Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Biciklizés gyerekkel: 10 útvonal, tippek és tanácsok

Biciklizés gyerekkel: 10 útvonal, tippek és tanácsok
MyproteinHU
Író és szakértő1 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A biciklizés mindig remek ötlet, ha aktívan szeretnéd eltölteni a szabadidőd, de eddig tartottál tőle, hogy tehetnéd ezt a programot gyerekek számára is biztonságossá? Megmutatjuk a legjobb tippjeinket, hogy a biciklizés gyerekkel ne okozzon fejtörést többé, sokkal inkább élvezetes közös élmény legyen, amivel a mozgás a fiatalok számára is a mindennapok természetes részévé válhat!

Biciklizés gyerekkel: így tedd biztonságossá!

Balesetek bármikor, bárkivel előfordulhatnak, de nagyon sokat tehetünk érte, hogy a biciklizést a lehető legbiztonságosabbá tegyük a gyerekek számára is: íme a leghasznosabb tippek, amikre érdemes elindulás előtt gondolni!

Még nem tud biciklizni? Semmi gond!

1. Biciklizés gyereküléssel

Akár előre, akár hátra is felszerelheted a gyerekülést, attól függően, melyik a szimpatikusabb: amire mindenképp figyelj, hogy bringázás közben semmilyen mozgó alkatrész ne érjen az üléshez, így elkerülve a balesetveszélyes helyzeteket, illetve hogy mindketten kényelmesen elférjetek.

2. Biciklizés utánfutóval

Ha nem ijedsz meg egy kicsit költségesebb megoldástól és szereted a kényelmet, imádni fogod az utánfutót: itt lényegében egy valódi kuckót rendezhetsz be a kicsinek, hogy élvezetes legyen számára az utazás, ha megunná, hogy csak a tájban gyönyörködhet.

3. Tandem bicikli

Már tanul biciklizni, de úgy érzed, még jól jönne neki egy kis segítség, hogy biztonságban érezze magát és te is biztonságban tudhasd őt? A tandem jó megoldás lehet, hiszen így kipróbálhatja, milyen érzés bicajozni, de nem kell amiatt aggódnia, hogy elveszti az egyensúlyát, vagy éppen hogyan manőverezzen.

Biciklizés gyerekkel

Biciklizés gyerekkel, ha már egyedül teker

1. Ne feledkezzetek meg a védőfelszerelésről

Habár a bukósisak használata nem kötelező a gyerekek számára sem, de mindenképpen ajánlott - akár térd- és könyökvédőt is beszerezhettek, ha még nagyobb biztonságban szeretnétek tudni a fiatalokat!

2. Figyeljetek oda a közlekedési szabályokra

Talán alapvetésnek hangzik, de mindenképpen igazodjatok a KRESZ által előírt szabályokhoz - ugyan a legtöbb esetben tilos járdán kerékpározni, de a 12 év alattiak nem tekerhetnek főúton, így ebben az esetben közlekedhetnek járdán, maximum 10 km/óra sebességgel, illetve akkor is, ha az úttest kerékpározásra nem alkalmas.

3. Válasszatok kis forgalmú utakat

Törekedjetek arra, hogy minél alacsonyabb forgalmú utakat válasszatok, ha az a cél, hogy a gyerekek megkedveljék és gyakorolják a biciklizést - így később a kihívást jelentő útvonalakon már sokkal magabiztosabban haladhatnak majd.

Biciklizés gyerekkel

Biciklizés gyerekkel: íme 10 kihagyhatatlan helyszín

1. Margitsziget (Budapest)

Talán a legegyértelműbb kirándulási célpont - így még a legkisebbek is sikerélményekkel zárhatják majd a napot! Ráadásul rengeteg izgalmas helyen megpihenhettek egy vattacukorral, vagy fagyival a kézben, mit szólnátok például a zenélő szökőkúthoz?

2. Népsziget (Budapest)

A Margitszigetnél jóval kevésbé felkapott hely a Népsziget, a kis forgalom pedig igazán ideális családi kirándulóhellyé teszi: még egy állatfarmot is találtok itt, illetve több barátságos helyet, ahol elkölthettek egy kellemes ebédet.

3. Kresz Park, Városliget (Budapest)

Voltatok már a Kresz Parkban? A biciklizés gyerekkel tanulás és egyben emlékezetes élmény lesz, ha meglátogatjátok ezt az oktatóparkot, ahol a közlekedési szabályokat izgalmas módon, a gyakorlatban sajátíthatják el a legkisebbek is.

4. Római-part (Budapest)

Igazi retro hangulat, valamint rengeteg vendéglátóhely és program vár rátok, ha a Római-partot választjátok: akár a Lupa-tó felé is továbbindulhattok, ha úgy érzitek, még nem volt elég a kirándulásból!

5. Naplás-tó (Budapest)

Avagy másnéven Szilas-patak: a bicikliút 5 km hosszan vezet a patak partján, hogy végül eljussatok Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvizéhez. Ha a gyerekek szeretik az állatokat, ez a hely igazi paradicsom lesz a számukra, hiszen madármegfigyelő helyekkel és különleges élőlényekkel is találkozhattok!

6. Zebegény

A Dunakanyarban számtalan gyönyörű célpontot találhattok, a Nagymaros-Zebegény útvonal például rendkívül izgalmas. Habár a két város közti távolság csak 20 km, de az igazi kihívások csak ennek a távnak megtétele után következnek, ha szeretnétek feltekerni a 482 méter magasan álló Julianus-toronyhoz is - ez a panoráma kihagyhatatlan!

7. Szentendre

Szentendre is a Dunakanyar kis ékszerdobozai közé tartozik - ha elkerekeztek Leányfaluig, igazán lélegzetelállító élményben lehet majd részetek, ráadásul ez az útvonal még a gyerekek számára is könnyen teljesíthető.

8. Tata

Biciklizés gyerekkel, de hová? Ha ez a kérdés, nem véletlenül a tatai Öreg-tó az egyik legnépszerűbb válasz: gyönyörű helyeken járhattok, ráadásul rengeteg lehetőségetek lesz megpihenni egy finom fagyira, vagy kellemes ebédre!

9. Velencei-tó

Nagyobb gyerekekkel akár a Velencei-tónak is nekivághattok: a tó körbetekerése kb. 30 km-es távot jelent, így néhány óra alatt célba érhettek, ráadásul egy gyors fürdőzésre is megállhattok, ami az egész család számára izgalmas program lehet egy meleg napon!

10. Balaton

Nem hagyhattuk ki a listáról a Balatont: számos helyen kirándulhattok itt, kiválasztva azt az útvonalat, amelynek a nehézsége megfelel a gyerekek képességeinek és tapasztalatának. Bármerre is indultok, garantált, hogy igazán szép helyeken jártok majd, a Balatonban való megmártózás és a teljesítményetekkel jól megérdemelt lángos pedig a túra fénypontjai lehetnek!

Hogyan készülj fel, ha biciklizés gyerekkel a program?

A biciklizés gyerekkel rendkívül izgalmas terv, de azt javasoljuk, mindenképp készülj fel, hogy ne érhessenek meglepetések: nem csak a gyerekeknek érdemes nassolnivalót bepakolni az útra, gondoskodj saját magadról is!

A Hyrox termékcsaládunkat imádni fogod: a túra előtt tökéletes kiegészítő lehet a THE Pre-Workout Gel, ami koffeinnel, citrullin-maláttal, béta-alaninnal, taurinnal és B-vitaminokkal turbózza fel a szervezeted, tekerés közben pedig bátran fogyaszd a THE Electrofuel-t, hogy a nátrium és kálium segítségével az elvesztett ásványi anyagokat rögtön pótolhasd! A családi biciklizés után pedig te se hagyd ki az energiaraktárakat feltöltő nassolást: a THE Re-Fuel Bar igazán finom módja a szénhidráttöltésnek, ráadásul egy jó adag proteinnel is ellátja a szervezeted. Ha inkább csak kortyolgatnál valamit, akkor a THE Recovery-t javasoljuk, ami narancsos-mangós ízzel kényeztet, miközben elektrolitokat, fehérjét és szénhidrátot is juttat a testedbe a kimerítő mozgás után!

A gyerekek még jobban fogják élvezni a biciklis kirándulásokat, ha a legmenőbb felszereléseket vihetik magukkal: egy Marvel Kapitány fém shaker-ből még a vizet is szívesebben kortyolják majd, pont úgy, mint a szuperhősök! Érdemes egy praktikus mini hátizsákot is beszerezni nekik, hogy minden szükséges kelléket bepakolhassanak és pont úgy vihessék magukkal, mint a nagyok.

Üzenet

A biciklizés gyerekkel rendkívül izgalmas és szórakoztató tevékenység, ha mindössze néhány alapvető szabályra odafigyelsz - rengeteg értékes közös élményt gyűjthettek, ráadásul a mozgás hamar a gyerekek mindennapjainak szerves részévé válhat, ami később felbecsülhetetlen előnyt jelenthet majd a számukra!

Írta: Révai Zsófia
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein