Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Mi az a nordic walking és melyek az előnyei?

Mi az a nordic walking és melyek az előnyei?
MyproteinHU
Író és szakértő1 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Biztosan hallottál már arról, milyen népszerűségre tett szert napjainkban a nordic walking, de vajon azt is tudod, pontosan mi ennek a sportágnak a lényege? Ha valami olyasmit keresel, ami a futás és a gyaloglás előnyeit egyesíti magában, ugyanakkor mégis többet nyújt, mindenképp érdemes megismerkedned ezzel a mozgásformával!

Úgy érzed, némi energialöketre lenne szükséged, vagy szeretnéd megtámogatni izmaid regenerációs folyamatait? Nézz szét a Myprotein kínálatában és készülj fel a nordikozásra vagy bármely más sporttevékenységre 30%-kal kedvezőbb áron, a BLOGHU kód segítségével!

Nordic walking alapok - a skandináv gyaloglás története

Talán nem is gondolnád, hogy ez a meglehetősen fiatal, 1980-as években kialakult sportág milyen előzményeken alapszik. A nordic walking Finnországból indulva lépett a népszerűség útjára, és eredetileg a sífutók nyári erőnléti edzését hivatott biztosítani. A skandináv vagy északi gyaloglás néven is ismert mozgásforma mai változtatát pedig egy amerikai szakembernek, Tom Rulinkának köszönhetjük, amelynek lényege a lendületes, tempós gyaloglás nordic walking bot segítségével. Eleinte azonban még nem léteztek ilyen speciális botok, csupán rövidebb sífutó modellek szolgáltak e mozgás kiegészítőjeként, ezért a sporttevékenységet számos gúnyos megjegyzés érte - a "Feledékenyek sportjának" csúfolták, mondván, a finn sífutók elfelejtették magukkal vinni léceiket az edzésre. Kezdetben a Nordic Pole Walking nevet kapta, ám miután 1997 tavaszán önálló sportként debütált, hivatalos neve a nordic séta lett.

Nordic walking

A nordic walking nagyszerű előnyei

Képzeld el, ahogy egy pofonegyszerű, mégis az egész testet igénybe vevő edzéssel kiszabadulsz a stresszes és rohanós hétköznapokból, amely akár meditatív élményben is részesíthet a természet lágy ölén. A nordic walking pontosan ezt nyújtja! A lendületes, de kontrollált mozgásforma nem véletlenül hódítja meg egyre több és több sportolni vágyó szívét, ugyanis számtalan előnnyel büszkélkedhet - a testet és a lelket egyaránt feltölti.

Átmozgatja a test 90%-át

A tempós gyaloglás során a test szinte összes izma részt vesz a munkában, hiszen a nordic séta bot használata révén a klasszikus sétához képest jelentős mértékben megdolgoztatja a felső testet, miközben erősíti a törzsizmokat.

Pusztítja a kalóriákat

A nordic walking a hagyományos gyalogláshoz mérten 20%-kal több kalóriát éget, és érdekes tény, hogy a futáshoz képest pedig ez az érték akár a 30%-ot is elérheti. Aerob és anaerob mozgás is lehet attól függően, hogy milyen intenzitással végzed - a hosszabb ideig alacsonyabb pulzustartományban folytatott edzés a zsírégetést támogatja, a lendületesebb séta pedig a kardió nagyszerű alternatívája lehet, így kiválóan növeli az állóképességet és a tüdőkapacitást.

Edzés

A 8 legjobb zsírégető edzés | Edzésformák, ha fogyni szeretnél

Cikkünk bemutatja a 8 legjobb zsírégető edzés előnyeit és alkalmazását, így segítve testsúlycsökkentésedet. Válaszd ki a leginkább hozzád illő edzésformát!

Edzés

Mi az aerob állóképesség? | Fogalom, teszt és edzés tippek

Cikkünkben bemutatjuk, hogy az aerob állóképesség hogyan segítheti szív- és érrendszeri állapot megőrzését, és miért érdemes fejlesztened állóképességedet.

Költséghatékony

A skandináv gyalogláshoz szükséges egyetlen speciális kellék a nordic walking bot, amely napjainkban már számos, akár összecsukható változatban is elérhető. Ennek köszönhetően bárhol és bármikor átadhatod magad a finn sport áldásos hatásainak.

Támogatja a szív- és érrendszer egészséges működését

A nordic séta kiváló, alacsony terhelésű lehetőség azok számára, akik szeretnék növelni szív- és érrendszeri fittségüket. Azáltal, hogy a felsőtest izmait is munkára készteti, a szervezetnek több vért kell kipumpálnia a szíven keresztül, így nagyobb mértékben veszi igénybe a szív- és légzőrendszert.

Kíméli az ízületeket

Jó hír azoknak, akiket az ízületi fájdalmak tartanak vissza a sportolástól! A nordic walking bot alapvetően tehermentesítő funkcióval bír, emellett pedig a használata révén átmozgatja a vállakat és a hátat is, ezáltal nagyobbakat lépünk, amely pedig növeli a csípőízület mozgástartományát.

Elűzi a stresszt és a szorongást

A friss levegő, a testmozgás, a szép tájak mind hozzájárulnak a stresszcsökkentéshez. Ez akkor is igaz, ha a nordicozást a városban végezzük, hiszen maga az a tény, hogy nem a képernyő előtt ülve töltjük a nap nagy részét, hanem átmozgatjuk a testünket, növeli a boldogsághormon szintjét, ugyanakkor a kellemes fáradtság jobb alvást eredményez, amely szintén megelőzheti az alvászavarok okozta szorongást.

Miért fontos a nordic walking technika?

Annak ellenére, hogy a nordic walking egyszerű botos sétának tűnik, helyes kivitelezésére érdemes nagy hangsúlyt fektetni, hiszen ezáltal garantálhatjuk a biztonságunkat és a sporttevékenység szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait.

Magyarországon eddig kétféle nordic séta technika terjedt el - a diagonal, ahol az ellentétes láb és kar dolgozik, valamint a 'two in one', amely annyit tesz, hogy a két kar egyszerre lendül előre, és a botot ugyanarra a lépésre kell a földbe szúrni. Bármelyiket választjuk is, figyeljünk oda a következőkre:

  • A bot átlós szögben hátrafelé álljon, tehát a rúd vége mögöttünk legyen;
  • A bot mindig magunk mellett szúrjuk a földbe.
  • Karunk kinyújtásakor engedjünk a nordic walking bot fogásán, így nagyobb mozgástartomány érhetünk el, és csökkenthetjük a csuklófájdalom előfordulását;

Nordic walking bot, az edzőpartner

A speciálisan kifejlesztett nordic walking bot eme nagyszerű sportág elengedhetetlen részét képezi. Fontos kiemelni, hogy egyáltalán nem egyenlő a túrabottal, így ha nordicozásra adjuk a fejünket, mindenképp szerezzük be az erre alkalmas darabot. Lényege, hogy segítségével csökkenthetjük az ízületekre nehezedő terhelést, miközben dinamikusan dolgoztatjuk meg a törzsizmokat és a felsőtestet.

Manapság már többféle nordic walking bot létezik, de ha a minőségre szeretnénk fókuszálni, akkor a karbon és üvegszál alapú modellek között érdemes keresgélni, ezek ugyanis tartósabbak és nagyobb rugalmasságot ígérnek. A nordic walking kelléket speciális markolattal látják el, és a fix verzió mellett a gyakran úton lévők akár állítható botot is beszerezhetnek maguknak.

Alkalmas-e a nordic walking időseknek?

Kifejezetten! A fizikai és mentális egészség megőrzése érdekében a testmozgás idősebbek számára is kulcsfontossággal bír, a nordic walking pedig a legtökéletesebb erre a feladatra, hiszen nem szükséges magas intenzitással végezni, a boton kívül nem igényel nagyobb anyagi befektetést, abszolút módon kíméli az ízületeket, és nem mellesleg rendkívül kedvező hatást fejt ki a szív- és érrendszer működésére. Csoportban végezve pedig igazi szociális élmény is lehet.

Kiegészítők nordicozáshoz a Myprotein kínálatában

A különféle étrend-kiegészítők nemcsak a testépítő edzéseket támogatják, de nordic walking esetén is rengeteget profitálhatunk belőlük. A Myprotein választéka olyan termékeket kínál, amelyek kellő energiával töltik fel a szervezetet, hozzájárulnak az izomtömeg megtartásához és növeléséhez, segítenek pótolni az intenzív testmozgás során elvesztett ásványi anyagokat, illetve elősegítik a hatékonyabb regenerációt.

Bármilyen sportot űzöl is, ne becsüld alá az étrend-kiegészítők fontosságát! Céljaid elérését a Myprotein 30%kedvezménnyel támogatja, amelyhez a BLOGHU kód használatával juthatsz hozzá!

Összefoglalás

A nordic walking annyi pozitív hatással büszkélkedhet, hogy egyből kedvünk támad egy jó kis tempós sétára. Előnyeit szinte napestig sorolhatnánk, amelyhez az is hozzátartozik, hogy a megfelelő ruházat megválasztásával az év bármely szakában végezhető. Az igazi 'egyszerű, de nagyszerű' kategória!

Írta: Révai Zsófia
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein