Ugrás a fő tartalomra
Edzés

A szauna hatása: kisokos kezdőknek és haladóknak is

A szauna hatása: kisokos kezdőknek és haladóknak is
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Akár a szauna szerelmese vagy, akár egyelőre csak kacérkodsz a szaunázás kipróbálásával, valószínűleg felmerült már benned a kérdés, mik is pontosan a szaunázás jótékony hatásai? Cikkünk elárulja!

Mi is az a szaunázás és mi a célja?

A szauna egy olyan helység, amelyet felfűtenek, így az izzadás garantált: a legtöbben kikapcsolódás céljából veszik igénybe, de sokan a szaunázás jótékony hatásai miatt is szeretik a relaxációnak ezt a módját. A szauna története rendkívül hosszú, több ezer éves múltra tekint vissza, manapság azonban már a szaunázás több fajtáját is ismerjük.

1. Finn szauna

A köztudatban "normál" szaunaként a finn szauna él: ez a vidéki házakban és nyaralókban általában nyírfafűtéses, míg városi környezetben elektromos üzemű, legtöbb esetben fa lambériával kialakított kis helyiség a fürdőszobában.

2. Füstszauna

A füstszauna egy külön kis faház, amelyben van egy tűzhely, kémény azonban nincs. Szaunázás előtt be kell fűteni, majd a füst az ajtón keresztül távozik - a szaunázás később következhet, amikor a tűz már csak parázslik. A koromra vigyáznunk kell, ugyanakkor éppen ez ad egy érdekes illatot és ezáltal atmoszférát is ennek a szauna fajtának: azt is érdemes megjegyezni, hogy ez a korom nem piszkos, éppen ellenkezőleg, ellenáll a különböző baktériumok megtelepedésének.

3. Infraszauna

Az infraszauna esetében nem kályha fűti fel a helyiséget, hanem infrasugarak, melyek a szervezetbe hatolva belülről kifelé melegítik fel azt. Mivel az infraszauna alacsonyabb hőmérsékleten működik, mint a finn szauna, így a bent tartózkodás is kellemesebb élményt jelenthet.

4. Gőzszauna

Egy különleges szauna fajtáról van szó: itt a páratartalom rendkívül magas, a hőmérséklet azonban alacsonyabb, mindössze 45°C körüli. Ennek köszönhetően a testünk is lassabban melegszik fel, így a gőzszauna azok számára is ideális választás lehet, akik nem kedvelik a klasszikus szaunában tapasztalható forróságot, vagy valamilyen okból nem viselik jól!

5. Kombi szauna

A nevéhez hűen igazán praktikus szauna típusról beszélünk, hiszen a kombi szauna finn szauna és infraszauna egyben. A fala azonban nem csak fából épülhet: ha üvegből készül, a végeredmény igazán látványos lesz, de akár sótégla is lehet az alapanyag, ami által a szauna hatása tovább fokozható.

Szauna hatása

A szaunázás jótékony hatásai

Nem számít, milyen szauna típust választunk, a szaunázás hatásai a testünkre alapvetően ugyanazok. A szauna forró levegőjében a szívverésünk felgyorsul, az erek pedig kitágulnak, a vérkeringést serkentve: olyasmit tapasztalhatunk, mintha alacsony, esetleg közepes intenzitású edzést végeznénk, hiszen akár 100-150 is lehet a pulzusunk! Fontos azonban, hogy mielőtt a szaunázás a rutinunk részévé válik, konzultáljunk orvosunkkal és kérjük ki a véleményét, hiszen ő nem csak szakszerű, de személyre szabott válaszokat adhat a felmerülő kérdéseinkre.

1. A szaunázás edzéssel kombinálva segíthet a vérnyomás normalizálásában

Egy nemrégiben végzett kutatás arra mutatott rá, hogy ha heti háromszor 15 perc szaunázás beiktatásával zárjuk az edzésünket, sokkal hatékonyabban tehetünk az optimális vérnyomás értékek elérése érdekében, mintha önmagában csak edzenénk.1

2. Jó hatással lehet a szívünk egészségére

Egy Finnországban folytatott tanulmány 2315 42 és 60 év közötti férfit vizsgált 20 éven keresztül, az eredmények pedig arra mutattak rá, hogy a szauna rendszeres és gyakori látogatói esetében ritkábban fordultak elő halálos kimenetelű kardiovaszkuláris betegségek - hogy az összefüggés egyértelműen kimondható legyen, ahhoz további kutatásokra van szükség, de a felvetés biztató.2

3. A szauna hatása javíthat bizonyos bőrproblémák állapotán

A száraz szauna szárító hatással van a bőrünkre: egy kutatás megállapította, hogy ez bizonyos bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör esetében enyhítheti a tünetek súlyosságát, más esetekben azonban, mint amilyen az atópiás dermatitis, akár ronthat is a betegek állapotán.3

4. A szaunázás hatásai pozitívan befolyásolhatják bizonyos légúti betegségek állapotát

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a szaunázás csökkentheti a megfázás előfordulásának valószínűségét4, illetve az asztma tüneteit is képes lehet enyhíteni.5

5. A szauna gyakori használata csökkentheti a mentális betegségek előfordulásának valószínűségét

Egy kutatás 2138 férfi esetében vizsgálta a szaunázás és a mentális betegségek előfordulásának kapcsolatát: habár az egyértelmű összefüggés megállapításához ennél több bizonyítékra van szükség, de az eredmények alapján feltételezhető, hogy a gyakori (heti 4-7 alkalommal történő) szaunázás csökkentheti egyes mentális betegségek jelentette veszélyt.6

Szauna hatásai

A szaunázás menete

Ha még nem jártál szaunában, az első látogatás előtt mindenképp érdemes megismerkedned azzal, mi is pontosan a szaunázás menete - sőt, lehet, hogy gyakorlott szaunázóként is meglepetésként érhet, miért is olyan fontosak ezek a lépések!

1. Szauna előtti zuhanyzás

A szaunázás előtt mindenképpen érdemes lezuhanyoznunk: ez segít eltávolítani a bőrünkről a különböző szennyeződéseket. Ha szárazra törölköztünk, jöhet maga a szaunázás!

2. 10-15 perc szaunázás

Fontos a szauna lepedő vagy szauna törölköző használata, amelyet mindig terítsünk magunk alá: lényeges szempont, hogy ne műszálas anyagból készüljön, így elkerülhetjük, hogy káros anyagokat bocsásson ki magából a magas hőmérséklet hatására. Ha nem vagyunk gyakorlott szaunázók, 5-8 perccel érdemes kezdeni, de régi motorosként akár 10-15 percet is eltölthetünk a szauna forró levegőjében. Ha bármilyen kellemetlen tünetet észlelünk, mint például az erős szívdobogás, vagy éppen szédülés, mindenképp javasolt a szauna elhagyása!

3. Szaunázás utáni zuhanyzás

A szaunázás utáni zuhanyzás is fontos lépés, hiszen így moshatjuk le magunkról az izzadságot és a méreganyagokat, amelyek távoztak a testünkből.

4. Lehűlés és pihenés

Ha a szauna utáni zuhanyzáson is túl vagyunk, következhet a lehűlés - a meleg utáni gyors váltás ugyanis fontos a különböző kedvező élettani folyamatok beindítása érdekében. Ezután pedig nincs is más dolgunk, mint pihenni, hogy utána akár újra is kezdhessük a szaunázás folyamatát!

A szaunázás szabályai

A szaunázás szabályai néhány olyan alapvetést fogalmaznak meg, amelyek a gyakorlott szaunázók számára már egyértelműek, ha azonban számunkra egyelőre ismeretlen a relaxációnak ez a formája, újdonságokkal is találkozhatunk.

A szaunázás szabályai:

  • A papucsot hagyjuk a szaunán kívül!
  • Szaunázás előtt szabaduljunk meg az ékszereinktől!
  • Közvetlenül evés után nem javasolt a szaunázás, mint ahogy nagyon éhesen sem!
  • Mindig legyen nálunk szauna törölköző vagy szauna lepedő, amelyet magunk alá terítünk!
  • A szauna területére ne vigyünk magunkkal ételt vagy italt!
  • A szaunázás lényege a relaxáció: tiszteljünk meg a társainkat azzal, hogy csendesek vagyunk!
Szaunázás szabályai

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az a szauna szeánsz?

A szauna szeánsz teljesen más élményt jelent, mint az egyedül történő szaunázás: ez lényegében egy társasági esemény. A szaunamester valódi wellness programmá varázsolja a szaunázás egyébként is izgalmas tapasztalatát, hiszen a forró levegő keverése és irányítása mellett aromás ráöntéseket is alkalmaz a komplex élmény érdekében. Egy szeánsz általában 12-15 percig tart, de persze rajtunk is múlik, mennyi időt szeretnénk eltölteni a szaunában: akkor távozhatunk, amikor kedvünk tartja.

Mik azok a szauna kellékek, amiket mindenképp be kell szereznem?

A szauna lepedő vagy törölköző elengedhetetlen a szauna kellékek közül, de emellett egy sapka beszerzése is nagyon jó döntés lehet.

Emellett érdemes azon is elgondolkodnod, milyen termékekkel fokozhatod a szaunázás hatását, illetve segítheted a tested működését szaunázás után! Gondolj bele, a sok izzadással mennyi elektrolit távozik a testedből: Hydrate italporunk segíthet, hogy helyreállítsd az egyensúlyt a szervezetedben, de Hyrox termékcsaládunk tagja, a THE Electro is nagyon hasznos lehet ebből a célból! Mindenképp készülj egy shakerrel vagy kulaccsal is, hogy szauna után lassan, apránként pótolhasd a folyadékveszteséget, illetve jó ötlet, ha bepakolsz a táskádba néhány könnyű és tápláló falatot, ami jólesik majd szaunázás után.

A szauna sapka használata miért javasolt?

A szauna sapka nem csupán a szauna kellékek közé tartozik, sokkal inkább az egészségünk és a szépségünk védelme szempontjából érdemes beszereznünk: mivel megvédi a hajat és a fejed, így a homlokot és a fület is a túlmelegedéstől, nem is kérdés, miért annyira hasznos eszköz.

Van különbség a szauna lepedő és törölköző között?

Nincs, a szauna lepedő és törölköző pontosan ugyanaz, csupán a nagy mérete miatt sokan törölköző helyett inkább lepedőként hivatkoznak erre a szauna kellékre.

Mennyire javasolt a szaunázás betegen?

A szaunázás betegen nem jó ötlet, sőt, kifejezetten veszélyes lehet. Így ilyenkor mindenképpen a szaunázás elkerülése a legjobb döntés!

A szaunázás menstruáció alatt engedélyezett?

Habár a szaunázás nem minden egészségügyi helyzetben javasolt, a menstruáció nem tartozik a kizáró tényezők közé. Amennyiben a szaunázás menstruáció alatt nem jelent számunkra kellemetlenséget, érdemes lehet kipróbálnunk, hiszen bizonyos problémákon, például a menstruációs fájdalmakon akár segíthet is a meleg - arra is gondoljunk azonban, hogy a szaunázás hatására a méh véráramlása is növekszik, így erősebbé válhat a vérzés.

A szaunázás kalóriaégetés szempontjából milyen hatással van a testünkre?

A szaunázás sokszor összekapcsolódik az emberek fejében a fogyással, ez azonban elsősorban az izzadással és a vízveszteséggel hozható összefüggésbe - ez a jelenség csupán átmeneti. A szaunázás kalóriaégetés folyamatára gyakorolt valós hatása az anyagcsere felgyorsulásával magyarázható, ami szintén átmeneti és nem jár jelentős kalóriaveszteséggel, így semmiképp sem állíthatjuk, hogy a fogyásban hatékony segítséget jelenthet. Azt viszont kijelenthetjük, hogy mozgásban gazdag hétköznapok mellett a szaunázás az egészséges életmód fontos része lehet!

Üzenet

A szauna meglátogatása kifejezetten üdítő élmény lehet, ha előbb megismerkedünk vele, mik is a szabályai. Így hatása az lehet majd, amelyet vártunk tőle, a pozitív tapasztalat pedig garantált. Az első szaunázás előtt azonban mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, aki személyre szabott tanácsokkal láthat el minket és minden felmerülő kérdésünkre választ ad majd!

Írta: Révai Zsófia

1: https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.00076.2022
2: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2130724
3: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11165553/
4: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2248758/
5: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3218895/
6: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6422146

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein