Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Valóban hasznos a multivitamin termékek használata?

Valóban hasznos a multivitamin termékek használata?
MyproteinHU
Író és szakértő4 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Valószínűleg te is próbáltál már néhány táplálékkiegészítőt, még akkor is, ha a fitness nem mindig játszott fontos szerepet az életedben, sőt, esetleg a táplálkozásodra sem figyeltél oda különösebben. A multivitamin az a termék, amelyet szinte mindenki beiktat a napi rutinjába - de vajon jól tesszük? Mi az igazság: valóban működnek a multivitamin termékek?

Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

A cikkben megtalálod:

Mi is valójában a multivitamin?

A multivitamin termékek célja, hogy ellássuk a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal, pótolva minden olyan szükséges vitamint és ásványi anyagot, amelyet a táplálkozásunkkal nem tudunk bevinni a testünkbe. Ideális esetben persze az elfogyasztott ételek minden szükséges tápanyagot biztosítanak a számunkra, azonban ez a valóságban nagyon nehezen kivitelezhető, ezért is lehet nagyon hasznos egy multivitamin a mindennapok során!

Multivitamin termék - ez a kifejezés nem egy konkrét termékre vonatkozik, sokkal inkább a táplálékkiegészítők egy csoportját jelöli, hiszen rengeteg típusa létezik, amelyek közül az igényeinknek és céljainknak megfelelően érdemes kiválasztanunk a számunkra legjobb multivitamin terméket. Bizonyos formulák nagyobb mennyiséget tartalmaznak az összetevőkből, míg egyes termékek célzottan bizonyos vitaminok pótlását szolgálják a szervezetünkben, de olyan széles spektrumú multivitamin is elérhető a piacon, amely általánosságban segíthet elérni az ideális napi vitamin- és ásványi anyag-bevitelt. Cikkünkből megtudhatod, mik a multivitamin termékek legfőbb előnyei, így könnyebben eldöntheted majd, vajon hasznos-e számodra a multivitamin és megéri-e beruháznod egy ilyen termékre?

Multivitamin gyerekeknek

Mik a multivitamin előnyei?

A multivitamin termékek olyan táplálékkiegészítők, amelyek segítenek abban, hogy a szervezetünk minden nap megkapja az ideális mennyiséget a különböző vitaminokból és ásványi anyagokból. "Táplálékkiegészítő" - már ez a kifejezés is magában foglalja, hogy ezek a termékek csupán kiegészítik azt, amit a táplálkozásunkkal viszünk be a szervezetünkbe. Fontos tudnunk, hogy egy táplálékkiegészítő sem helyettesítheti az egészséges táplálkozást, viszont nagyon hatékonyan segíthet abban, hogy pótoljuk az esetleges hiányosságokat és mindent megadjunk a testünknek, amire szüksége van, ezáltal a teljesítményünket is maximalizálva.

Táplálékkiegészítő és táplálékkiegészítő között is nagyon nagy különbségek lehetnek: a multivitamin termékek nagyban különböznek a teljesítménynövelés céljából alkalmazott kiegészítőktől, mint amilyen például a kreatin. Ez utóbbiakat kifejezetten azért alkalmazzuk, mert tudjuk, milyen hatással lesz a szervezetünkre és ezt szeretnénk kiaknázni, a multivitamin esetében azonban más a helyzet: ezek a termékek abban segíthetnek, hogy egészségesebbek legyünk és azok is maradhassunk, elkerülve a vitaminok és ásványi anyagok hiánya okozta egészségügyi problémákat.

Több kutatás is rámutatott a vitamin termékek alkalmazásának az előnyeire, mint például annak a lehetősége, hogy számos súlyos betegséget elkerüljünk, amelyek kialakulása a vitaminhiányos állapottal hozható összefüggésbe.1 A vitamin alkalmazásának legpozitívabb hatásait azoknál az alanyoknál mutatták ki, akiknek a szervezetében a vizsgált vitamin, illetve ásványi anyag szintje kifejezetten alacsony volt a táplálékkiegészítő használatát megelőzően.1

Kényelem

Egy hatékony ivitamin kiegészítő számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, egyetlen kapszulába vagy tablettába zárva, így gyorsan és praktikusan juttathatjuk a szervezetünket a létfontosságú tápanyagok kiadós dózisához.

Költséghatékonyság

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a vitamin termékek a tápanyagpótlás kifejezetten költséghatékony módját jelentik: ha kiszámoljuk, mennyibe is kerülne külön-külön megvásárolni az összes vitamint és ásványi anyagot, amely a kedvenc multivitamin termékünk összetevői között szerepel, hamar rájövünk, hogy igen tekintélyes összegről lenne szó.

Multivitamin nőknek

Kinek érdemes mindenképp alkalmazni ezt a táplálékkiegészítőt?

A multivitamin termékek célja, hogy betöltsék azt az űrt a táplálkozásunkban, amelyet az általunk fogyasztott élelmiszerek nem tudnak. Ebből következik, hogy azok az emberek, akik bizonyos típusú élelmiszereket nem, vagy csak korlátozott mennyiségben fogyasztanak, illetve olyan betegséggel küzdenek, amely miatt bizonyos ételeket teljesen ki kell iktatniuk a táplálkozásukból, különösen sokat profitálhatnak abból, ha a szervezetük működését egy multivitamin alkalmazásával támogatják.

Terhes nők

A terhesség során a test igényei a baba növekedésével párhuzamosan folyamatosan változnak. Épp ezért a terhességi multivitamin termékek használatát rendkívül sokan javasolják, melyek az édesanya és a baba szervezetének a működését egyaránt támogatják. Ezek a formulák általában extra DHA-t tartalmaznak (a leggyakrabban halolaj formájában), illetve folsavat, az agy és az idegrendszer fejlődésének elősegítése érdekében.2

Vegán és vegetáriánus életmódot folytatók

Ha vegetáriánus, esetleg vegán életmódot folytatsz és kerülöd az állati eredetű termékek fogyasztását, könnyen előfordulhat, hogy a szervezeted hiányt szenved azokból a tápanyagokból, amelyek a leggyakrabban a húsokban és tejtermékekben fordulnak elő.

B12, vas, cink - ezeknek a tápanyagoknak a szintjére különösen érdemes odafigyelned, ha kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztasz. Ha a tejtermékek sem szerepelnek az étrendedben, akkor azt javasoljuk, a számodra legjobb multivitamin terméket azok közül válaszd ki, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak D-vitamint és kalciumot!3

Kíváncsi vagy, milyen táplálékkiegészítőket érdemes még beiktatnod a mindennapi rutinodba, ha vegán életmódot folytatsz? Olvasd el vegán vitamin kisokosunkat is!

Idős emberek

Az idő előrehaladtával a testünkben folyamatosan romlik a különböző folyamatok hatékonysága, mint például az emésztés és a tápanyagok felszívódása. Ez a jelenség és az öregedésre jellemző más folyamatok együttesen azt eredményezik, hogy a testünk tápanyagigénye is változáson megy keresztül, például sokaknak az idő előrehaladtával több kalciumot és B12 vitamint igényel a szervezetük.

Gyakran előforduhat az is, hogy az idős emberek étvágya egyre csökken. Egy tanulmány arra jutott, hogy egy multivitamin kiegészítő alkalmazása képes lehet az öregedés folyamatának lelassítására, egészen a DNS-szintig hatóan.4

Ételallergiával/ételintoleranciával küzdők

Ha allergia vagy intolerancia miatt teljes ételcsoportokat kell kerülnöd (például tejtermékek vagy gabonaféléket tartalmazó élelmiszerek), különösen fontos lehet, hogy egy széles spektrumú vitamin termék segítségével pótold a szervezetedben azokat a tápanyagokat, amelyeket az étrendedből kiiktatott élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak.

Rengeteg feldolgozott élelmiszer tartalmaz hozzáadott B-vitamint, mint például a gabonapelyhek, így ha gluténmentes étrendet folytatsz, mindenképp érdemes odafigyelned a B-vitaminok pótlására!

Speciális étrendet folytatók

Ketogén diétát követsz, esetleg a carnivore étrend ragadott magával? Ha a táplálkozásodban szigorú szabályokat követsz és bizonyos ételeket teljesen kizársz az étrendedből, mindenképp légy körültekintő és járj utána annak, melyek azok a tápanyagok, amelyet az általad mellőzött élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak, így a szervezeted hiányt szenvedhet belőlük.

A speciális étrendek gyakran korlátozzák, esetleg tiltják bizonyos gyümölcsök és zöldségek fogyasztását is, amelyek fontos vitamin- és ásványi anyag-források a szervezetünk számára. Mielőtt elkötelezed magad egy táplálkozási forma mellett, mindenképp mérlegeld annak az előnyeit és hátrányait is, majd ez alapján döntsd el, a számodra legjobb multivitamin termék összetevői között minek kell mindenképp szerepelnie!

Ha azért korlátozod az étrendedben a szénhidrátok mennyiségét, mert online rengetegszer találkozol azzal, hogy mások is így csinálják, érdemes emlékezned: a szénhidrátok nem az ellenségeink!

Egészségügyi problémával küzdők

Bizonyos krónikus betegségek képesek rá, hogy megváltoztassák azt, a szervezetünkben hogyan szívódnak fel a tápanyagok, illetve ezek feldolgozása és hasznosulása milyen módon történik. Ha ilyen betegséggel küzdesz, mindenképp érdemes megvitatnod az orvosoddal, milyen változtatásokat érdemes beiktatnod az étrendedbe, illetve ajánlják-e számodra egy multivitamin kiegészítő alkalmazását!

Multivitamin felnőtteknek

Melyek a multivitamin hátrányai?

Immár teljesen egyértelmű, mik is a vitamin kiegészítők legfőbb előnyei, de természetesen fontos az ellenkező oldalt is megvizsgálnunk: lehetnek hátrányai is az ilyen termékek fogyasztásának?

A testünk működése a hatékonyságra van kihegyezve, így a felesleges vitaminok és ásványi anyagok egy részét képesek megszűrni és kiüríteni - de nem minden esetben. Ha extrém módon túllépjük az ajánlott beviteli mennyiséget (akár megduplázva vagy megtriplázva azt), bizonyos vitaminok és ásványi anyagok akár károsak is lehetnek a szervezetünkre nézve

Például a túlzott vasbevitel székrekedést okozhat, míg az A-vitamin túladagolása mérgezéses állapothoz vezethez. A májunk és a vesénk rendkívül hatékonyan szűrik meg a méreganyagokat és a felesleges tápanyagokat, de számos vitamin és ásványi anyag esetében létezik "maximálisan tolerálható mennyiség" is a napi ajánlott beviteli érték mellett.

Ha a számodra legjobb multivitamin terméket keresed, érdemes végiggondolnod, milyen élelmiszereket fogyasztasz, és ennek alapján milyen vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes pótolnod. Ennek tudatában böngészd végig a multivitamin kiegészítők összetételét: tényleg azokat a tápanyagokat juttatod be velük a szervezetedbe, amelyekből szükséged van az extra mennyiségre? Gyakran előfordul, hogy egyes termékek a napi ajánlott beviteli mennyiség 200 vagy 300%-át tartalmazzák egyes vitaminok, vagy ásványi anyagok esetén - ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezek szükségszerűen hatékonyabb, jobb kiegészítőnek minősülnének.

Persze nem minden esetben kell komoly tünetektől tartanunk: bizonyos tápanyagok túladagolása veszélyt jelenthet az egészségünkre nézve, míg más tápanyagok esetében a felesleg csupán kiválasztása kerül a szervezetünkben.

Összességében érdemes lehet multivitamin kiegészítőt szednünk?

A nagy kérdés: valóban hasznos lehet a multivitamin alkalmazása? Összességében természetesen igen, hiszen a multivitamin kiegészítők segíthetnek, hogy minden tápanyagot megfelelő mennyiségben juttathassunk be a szervezetünkbe, pontosan ahhoz igazodva, mennyi idősek vagyunk, milyen az aktivitási szintünk és az egészségi állapotunk. Ha valamilyen oknál fogva bizonyos élelmiszereket ki kell zárnunk a táplálkozásunkból, a vitaminhiány jeleit fedezzük fel magunkon, esetleg az idős kor kapujában állunk, akkor még valószínűbb, hogy egy multivitamin termék használata előnyös lehet a számunkra.

Miért lehet javasolt speciális vitaminokat szednünk multivitamin helyett, vagy mellett?

A közmegegyezés szerint a multivitamin termékek jobbak a különálló, speciálisan egy, vagy néhány tápanyag pótlására szolgáló vitaminoknál, azonban vannak olyan helyzetek, amikor ezeket is érdemes alkalmazni - akár a multivitamin mellett, akár helyette. Lássuk, hogy ennek milyen előnyei lehetnek a számunkra!

A vitaminhiányos állapot helyrebillentése

Ha egy bizonyos tápanyagban szenved hiányt a szervezeted, például a D-vitaminban, akkor nem biztos, hogy elegendő lesz a testednek az a mennyiség, amelyet egy multivitamin tartalmaz ebből a vitaminból. Ha azonban beszerzel egy D-vitamin készítményt is, pontosan szabályozhatod, mennyit is szeretnél belőle bevinni a szervezetedbe, teljes egészében a tested igényeire szabva a mennyiséget. Ha a D-vitamin kiegészítőt multivitamin mellett használod, mindenképp számold bele a napi beviteledbe a multivitaminban található D-vitamin mennyiségét is, hogy pontos számot kapj végeredményként!

Betegségek kezelése

Ha az egészségi állapotod azt indokolja, hogy bizonyos vitaminból nagyobb mennyiséget vigyél be a szervezetedbe, akkor szintén a specifikus vitamin termékek felé érdemes fordulnod. Így egyszerűen megoldhatod, hogy csak az adott tápanyag esetében emeld meg a bevitt mennyiséget, a többi vitamin és ásványi anyag kapcsán elkerülve a lehetséges túladagolást!

Túlzásba lehet vinni a multivitamin kiegészítők használatát?

Ez abszolút lehetséges. Azt javasoljuk, légy tudatos fogyasztó és nézz utána, melyik termék lehet a számodra legjobb multivitamin (érdemes konzultálnod a háziorvosoddal is ebben a kérdésben), illetve mindenképp megbízható márka termékét válaszd!

Legjobb multivitamin felnőtteknek

A legjobb multivitamin a Myprotein kínálatában - találd meg a saját kedvenced!

Van is néhány tippünk, mely termékeket érdemes mindenképp megnézned közelebbről:

Multivitamin Gummies - multivitamin felnőtteknek: nekik is jár a gumivitamin adta ízélmény

Ez a termék egy olyan különleges formula, amely 10-féle vitamin és ásványi anyag keverékét tartalmazza, C-vitamin tartalma révén pedig az immunrendszer erősítéséhez is hozzájárulhat. Sokaknak könnyebbség lehet, hogy nem kell hatalmas tablettákat lenyelni, hiszen egy rágható gumivitaminról van szó - a finom eper ízesítés pedig csak hab a tortán, de arról biztosan gondoskodik, hogy sose felejtsd el a napi adagod!

Multivitamin Gyerekeknek - finom gumivitamin formában

Ha az a nagy kérdésed, melyik a legjobb multivitamin gyerekeknek, mindenképp érdemes az összetevők mellett azt is figyelembe venned, hogy ne okozzon kellemetlen perceket a kicsiknek, mikor be kell venni a vitamint. Erre a problémára tökéletes megoldás lehet egy gumivitamin, hiszen melyik gyerek ne szeretné a finom gumicukrot? Különleges formulánk 8 különböző esszenciális tápanyagot tartalmaz, így bátran állíthatjuk, hogy ez egy igazán egészséges finomság!

Active Women - multivitamin nőknek

Prémium női multivitaminunk egy igazán széles spektrumú készítmény, amelynek komplex összetételét a női tápanyagigények alapján alakítottuk ki. Próbáld ki, ha nőként úgy érzed, szükséged van a mindennapokhoz egy kis extra energiára: nem fogsz csalódni benne!

Alpha Men Multivitamin - ha azt keresed, melyik a legjobb multivitamin férfiaknak

A férfiaknak is szükségük van a megfelelő tápanyagbevitelre, hogy jól bírják az aktív hétköznapok megpróbáltatásait! Termékünk segítségével ez nem lesz többé probléma: az esszenciális vitaminok és ásványi anyagok mellett természetes növényi kivonatokkal gazdagítottuk ezt a multivitamin kiegészítőt, hogy a mindennapok kihívásait gond nélkül vehesd majd.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudom megállapítani, melyik számomra a legjobb multivitamin?

Amikor kiválasztod, melyik multivitamin kiegészítőt szeretnéd használni, mindenképp vizsgáld meg alaposan az összetevőket és azok mennyiségét, majd ez alapján dönts: a legjobb multivitamin az lesz a számodra, amely a leginkább passzol az igényeidhez és a szükségleteidhez.

Tényleg működnek a multivitamin termékek?

Igen, a multivitamin kiegészítők működnek, de sose felejtsd el, hogy ami a barátaid számára szuper termék, lehet, hogy neked nem a legjobb választás! A különböző multivitamin formulák más és más mennyiséget tartalmaznak az adott tápanyagokból, az igényeink pedig egyénenként különböznek ezeket illetően.

A multivitamin kiegészítők jó hatással vannak a szervezetünkre?

A multivitamin termékek jó hatással vannak a szervezetünkre - amennyiben megtaláljuk azt, ami a számunkra működik és az ajánlott mennyiségben szedjük. Nem is tudod, hol kezdd a keresést? Elsőként azt ajánljuk, böngészd át multivitamin kiegészítőink széles kínálatát!

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Üzenet

Reméljük, sikerült a multivitamin termékekkel kapcsolatos kérdéseidet teljeskörűen megválaszolnunk! Összességében elmondható, hogy ezek szuper megoldást jelentenek a vitamin- és ásványi anyag bevitelünk felturbózására, azonban első körben mindenképp érdemes megvizsgálnunk a saját szükségleteinket, hogy ki tudjuk választani a számunkra megfelelő termékeket. Ha nem vagy biztos a dolgodban, konzultálj egy orvossal, esetleg más egészségügyi szakemberrel, mielőtt meghoznád a döntést és kiválasztanád a számodra tökéletes multivitamin táplálékkiegészítőket!

Fordította:Révai Zsófia

További cikkek vitamin témában

Táplálkozás

A-vitamin tartalmú ételek táblázat: miben van sok A-vitamin?

Szeretnél egészségesen, vitamindúsan táplálkozni? A cikkünkben található magas A-vitamin tartalmú ételek táblázat segít az étrended megtervezésében!

7 hónap AgoAl MyproteinHU
Táplálkozás

D-vitamin tartalmú ételek táblázat: miben van sok D-vitamin?

Magas D-vitamin tartalmú ételek táblázat formájában - vitamin-kisokos sorozatunk 3. része ezzel segít neked vitamindús étrended megtervezésében!

7 hónap AgoAl MyproteinHU
Táplálkozás

A D-vitamin hatása, forrása és hiánytünetei | Útmutató a D-vitamin fogyasztáshoz

A D-vitamin egy olyan esszenciális tápanyag, amely mindenki számára segíthet az immunrendszer, a csontok és a létfontosságú szervek egészségének megőrzésében. Tudj meg többet hatásáról és adagolásáról a cikkünkben!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Források:

1:Christen, W. G., Gaziano, J. M., Hennekens, C. H., PHYSICIANS, F. T. S. C. O., & STUDY II, H. E. A. L. T. H. (2000). Design of Physicians’ Health Study II-a randomized trial of beta-carotene, vitamins E and C, and multivitamins, in prevention of cancer, cardiovascular disease, and eye disease, and review of results of completed trials. Annals of epidemiology, 10(2), 125-134.

2:Milunsky, A., Jick, H., Jick, S. S., Bruell, C. L., MacLaughlin, D. S., Rothman, K. J., & Willett, W. (1989). Multivitamin/folic acid supplementation in early pregnancy reduces the prevalence of neural tube defects. Jama, 262(20), 2847-2852.

3:Baroni, L., Goggi, S., Battaglino, R., Berveglieri, M., Fasan, I., Filippin, D., … & Battino, M. A. (2019). Vegan nutrition for mothers and children: Practical tools for healthcare providers. Nutrients, 11(1), 5.

4:Xu, Q., Parks, C. G., DeRoo, L. A., Cawthon, R. M., Sandler, D. P., & Chen, H. (2009). Multivitamin use and telomere length in women. The American journal of clinical nutrition, 89(6), 1857-1863.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein