. Ennek a neve retinál. Ez az A-vitamin egyik formája, más néven A-vitamin-aldehidnek hívják (az A1-vitamint pedig retinolnak hívják más néven).1,2
A retinál/retinol molekula pedig béta karotinból állítódik elő. Ezért nagyon fontos a répában található béta karotin! A béta karotin a karotinoidok osztályába tartozik, amelyek egy-egy adott hullámhosszúságú fényt nyelnek el a legerősebben.
Az A1-vitamin hiány pedig a szem sejtjeinek halálát idézheti elő (apoptózis), ezt főként fejlődő szervezeteknél figyelték meg (gyerekek).3,4

Lutein
A látás mechanizmusa kapcsán még egy dolgot nem említettem, a sárgafoltot (latinul: macula) amely az éleslátásért felelős. Ez a rész szintén a retinában található.
A retina legnagyobb részén a fénynek át kell haladnia az idegsejtek rétegein és nyúlványaikon mielőtt eléri a fotoreceptorokat. Azonban a sárgafoltnál ezek az idegsejt-nyúlványok kitérnek a fény útjából így a fény közvetlenül a receptorsejtekhez juthat.
Miért is említettem meg a sárgafoltot? Azért, mert a macula nagy mennyiségben tartalmaz luteint és zeaxantint, ezek a molekulák is a karotinoidok osztályába tartoznak, tehát a fény elnyeléséért felelősek.
A lutein megfelelő helyre szállításához a szervezetben, szükség van HDL („jó”) és LDL („rossz”) koleszterinre, de a kettő közül is legfőképpen HDL-re.6 Tehát nem érdemes a zsírra, mint ellenség tekinteni. Próbáljunk telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket is fogyasztani (pl.: magvak, avokádó, halolajak).
Egy kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogy a lutein képes antioxidáns termelést kiváltani, ami pedig a szem védelmében fog szerepet játszani.15 Ugye az antioxidánsok segítik a reaktív szabadgyökök (instabil molekulák) elleni védelmet. Ezek a molekulák pedig bármilyen szövetre köztük a szemre is károsak.
A lutein és béta-karotin is nagy mennyiségben megtalálható a leveles zöldségekben, illetve a sárga színű gyümölcsök, zöldségekben (narancs, répa). Azonban manapság a boltban megkapható gyümölcsök/zöldségek közel sem annyi mikrotápanyagot tartalmaznak, mint régen, ezért érdemes piacra járni, illetve táplálékkiegészítőből pótolni.

B2-vitamin (riboflavin)
A riboflavin egy vízben oldódó vitamin, a B-komplex vitaminok egyik tagja, név szerint B2-vitaminnak hívjuk. A riboflavin aktív formáit a flavin-adenin-dinukleotid (FAD) és flavin-mononukleotid képzi.7
Mindkettő a sejtek mitokondriumában az energiaelőállításban játszik kulcsfontosságú szerepet. Ezek mellett pedig koenzimként rengeteg anyagcsere folyamatban játszik szerepet.7
Így nem csoda, hogy a riboflavin neuroprotektív (idegrendszer egészségét megőrző) tulajdonságairól is beszámolnak kutatások.7,9
A riboflavin továbbá szükséges számos szövet szerkezetének fenntartásához. Felhasználják szemcseppként a keratoconus (szaruhártya betegség) kezelésénél.10
Ahogy láttuk a B2-vitamin kulcsfontosságú az emberi szervezet számára (legfőképpen azért, mert a sejtek energia előállításában játszik szerepet). Ezért a B2-vitamin hiány számos különféle betegséghez vezethet.
Fekete áfonya kivonat
Egy legenda szerint a második világháború során a Brit Légierő katonái lenyűgöző pontosággal tudták lebombázni a célpontokat miután fekete áfonya teát ittak.13 Persze ez csak legenda, de vajon lehet igazság alapja?
A fekete áfonya rengeteg antioxidánst tartalmaz (nagyjából ötszörösét, mint egy répa). A luteinnél pedig már leírtam miért is nyújtanak védelmet az antioxidánsok.
Tehát nagyon tömören innen eredhet a fekete áfonya látásra gyakorolt pozitív hatása.

Cink
A luteinhez hasonlóan a cink nagy koncentrációban megtalálható a maculában. A cink segít abban, hogy az A-vitaminból melanin legyen (ne keverjük a melatoninnal). A melanin az írisz sötét színéért felelős és számos szemet érintő betegségtől védelmet nyújt (azonban a pontos mechanizmus ez mögött nem ismert).
Kutatások megerősítették, hogy a cink táplálékkiegészítő formájában történő bevitele csökkenti a macula degeneráció (szemet érintő betegség) kialakulásának kockázatát.14
35%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!
Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a
Összefoglalás
Ahogy látható az Eye Health tabletta összetevői egyenként fontos szerepet töltenek be a látás mechanizmusában.
A kutatások pedig akkor voltak a legeredményesebbek amikor együtt használták ezeket.8,16
Ezek mellett azt is láttuk, illetve tudjuk, hogy az egyes összetevők nem csak a szemünk, látásunk védelmében játszanak szerepet. Hanem számos más területen is jótékony hatást gyakorolhatnak az egészségünkre, pl.: neuroprotektívek lehetnek.
Az Eye Health tabletta minden előbb felsorolt összetevőt tartalmazza és a magyar oldalunkon is elérhető. Az ajánlott napi mennyiség pedig egy tabletta, így 2 hónapra elegendő.17
Ne felejtsd, a
