Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Mennyi az úszás kalória felhasználása?

Mennyi az úszás kalória felhasználása?
MyproteinHU
Író és szakértő3 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Az úszás az egyik legjobb teljes testet átmozgató sport, amely nemcsak az állóképességet és a kondíciót javítja, hanem a kalóriákat is pusztítja. E népszerű vízisport végzése során elégetett kalóriák mennyisége függ az intenzitástól, a választott úszásnemtől és az egyén testsúlyától. Átlagosan egy óra úszás kalória felhasználása akár 400-700 is lehet, amely kiváló választássá teszi a fogyással kapcsolatos terveid eléréséhez.

Mi az úszás jótékony hatása a szervezetünkre?

Ahogy a testmozgás általában, az úszás jótékony hatása fizikális és mentális szempontból egyaránt számottevő, amennyiben kellő rendszerességgel végezzük. A teljesség igénye nélkül nézzük, melyek ezek:

Az egész testet átmozgatja

Az úszás az egész test izmait megdolgoztatja, beleértve a karokat, lábakat, törzset és hátat. Mivel a vízben végzett mozgás ellenállással jár, az izmok az előrehaladás érdekében folyamatosan dolgoznak.

Kíméli az ízületeket

Az úszás alacsony terhelésű mozgásforma, amely különösen előnyös azok számára, akik ízületi problémákkal küzdenek vagy sérülésből lábadoznak. A víz felhajtóereje csökkenti az ízületekre nehezedő nyomást, ezáltal pedig minimalizálja a sérülés kockázatát.

Javítja a szív- és érrendszer állapotát

Az úszás növeli a szívritmust, javítja a vérkeringést és erősíti a szívet. A rendszeres úszás csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a sztrók kockázatát​.

Az úszás fogyás tekintetében is jó szolgálatot tehet

Az úszás hatékonyan égeti a kalóriákat, hozzájárulva ezzel a testsúly csökkentéséhez és fenntartásához. Egy órányi intenzív úszással akár 400-700 kalóriát is elégethetsz.

Az úszás jótékony hatása a mentális egészség fenntartásában is megmutatkozik

Az úszás nyugtató hatása segít csökkenteni a stresszt és a szorongást, a vízben való mozgás ugyanis elősegíti a mentális kikapcsolódást és a stressz oldását. Emellett hatására endorfinok szabadulnak fel a szervezetünkben, ezáltal pedig javul a hangulatunk és az általános közérzetünk. Sőt, ez a mozgásforma még az alvásminőség javításában is szerepet játszhat.

Fejleszti a koordinációt és az egyensúlyt

A különböző úszásnemek váltakoztatása és a vízben való mozgás segíti a test koordinációjának és egyensúlyának fejlesztését, amely más sportokban és mindennapi tevékenységekben is hasznos lehet​.

Úszás jótékony hatása

Az úszás kalória felhasználása úszásnemenként

Az úszás különböző úszásnemekkel és intenzitással végezhető, amely befolyásolja, hogy mennyi kalóriát égethetsz el vele. Ne feledd, hogy ez testsúly alapján egyénenként eltérő lehet.

Az úszás kalória felhasználása:

  • Gyorsúszás: akár 700 kalória/óra, intenzív tempóval;
  • Mellúszás: körülbelül 500 kalória/óra, mérsékelt intenzitás mellett;
  • Hátúszás: megközelítőleg 400-500 kalória/óra.

Tehát jó választás-e az úszás fogyás céljából?

Ezt a kérdést nem lehet egy egyszerű igennel vagy nemmel megválaszolni, ugyanis a fogyást köztudottan kalóriadeficittel érheted el, amelyhez a tudatos étkezés és a rendszeres testmozgás kombinációja vezet. Azaz, ha az étkezéssel nem viszel be többet, mint amennyire a szervezetednek szüksége van, és emellé hetente több alkalommal látogatsz el az uszodába, akkor viszont a válasz az, hogy: igen, az úszás fogyás tekintetében az egyik legjobb választás.

Ha a megfelelő étrend és a hetente többszöri mozgás már pipa, a Myprotein étrend-kiegészítőivel garantáltan felteheted az i-re a pontot. A fizikai teljesítményt bizonyítottan fokozó kreatinnal apait-anyait beleadhatsz az edzéseidbe. Az izmok építését és fenntartását fehérjeporokkal alapozhatod meg. A nagy intenzitású úszáshoz szükséges energiát vidd be például a THE Electrofuel keverékből, és garantáltan nem fogsz csalódni! A Myprotein kínálata mindenben a rendelkezésedre áll.

Írta: Barabás Gabriella

További cikkek a témában

Edzés

A futás kalória felhasználása

Mekkora a futás kalória felhasználása? Tényleg hatékony a futás fogyás céljából? Kattitns és tudd meg a választ!

3 hónap AgoAl MyproteinHU
Edzés

A biciklizés előnyei: mik a kerékpározás jótékony hatásai?

Azon morfondírozol, hogy kipróbálod a kerékpározást, de nem tudod, az alakformáló hatásán kívül mik a biciklizés előnyei? Cikkünk elárulja!

3 hónap AgoAl MyproteinHU
Edzés

A kardió edzés 10 előnye | Ezért érdemes belevágni

Miért érdemes kardiózni? Milyen pozitív hatása van az ilyen mozgásformának? Cikkünkben összeszedtük a kardió edzés 10 előnyét, amely számodra is hasznos lehet. Mi a helyzet a kalóriaégetéssel-zsírégetéssel, regenerálódással?

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein