Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Lábtolás: technika, trükkök és gyakori hibák

Lábtolás: technika, trükkök és gyakori hibák
Chris Appleton
Szerző & Szerkesztő4 hónap Ago
Chris Appleton profiljának megtekintése

Sosem tudtad pontosan, a lábtoló gép használata során melyik lábtartás melyik izomcsoportot dolgoztatja meg? Lábtolás kisokosunk minden titkot elárul!

A lábtoló mire jó?

A lábtolás gépen egy összetett gyakorlat a láb edzésére, amely leginkább a négyfejű combizom megdolgoztatására fókuszál. Ezen azonban mi is variálhatunk a gyakorlat kivitelezése során: attól függően, hogy a lábtolás során milyen szögben helyezzük el a lábunkat, illetve a két lábunk mennyire van közel egymáshoz, az is változik, mekkora terhelést helyezünk a combhajlítóra és a farizomra.

Cikkünk jóval több kérdésre ad választ, mint hogy mire jó a lábtoló: megosztunk veled minden trükköt a lábtoló gép használata kapcsán, ráadásul azt is megtudhatod, milyen kiváló gyakorlatokat végezhetsz lábtolás helyett, ha a célod az alsótested formálása!

A lábtoló gép használata - lábtolás lépésről lépésre

A lábtoló gép használata helyesen:

  1. Állítsd be az ülő lábtoló gépet a megfelelő súlyra és ülj be.
  2. Helyezd el a lábaid a gép erre szolgáló részén - a lábaid legyenek vállszélességben, a felsőtested előtt, a tested középvonalához igazodva.
  3. Akaszd ki a gép biztonsági fogantyúit mindkét oldalon, majd fogd meg a tested két oldalánál található, erre szolgáló karokat.
  4. Told ki a súlyt a lábaiddal - nyújtsd ki a lábad, de a mozdulat során ne akaszd ki a térded.
  5. Végy egy mély levegőt és lassan engedd le a súlyt, amíg a lábad térd feletti és térd alatti része nem zárnak be 90 fokos szöket egymással (ez a mozdulat excentrikus része).
  6. Fújd ki a levegőt és nyomd ki a súlyt a sarkaidon keresztül vezetve a mozdulatot (a négyfejű combizomra fókuszálva), egészen addig, amíg vissza nem térsz a kiindulóhelyzetbe.
  7. Végezd el a kívánt ismétlésszámot a gyakorlatból lábtoló gépen.

Tipp: ha arra törekedsz, hogy a legerősebb formádat hozd a lábtolás során, próbáld meg enyhén ívelni az alsó háti szakaszt, miközben kitolod a mellkasod, a core izmaidat pedig megfeszíted a mozdulat során.

Ajánlott ismétlésszám: 8-15 ismétlés 3-4 sorozatban.

Lábtoló

Izomcsoport-specifikus edzés: különböző lábtartások a lábtolás során

Az alsótestünk három fő izomcsoportja a négyfejű combizom, a combhajlító izmok és a farizmok. Alapesetben a lábtolás gépen elsősorban a négyfejű combizmot dolgoztatja meg: ekkor a lábak vállszéles terpeszben helyezkednek el, a testünk pedig 90 fokos szöget zár be a lábunkkal. A négyfejű combizom egy nagy izomcsoport, ami - ahogy a neve is mutatja - négy fejből áll:

  • Egyenes combizom (rectus femoris): Ez az izom a comb közepén helyezkedik el és a combizom másik három fejének nagy részét is elfedi.
  • Belső vaskosizom (vastus medialis): Ez az izom a comb belső részén helyezkedik el, a rectus femoris alatt.
  • Külső vaskosizom (vastus lateralis): A vastus lateralis a comb külső részén helyezkedik el.
  • Középső vaskosizom (vastus intermedius): A belső és külső vaskosizom között található.

Ezek mind nagy izmok, így érdemes kihasználni a különböző gyakorlatok, na és persze a lábtolás során a különböző lábtartások adta lehetőségeket, hogy mindegyikre hangsúlyt tudjunk fektetni és alaposan megdolgoztatni!

A négyfejű combizom külső része

Ha a lábtolás során a négyfejű combizom külső részét, azaz a vastus lateralist szeretnéd megcélozni, érdemes közelebb tenni egymáshoz a két lábad, azaz szűkebb lábtartást alkalmazni a gyakorlat végrehajtása során. Más változtatásra nincs is szükség a kivitelezésben: ez a "közeli" lábtolás.

A négyfejű combizom belső része

Ha a négyfejű combizom belső részét dolgoztatnád meg, azaz a vastus medialist és a combközelítő izmokat, akkor épp az előző lábtartás ellenkezője lesz a megoldás: ha a két lábad minél távolabb van egymástól, tehát széles lábtartást veszel fel. Érezni fogod, minél nagyobb a távolság, annál nehezebb a lábtoló gép használata!

A négyfejű combizom izolálása

Ha a lábadat közelebb teszed az erre szolgáló platform alsó részéhez (tehát alacsony helyzetben végzed a lábtolás gyakorlatot), remekül izolálhatod a négyfejű combizmot, nagyobb terhelésnek kitéve a vastus lateralist. Ez azt jelenti, hogy a farizmok és a combhajlító izmok kisebb mértékben vesznek részt a mozdulat végrehajtásában, bár ez javarészt igaz a klasszikus helyzetben végzett lábtolás gyakorlatra is.

Combhajlító izmok és farizmok

Természetesen, ha éppen a farizmok és a combhajlító terhelése a célod, akkor az előző helyzet ellentéte is működik: ha magasra teszed a lábaidat a platformon, a terhelés nagy része ezekre a területekre hárul. A lábtolás gépen talán épp ezért annyira népszerű ebben a formában végrehajtva: kevés olyan gép van, amellyel ennyire hatékonyan, ilyen nagy súlyokat használva tudod a farizmokat és a combhajlító izmokat megcélozni.

Edzés

Fenék edzés és gyakorlatok: a kerek fenék alapelvei

Szeretnéd növelni a farizom méretét? Ebben a cikkben a megismerheted milyen egy igazán hatékony fenék edzés! Kattints és tudj meg többet!

Ha foglalt a lábtoló: szuper gyakorlatok lábtolás helyett

Kitörés

  • Állj meg egyenesen, a lábaidat zárt össze és lépj előre egy nagyot a jobb lábaddal, a csípődet lefelé közelítve a talajhoz.
  • Mindkét térdedet hajlítsd be 90 fokos szögben. A hátsó térded a talaj felé nézzen, de ne érjen hozzá, míg a másik térded pedig a bokád elé is mehet.
  • Folytasd a gyakorlatot dinamikusan, lábcserével: lépj vissza kiindulóhelyzetbe és a bal lábaddal lépj előre kitörésbe.
  • A core izmaidat végig feszítsd meg, a felsőtested legyen stabil és nézzen előre.
  • A kezedet tedd csípőre a gyakorlat végrehajtása közben, de akár a fejed fölé is emelheted, ha nehezíteni szeretnéd a kitörést.
Edzés

Sétáló kitörés | Előnyei és technikája

A kitörés az egyik legjobb választás, ha tested alsó részét szeretnéd fejleszteni. Ismerd meg cikkünkből a sétáló kitörés technikáját és előnyeit!

Bolgár guggolás

  • A kiindulóhelyzetben állj meg egy pad előtt, úgy, hogy a hátadat fordítod a pad felé, a lábaid pedig legyenek vállszéles terpeszben.
  • Az előre odakészített súlyzót vedd fel, majd emeld a mellkasodhoz pronált fogást alkalmazva (a tenyereid nézzenek a talaj felé). Robbanékony mozdulattal emeld fel a súlyzót a fejed fölé, ezután tedd a vállaidra. Természetesen másképp is tarthatod a súlyzót, ha úgy kényelmesebb: az is jó megoldás, ha a súlyzókat a kezedbe véve, kinyújtott karjaidat szorosan a tested mellett tartva hajtod végre a gyakorlatot.
  • Ezen a ponton az egyik lábadat mozdítsd el hátrafelé és tedd fel a padra, a másik lábad maradjon stabilan a talajon.
  • Már meg is vagy az előkészületekkel, arra azonban végig figyelj, hogy a hátadat feszesen, egyenesen tartsd és előre nézz.
  • Végy egy levegőt, majd közelítsd a lábad a föld felé, egészen addig, amíg érzed a feszülést az izmokban. A térded azonban ne érjen a földhőz, a másik térded pedig nyugodtan menjen a lábujjak elé. A mellkasodat végig nyisd, a hátan legyen egyenes és mindig előre nézz, soha ne lefelé, a földre.
  • Ahogy kifújod a levegőt és a combizmok kontrakciója megtörténik, térj vissza a kiindulóhelyzetbe.
  • Ha elvégezted a megjelölt ismétlésszámot, ismét térj vissza a kiindulóhelyzetbe és hajtsd végre a gyakorlatot a másik lábaddal is.
Edzés

Bolgár guggolás helyes kivitelezése

A bolgár guggolás egy igazán hatásos lábgyakorlat - természetesen csak akkor, ha helyesed végzed. Ismerd meg az egylábas guggolás kivitelezésének titkait.

6 hónap AgoAl John Sellars

Guggolás saját testsúllyal

  • Állj meg vállszéles terpeszben, a lábujjaid enyhén nézzenek kifelé.
  • Feszítsd meg a core izmaid és stabilizáld a testhelyzeted, majd kezdd el a testsúlyodat a áthelyezni a sarkadra, miközben a csípődet hátrafelé tolod és elkezded a guggolást.
  • Egészen addig folytasd a mozdulatot, amíg a combod már majdnem párhuzamos a talajjal. A lábfejed maradjon stabilan a talajon, a térded nyugodtan menjen a lábujjaid elé a mozdulat során.
  • Figyelj rá, hogy a gerinctartásod neutrális legyen, a mellkasod nyisd és a sarkadon át vezetve a mozdulatot, térj vissza a kiindulóhelyzetbe, a core izmokat végig megfeszítve.
Edzés

Milyen a helyes guggolás? | Útmutató az egyik legnépszerűbb gyakorlathoz

Ebben a cikkben bemutatjuk az egyik legnépszerűbb guggolás variációt, valamint hasznos tanácsokkal látunk el, hogy pár lépésben te is elsajátíthasd a rúddal való guggolást.

Hogyan kerüld el a gyakori hibákat lábtolás közben?

Kerüld el a túl mély beengedést

A lábtolás gépen azért is szuper gyakorlat, mert nem terheli meg a hátat. Ha túl mélyre engeded be a lábad elhelyezésére szolgáló platformot, a feneked, a csípőd és akár a hátad alsó része is elemelkedhet a támlától. Ez veszélyes lehet, hiszen így a porckorongok sokkal nagyobb sérülésveszélynek vannak kitéve, ha elveszted a kontrollt a gyakorlat kivitelezése során.

Tartsd a sarkad a lábtoló lábfejed elhelyezésére szolgáló platformján

Ha a sarkad is a platformon tartod, akkor biztos lehetsz benne, hogy a lábad és a hátad is megfelelően stabil helyzetben lesz a mozdulat során, illetve annak is sokkal kisebb az esélye, hogy hiba csússzon a gyakorlat biztonságos kivitelezésébe és elveszítsd a kontrollt. Te sem akarhatod, hogy csak a lábujjaidra nehezedjen az összes súly, igaz?

Ne akaszd ki a térded a lábtolás során

Ez kifejezetten kontraproduktív lehet több szempontból is: a fejlődésednek sem tenne jót, a térdeidnek pedig még kevésbé. Amikor kiakasztod a térded, a teljes terhelés a térdedre hárul, aminek rendkívül negatív következményei lehetnek, így próbáld meg megtalálni az arany középutat, hol érdemes megállítanod a mozdulatot!

Ne fordítsd befelé a térded a mozdulat közben

Ha hajlamos vagy erre, elképzelhető, hogy a combközelítő izmaidnak szüksége lenne egy kis erősítésre! Erre mindenképp érdemes figyelned, mert a befelé forduló térd megnöveli az elülső keresztszalag sérülésének a kockázatát.

Lábtoló használata - így végezhető a lábtolás helyesen

Üzenet

Próbáld ki a lábtolás különböző variációit, hogy a négyfejű combizmot minden oldalról alaposan megdolgoztathasd! Ha azonos napon szerepel az edzésterveben a lábtolás gépen és a guggolás, először mindig a guggolást végezd el, majd utána következzen a lábtoló, mert a szabadsúlyos gyakorlatok kivitelezése során több segédizom működik közre és nagyobb egyensúlyra, stabilitásra van szükséged.

Fordította: Révai Zsófia
Chris Appleton
Szerző & Szerkesztő
Chris Appleton profiljának megtekintése
Chris szerkesztő és minősített 3-as szintű személyi edző, BA edzői diplomával rendelkezik sport-tanácsadás és fejlesztés területen. Továbbá 3-as szintű képesítéssel rendelkezik sporttáplálkozás területen is. Fitnesz órák, edzések és edzéstervek terén is tapasztalattal rendelkezik, legyen szó akár kezdő, akár haladó sportolókról. Chris emellett még minősített labdarúgó-edző, magas szintű kapus és erőnléti edzést ad félig professzionális szinten, valamint táplálkozási tanácsokkal látja el a sportolókat az optimális teljesítmény fenntartása érdekében. 15 éves tapasztalattal rendelkezik a sport- és fitnesziparban, és folyamatosan fejleszti magát. Chris szereti szabadidejét a családjának szentelni, miközben edzőterembe jár.
myprotein