Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Az állóképesség fejlesztése: hogyan növelhető a stamina?

Az állóképesség fejlesztése: hogyan növelhető a stamina?
MyproteinHU
Író és szakértő1 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Ha a címet olvasva benned is felmerült a kérdés, mi is a stamina jelentése, a lehető legjobb helyen jársz: cikkünkből ezt is megtudhatod, mint ahogy azt is, melyek lehetnek a legjobb gyakorlatok, ha az állóképesség fejlesztése a cél! Ha igazi Hyrox-mániás vagy, akkor is érdemes tovább olvasnod, hiszen nem titok, hogy a Hyrox és a stamina szorosan összekapcsolódó fogalmak - most már felkorbcsoltuk az érdeklődésed, igaz?

Mi a stamina jelentése és hogyan kapcsolódik az állóképességhez?

A stamina szó egy angol kifejezés, amelyet általában a sporttal, illetve az egészséggel kapcsolatosan használunk, a jelentése pedig nem más, mint állóképesség. Ha azt hallod: aerob állóképesség, lényegében pontosan ugyanazt a fogalmat jelölik más szavakkal, mint amire a stamina is vonatkozik - így már sokkal ismerősebben hangzik, igaz?

Az aerob állóképesség rendkívül fontos, hiszen ez hatalmas hatással van arra, hogy a szervezetünk mennyire hatékonyan tudja az oxigént oda szállítani a szervezetünkben, ahol éppen szükségünk van rá. A kardiovaszkuláris egészségünk rendkívül sok tényező függvénye: az életkorunk, az életstílusunk és életritmusunk mellett a génjeink és az aktivitási szintünk is fontos szerepet játszik abban, milyen is az aktuális állapotunk ebből a szempontból. Általánosságban elmondható, hogy a késői tinédzserkortól a korai harmincas éveinkig vagyunk a csúcson a kardiovaszkuláris teljesítményünket érintően, majd ez az idő előrehaladtával egyre csökken - persze mi is tehetünk azért, hogy az állóképességünk hanyatlásának a folyamatát lelassítsuk!

Állóképesség fejlesztő gyakorlatok

Az állóképesség fejlesztése: mit tehetünk ennek érdekében?

Alapvetően megkülönböztetjük az anaerob és az aerob állóképességet - ezekről korábbi cikkünkben részletesebben is olvashatsz! Az anaerob mozgás rendkívül magas intenzitású edzésforma, itt a pulzusszám is magasabb, ez azonban hosszabb ideig nem tartható - ha átlépjük az aerob küszöböt, általában 3 percig tudjuk ezt az állapotot fenntartani, az aerob mozgás azonban hosszú távon is végezhető.

Az aerob állóképességünket természetesen többféle mozgásforma segítségével is javíthatjuk: lényegében olyan edzést kell végeznünk, amely a kardiovaszkuláris képességünket javítja, tehát "kardióznunk". Nagyon jó megoldás lehet az intervallum alapú edzés, amelynek során változó intenzitással dolgozunk - lényegében bármilyen kardió mozgást tudjuk ez alapján az elv alapján végezni!

Stamina

Állóképesség fejlesztő gyakorlatok

Lássunk néhány olyan mozgásformát, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek, ha az állóképesség fejlesztése a célod - nem is kell, hogy elkötelezd magad az egyik mellett, akár váltogathatod is őket, hogy meglegyen a változatosság a hétköznapjaidban!

Hyrox

Hallottál már a Hyrox-ról? Ha még nem vagy rajongó, korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz róla, amit érdemes, ráadásul arról is beszámoltunk már, hogy miért is olyan nagy lépés a Myprotein és a Hyrox együttműködése! Ez a mozgásforma egy igazán különleges formátumot takar: a futás és a funkcionális gyakorlatok egyedi kombinációja a teljes testet hatékonyan átmozgatja, így az állóképesség fejlesztése szempontjából valódi jolly joker. Ha kíváncsi vagy rá, milyen is egy teljes heti Hyrox edzésterv, olvasd el korábbi cikkünket és próbáld ki Erin McElvogue wellness szakértő tippjeit!

A Myprotein és a Hyrox együttműködésének gyümölcseként ráadásul egy exkluzív Myprotein x Hyrox termékcsalád is megszületett: azt javasoljuk, minden terméket próbálj ki, hiszen az állóképesség fejlesztő gyakorlatok mellett ezek is rengeteget segíthetnek, hogy kihozd magadból a maximumot! Innovatív formuláin kifejezetten abból a célból készültek, hogy ebben a komplex versenyben a lehető legjobban teljesíthess: edzés előtt igyál egy kis THE Pre-Workout Gel-t koffeinnel és guaranával, majd próbáld ki a THE Electrofuel-t, amely edzés közben elektrolitokkal, nátriummal és káliummal támogatja a tested működését - de akár a THE Energy Gel-t is használhatod! Edzés után tökéletes alternatíva lehet a THE Recovery, ami hidrolizált tejsavófehérjével és szénhidráttal támogatja a regenerációs folyamatokat, illetve napközben is érdemes a THE Electro-t kortyolgatnod, hogy helyreállítsd a szervezetedben az elektrolitok és ásványi anyagok szintjét. Edzés utáni jutalomként pedig tökéletes snack lehet a THE Re-Fuel Bar: a tejsavófehérje és az őrölt zab szervezeted számára is értékes táplálékká teszi ezt a sós karamell ízű finomságot!

Futás

Az örök klasszikus: a kalóriaégetés egyik legegyszerűbb és kétségtelenül leghatékonyabb módja. Azt se felejtsd el, mennyire sokoldalú mozgásformáról van szó: futhatsz 5 kilométert, 10-et, vagy éppen maratont, de kipróbálhatod az igazán rövid sprinteket vagy az intervallum futást is. Csak győzd eldönteni, éppen melyikhez van kedved!

Biciklizés

Ha nem szeretsz futni, pattanj biciklire és tekerd körbe a legközelebbi tavat - igazán frissítő a természetben mozogni, igaz? A kerékpározás is a teljes testet átmozgató sport, így garantáltan élvezni fogod az utána érzett felfrissülést - és persze ne felejtsük el azt sem, hogy rossz idő esetén a szobakerékpár is a megmentőd lehet, vagy egy kellemesen izzasztó spinning óra!

HIIT edzés

Ha imádod feszegetni a határaidat, próbáld ki a HIIT edzést! Az intervallumos edzés elvére épülve szinte bármilyen feladatokat végezhetsz, így egy pillanatig sem kell amiatt aggódnod, hogy megunod a mozgást, hiszen akár minden nap csinálhatsz mást, a fejlődés mégis folyamatos lesz - jól hangzik, igaz?

Úszás

Néha kicsit macerásnak tűnhet, mégis hihetetlenül hasznos és ízületkímélő mozgásforma lehet az úszás - teljesen más izomcsoportokat mozgat meg, mint például a futás vagy a biciklizés, így nincs is kérdés, hogy érdemes néha úszósapkád húznod és nekiiramodni a medencének, hogy belevesd magad néhány frissítő hossz erejéig!

Üzenet

A stamina és az állóképesség egy és ugyanaz a fogalom, így ha ennek a fejlesztése a célod, nem is kérdés, mire van szükséged: a kardió mozgás segíteni fog a céljaid elérésében! Számos lehetőséged van, hogy az állóképesség fejlesztése ne okozzon gondot a számodra: mi azt javasoljuk, a Hyrox által kínált komplex megmérettetést ne hagyd ki és legalább egyszer próbáld ki magad benne, mert garantáltan felejthetetlen élményt kínál majd!

Fordította: Révai Zsófia
MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein