Ugrás a fő tartalomra
Edzés

A gurtni használata és előnyei

A gurtni használata és előnyei
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A testmozgást, főleg a konditermi, nagy súlyokkal végzett edzést számos kiegészítő használatával könnyíthetjük meg, például gurtnival, súlyemelő övekkel, súlyemelő párnával, magnéziával, emelőpánttal és még sok mással, a vibráló henger pedig a bemelegítésben és a regenerációban is hatékony segítséget nyújthat. Nézzük meg, hogy hogyan teszi hatékonyabbá az edzést a gurtni használata!

Mi az a gurtni?

Ha ismerős a kép, mikor például román felhúzás közben az alsótested még jócskán elbírna több ismétlést, de a karod feladja a harcot, ezért nem tudod bukásig végezni a gyakorlatot, akkor az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben a gurtni lesz a legjobb barátod. A gurtni egy rendkívül ellenálló anyagból, általában pamutból vagy nylonból készült segédeszköz, amely a felhúzásaidat, azon belül is fogásod erősítését hivatott támogatni. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de ezzel az egyszerű eszközzel új szintre emelheted az edzéseid hatékonyságát - nagyobb súlyokkal és nagyobb ismétlésszámban fogsz tudni dolgozni.

A gurtni előnyei

A gurtni használata erősebbé teszi a fogást

A gurtni a húzógyakorlatok során jelentősen támogatást nyújt a kéz és az egész alkar számára, így ahelyett, hogy a fogásod kapacitása miatt aggódnál, a fókuszt az erősíteni kívánt izmokra és a gyakorlat helyes kivitelezésére helyezheted. Így izmok fejlesztése is sokkal hatékonyabbá válik.

Csökkenti a sérülések kockázatát

A fogás megkönnyítése által a gurtni használata csökkenti a kéz és az ínszalagok, inak terhelését, így pedig az esetleges szakadások és sérülések kockázata is alacsonyabb lesz. Továbbá, mivel gurtninak hála teljes mértékben a helyes technikára koncentrálhatsz, a hátizmok sincsenek kitéve akkora rizikónak.

Fokozza az edzésen nyújtott teljesítményt

Mivel a gurtni használata lehetővé teszi, hogy a figyelmedet teljes mértékben az adott izomnak és a gyakorlat helyes kivitelezésének szenteld, a teljesítményed is magasabb lesz, és rövidebb idő alatt döntheted meg egyéni rekordjaidat. Nagyobb súlyokat mozgathatsz meg, magasabb ismétlésszámban.

Gurtni használata

A gurtni használata helyesen

Nagyon nem mindegy, hogy a gurtnit hogyan használod, ugyanis ha nem jól van feltekerve, egyáltalán nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Lássuk tehát, hogy néz ki a gurtni használata helyesen:

  1. Húzd át a gurtni egyik szálát a másik szál végén található bújtatón!
  2. Dugd át a kezed a hurkon, és ügyelj rá, hogy a gurtni szabad vége felfelé, a tenyered felé lógjon! Finoman szorítsd a gurnit a csuklódra!
  3. Fogd meg a rudat vagy a kézi súlyzót, és a gurtni szabad végét tekerd köré, alulról kezdve! Ha feltekerted, a kezeddel erősen fogj rá és rögzítsd!
  4. Ismételd meg a fenti lépéseket a másik gurtnival is!

Összefoglalás

Ha az edzés során kifejezetten a hátizmok erősítése a célod, akkor a gurtni használata elengedhetetlen lesz a számodra, segítségével ugyanis pontosan arra koncentrálhatsz, amire kell, így hatékonyabb és gyorsabb fejlődést érhetsz el. Ráadásul még a sérülések miatt sem kell aggódnod!

Írta: Barabás Gabriella
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein