Ugrás a fő tartalomra
Edzés

A futás kalória felhasználása

A futás kalória felhasználása
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

A futás nem véletlenül tartozik a legnépszerűbb sportágak közé, hiszen számos előnnyel kecsegetet, többféle stílusban végezhető és akár remek közösségi tevékenység is lehet. De vajon segít-e a fogyásban? Jelen cikkünkben arra keressük a választ, hogy a futás kalória felhasználása mennyivel visz közelebb a testsúlycsökkentéssel kapcsolatos céljainkhoz.

Miért hasznos a futás fogyás tekintetében?

Köztudott, hogy a fenntartható fogyás kulcsa a kalóriadeficit, amely egy nagyon egyszerű logikán alapul: a bevitt kalóriák száma kevesebb, mint a súlytartáshoz szükséges kalóriabevitel.

Tehát nem létezik egyetlen olyan sport vagy étrend sem, amely súlyvesztést garantál, hiszen a lényeg az előbb említett két érték aránya. A rendszeres testmozgás viszont jelentősen megnövelheti az elfogyasztott és az elégetett kalóriamennyiség közötti különbséget, ergo nagyobb kalóriadeficitet generálhat.

Itt jön képbe a futás, amely az egyik legjobb kalóriapusztító sportnak számít, és intenzitástól függően nagymértékben hozzá tud járulni a fogyáshoz. De ahogy korábban is említettük, ehhez megfelelő étrendnek is kell társulnia.

Mekkora a futás kalória felhasználása?

Remek hírünk van azok számára, akik a súlycsökkentésre irányuló terveiket futással tervezik megtámogatni: sík terepen való futással átlagosan 12 kalóriát égethetünk el percenként. Természetesen ez nem ennyire fekete-fehér, hiszen többek között az egyéni testtömegtől és a pulzusszám megemelkedésének mértékétől is függ, ám ez az érték már adhat egyfajta iránymutatást.

A percenként elégetett 12 kalória ugyanis azt jelenti, hogy már egy mindössze fél órás kocogással letudhatunk 360 kalóriát, amely több mint a felét adja annak a kalóriamennyiségnek, amellyel a napi adagot a fogyás érdekében csökkenteni érdemes - ez átlagosan 500 kalória, de mivel a kalóriadeficit egyénenként eltérő, mindig érdemes azt kiszámolni.

Ha pedig a futást kisebb-nagyobb emelkedőn, esetleg akadályokkal teli terepen végezzük, még jobb eredményt érhetünk el. Azok esetében tehát, akik nemcsak zsírégetés céljából futnak, egy 20-30 perces, vagy akár hosszabb edzés észrevétlenül nyújthat jelentős segítséget ebben a folyamatban.

Azoknak pedig, akik elsősorban a karcsúbb sziluett reményében, de kevésbé lelkesen húzzák fel a futócipőt nap mint nap, vagy esetleg kezdőként adják futásra a fejüket, javasoljuk, hogy nézzenek szét futóruházataink között, hiszen sosem szabad lebecsülni egy szuper, és nem mellesleg kényelmes és funkcionális kiegészítő vagy outfit - mint egy fényvisszaverő felső, rövidnadrág vagy hajpánt - motiváló hatását.

Milyen típusú futást válasszuk a fogyáshoz?

Bármelyiket. A lényeg csupán az, hogy tudatosan csináld. Kalóriaégetés szempontjából mind az alacsony, mind pedig a magas intenzitású futás hatékony, csak más-más módon.

Az alacsony intenzitású futás hosszabb ideig végezhető, alacsony pulzusszámon, így a szervezet elsősorban a zsírraktárakból fedezi az energiát. Ezzel szemben a magas intenzitású futásnál a pulzusszám jobban megemelkedik, emiatt ez a fajta mozgás általában rövidebb ideig tartható, és az energia leginkább a szénhidrátokból érkezik. A kétféle futás kalória felhasználása nagyjából megegyezik, ezért válaszd azt, amelyiket jobban szereted, de akár váltogathatod is azokat, így még magasabb szintre emelheted a kalóriaégetést.

Futás kalória

Futás és más sportágak fogyáshoz

A futás kalória felhasználás kérdésében önmagában is jó választás, ám további edzéstípusokkal kombinálva még hatékonyabban növelheted az energiafelhasználásodat, következésképpen pedig a fogyásra is több esélyed lesz. Színesítsd a súlyzós edzések közötti napjaidat kocogással, ha pedig szívesen megmérettetnéd magad, akkor a HYROX-ot neked találták ki! Ez egy olyan edzés, illetve verseny, amely több mozgásformát egyesít magában, többek között a futást is. Az adrenalin és a kalóriaégetés garantált.

Bármi is a célod, fontos, hogy a mozgás mellett odafigyelj a megfelelő vitamin- és ásványi anyag-bevitelre például multivitaminok formájában, gondoskodj a hidratáltságodról a THE Electro keverékkel vagy támogasd a regenerációdat a THE Recovery edzés utáni készítménnyel. A Myprotein ezekkel és a kínálatában található számos más termékkel támogat az úton!

Összefoglalás

A kérdésre tehát a válasz röviden: igen. A futás fogyás tekintetében ideális mozgásforma, amely kitűnő kiegészítés lehet más edzések mellett, de önmagában is tökéletesen megállja a helyét. Ha pedig úgy érzed, hogy további kihívásokra vágysz, irány a HYROX!

Írta: Barabás Gabriella

További cikkek a témában

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein